Vapaaehtoistöihin?

Kun asustelin yhden vuoden Italiassa Erasmus-vaihtovuottani viettäen, tuli luennoilla istumisen lisäksi matkattua ahkerasti ympäri Eurooppaa. Juna kulki kätevästi maasta toiseen ja tulipa vuoden aikana tehtyä pidempi reissu myös autolla ja muutaman kerran lentokoneella lennellen. Nuo reissut naapurimaihin olivat yleensä muutaman päivän mittaisia, pikaisia pyrähdyksiä uusiin maisemiin. Yövyin hostelleissa ja kavereiden (tai kaverien kavereiden) luona ja toisinaan myös aivan uusien tuttavuuksien luona Couchsurfingin eli sohfasurffauksen turvin. Vaihtovuoden jälkeen olin täynnä kansainvälistä energiaa, halusin verkostoitua, tavata uusia ihmisiä, oppia uusista kulttuureista ja nähdä siellä omassa opiskelukaupungissakin hieman maan rajojen ulkopuolelle. Automaattinen jatkumo vaihtovuodelle ja reppureissaamiselle oli ryhtyä Couchsurfing hostiksi, eli tarjota oman opiskelijakämpän sohva yöpaikaksi jollekin pohjoisen kaupunkiin eksyvälle reissaajalle. Sainkin pidettyä pitkän aikaa italiankielentaitoni notkeana, kun laitoin esittelyyni osaavani italiaa – tästähän moni italialainen majoittuja oli aivan riemuissaan. Mieleenpainuvin vieraani oli kuitenkin argentiinalainen Tomas, joka oli kiertänyt jo kahden vuoden ajan maailman ympäri täydellisenä nomadina, vain vähän rahaa taskuissaan.

Krjalanpiirakoita ja ruisleipää aamupalalla tarjotessani kuuntelin Tomaksen tarinoita hänen matkastaan ja koin suuren ahaa-elämyksen: elämää voi elää noinkin, reissaten ja välillä töitä tehden! Reissullaan Tomas oli kohdannut ystävällisiä ihmisiä ja löytänyt aina tarvittaessa sen verran hanttihommia, että reissua oli saanut jatkettua eteenpäin. Toisinaan työstä oli maksettu palkkaa, mutta usein hän oli ollut tehnyt vapaaehtoistyötä ja korvauksena työstä saanut katon päänsä päälle sekä ruuan lautaselle.

Kylmä kesä Suomessa oli yllättänyt Tomaksen eikä hänen rinkastaan löytynyt tarpeeksi paksua takkia lämmitteeksi. Lahjoitin oman vanhan tuulitakkini tuolle pojalle ja hyvästellessämme lupasimme pitää yhteyttä jatkossakin, ja mielessäni olin jo kehitellyt suunnitelmia omasta isosta reissusta sekä matkan aikana tehdystä vapaaehtoistyöstä.

km

Oma matkakassamme kertyi mukavasti kotimaassa töitä tehden ja kun rajoitimme reissun vuoden mittaiseksi irtiotoksi, ei periaatteessa tarvetta töiden tekemiselle reissun päällä olisi ollut. Palo auttamiseen kyti kuitenkin sen verran sisälläni, että asetuin Kambodzassa poran varteen ja työskentelin parin viikon ajan Phnom Penhissä Cambodian World Familyn -klinikalla cambodzalaisten katulasten hampaita hoidellen. Haaveilimme Timon kanssa työskentelystä Uudessa-Seelannissa jollain farmilla ja lähetimme useita viestejä vapaaehtoistyöntekijöitä etsiville maanviljelijöille workaway.info -sivuston kautta, mutta taisimme lähettää nuo viestit turhan myöhään itsellemme sopivaan ajankohtaan nähden, ettei tuo haave sitten koskaan toteutunut. Maasta poistuttuamme saimme kyllä useamman yhteydentoton, moni maatilallinen olisi tarvinnut kesän maataloustöihin aputyövoimaa.

Netistä löytyy useita erilaisia vapaaehtoistyösivustoja, joissa työn tarjoavat etsivät työntekijöitä. Suosituin niistä lienee tuo workaway.info, mutta vapaaehtoistyöpaikkoja löytyy runsaasti myös esimerkiksi HelpX:n ja World Wide Opportunities on Organic Farms -sivustojen kautta. Yhteistä noille kaikille kolmelle on pieni rekisteröitymismaksu, jonka maksamalla pääsee ottamaan yhteyttä työn tarjoajiin.

Olen pitänyt Tomaksen kanssa yhteyttä tuon viisi vuotta sitten tapahtuneen sohvasurffauksen jälkeen. Muutama kuukausi sitten hän lähetti minulle viestin ja pyysi apuani. Hän oli asettunut Suomeen ja kielen opiskelun lisäksi hän työskenteli projektinsa parissa. Suunnitteilla oli täysin ilmainen vapaaehtoistyösivusto, jonka avulla työtä hakevat ja työtä tarjoavat kohtaisivat. Lupasin auttaa häntä ja olenkin omalla Facebook-sivuillani jo mainostanut Tomaksen aikaansaannosta, aivan uutta voittoa tavoittelematonta vapaaehtoistyösivustoa Volunteers Base:a. Volunteers Base on täysin ilmainen kaikille osapuolille ja jo nyt, muutