Pyöräpolkuja ja kuumia kylpyjä Rotoruassa

Jo kymmeniä kilometrejä ennen Rotoruan kaupunkia alkoi autoon tulvia mädäntyneen kananmunan hajua. Ei auttanut ilmastoinnin sulkeminen, ei ikkunoiden tilkitseminen eikä varsinkaan vieressä istujan syyttely.
Pahasta hajustaan huolimatta Rotorua on yksi Uuden-Seelannin pohjoissaaren suosituimmista matkakohteista ja yksi maailman hienoimmista geotermisistä alueista. Geysiret syöksyvät ilmaan kuumia höyryjään ja reissaamisen väsyttämää kroppaa voi liottaa useissa kuumissa kylvyissä sekä dippautua myös mutakylvyn puolelle. Tällä kertaa kuumia kylpyjä enemmän meitä kiinnosti yksi Uuden-Seelannin hienoimmista pyöräparkeista, Mountain Bike Rotorua.

pyora1

Lauantaiaamupäivänä pyöräparkin parkkipaikka ja piha vilisi aurinkoisesta säästä nauttivia pyöräilijöitä. Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka lapsiperheet nostelivat niin pieniä kuin isoja pyöriä auton uumenista ja kaarsivat sitten pyörät koottuaan polkua pitkin metsän siimekseen. Leppoisa musiikki soi vuokraamon edustalla ja jo poluilta palanneet pyöräilijät siemailivat kahvejaan ja smoothieitaan Waipa Cafeen edustalla. Pyörätelineet olivat täynnä mitä hienompia pyöriä ja ajajat kertoivat innoissaan toisilleen aamun ajoista. Odotellessamme pyöriemme saapumista takaisin vuokraamolle ihastelimme pyöräparkin edustalla vallitsevaa hyvää fiilistä tutkailimme pyöräparkin karttaa -reittejä on tarjolla Whakarewarewa metsässä yli 100 kilometriä!

pyora3

Pyöräparkin kukkulan huipulle alamäkien ääreen kulkee viisi dollaria maksava shuttlebussi, mutta kun nuukia olimme, päätimme ajaa reilun kymmenen kilometrin matkan metsäreittien ja jyrkän ylämäen kera. Vuoden tauko kunnon pyöräilystä näkyi ja tuntui, ylhäällä piti puuskutella ihan kunnolla ja nojailla polviin muiden loikkiessa voimiensa tunnoissaan bussin kyydistä kohti pyöräpolkuja. No jos huipulle päästäksemme olimme jo kurvailleet vaikka minkälaisilla poluilla, niin alas tullessa eteen tuli hypyreitä, vauhdikasta siksakkia, pitkiä laskuja, ylämäkiä, upeita maisemia, havumetsää, lehtimetsää, kivikkoa, kannokkoa ja parkin vakioajaja Marty, joka johdatteli meitä 20 kilometrin matkan takaisin pyöräparkin vuokraamon edustalle.

Kolmenkymmenen kilometrin ajo tuntui jaloissa, en muista olisinko ollut ikinä niin poikki, kun palauttaessani pyörän vuokraamoon ja istuessani kahvilan edustalle aurinkoon. Mutta siitä ainakin olen varma, että näin mahtavilla poluilla ja näin vauhdikkaasti ei ole tullut koskaan aikasemmin ajettua!

pyora1

 

 

Vinkiksi alueella reissaaville tiukan budjetin matkalaisille: pulahtaminen kaupungissa oleviin kuumiin lähteisiin on aika kallista, mutta onneksi saimme vinkin ihan ilmaisesta kuumasta lähteestä leirintäalueemme emännältä. Kerosine Creek sijaitsee noin 35 kilometrin päässä kaupungin keskustasta Taupolle menevän tien varrella. Käänny tieltä vasemmalle Old Waiotapu Roadille. Hiekkatien päässä (noin kaksi kilometriä) on pieni parkkipaikka, jolta lähtee polku kuumalle lähteelle. Seuraa polkua noin parisataa metriä, nakkaa vaatteet nurtsille, laskeudu veteen ja nauti!

pyora2

Täysijousitettu maastopyörä (Giant Trance) vuokra 90 NZD/½päivää (55,5€)
All Seasons Holiday Park Rotorua, matkailuajoneuvopaikka sähköllä 20NZD/hlö (12,33€)

Mainokset

11 thoughts on “Pyöräpolkuja ja kuumia kylpyjä Rotoruassa

 1. Eih! Siis meidän ”basecamp” Uudessa-Seelannissa tulee olemaan aivan Rotaruan kulmilla, en ole aivan varma ylettyvätkö nuo tuoksut aivan sinne asti. :) (miehen kommentti – kyllä, aina välillä…) Ja fillarointi on ohjelmassa myös, en vain tiedä miten sen järkkäämme pyörät koko reissun ajaksi kun nuo vuokrahinnat ovat aika suolaisia! Jos siis tarkoituksena on fillaroida melkein päivittäin. No, me ehditään sitä vielä pohtia. Ja kiitos tuosta Kerosine Creek vinkistä, jo hetkeksi laimennut matkakuume leimahti taas liekkeihin….!!! :)

  • Haa, juuri mietittiin Rotourassa, että voi noita asukasraukkoja, haju oli välillä melko pistävä. Mutta eiköhän siihen totu! :)

   Pyörävuokrat Rotourassa ovat olleet kalliimmat reissullamme, etelässä täysjoustopyörän sai puoleksi päiväksi 45-60 dollarilla, mutta silti, aika kallista on. Joissain pyöräkaupoissa olemme käyneet katsomassa pyörien hintoja, käytettyjä ei ole näkynyt, mutta uusien hinnat ovat olleet hieman halvempia, kuin Suomessa. Luultavasti käytettyjäkin löytyy jostain, pyöräily on nimittäin TODELLA suosittua täällä! Pyöräparkkien lisäksi crosscountry pyöräpolkuja (DOC:n) ylläpitämiä on aivan älyttömästi. Joka päivä olemme surkutelleet, kun omat pyörät ovat kotona. Muutamassa DOC:n visitor-centerissä on on ollut myynnissä aika mielenkiintoinen Bike tracks in New Zealand-kirja ( tai jotain sinne päin), jossa mielettömästi pyöräilyreittejä. Kannattaa tutustua hyvin DOC :n nettisivuihin, josta löytyy kaikki mahdollinen luonto- ja luntoaktiviteettitieto Uudesta-Seelannista http://www.doc.govt.nz/ . Ja vieraileminen DOC-visitor centreissä kannattaa aina, siellä on pilvin pimein tietoa alueen vaellus- ja pyöräpoluista sekä muista luontoaktiviteeteista!
   Matkakuume on paras kuume! ;)

   • Mahtavaa, kiitos linkistä, tuokin menee kirjanmerkkeihin ja saman tien tutkittavaksi! :) Me juuri todettiin että ainakin lasten turvaistuimet löytyivät TradeMe (http://www.trademe.co.nz/) foorumilta käytettynä hyvään hintaan, seuraavaksi katsotaan löytyisikö sieltä myös fillarit.

 2. Maastossa ajaminen on tosi paljon rankempaa kuin päällystetyllä tiellä! Me pyöräiltiin kesällä parikymmentä kilsaa Latvian hiekkarannalla ja siinä sai kyllä pyörittää kampea voimalla ;) Niin, ja rikoinhan mä sen polvenikin…

  • Maastopyöräily on kyllä todella paljon rankempaa, mutta ehkä siine sen viehätys piiliikin, vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja ajon päätteeksi tietää ajaneensa! Mutta myös se maantiepyöräily on kyllä mahtavaa, maisemia pääsee tutkailemaan aivan erilailla kuin nopeammin kulkevan kulkuvälineen kyydissä!

 3. Kyllä tavallinen pyöräily on rankkaa ajeltiin tapion kanssa vantaan lentokentällä ilmailumuseossa ja vantaan keskustassa hyvijä pyöräteitä pitkin n25km ja paljon oli nähtävää tapsa ajaa vuodessa n 8000-12000 tuhatta kilometriä hyvää jatkoa tv kari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s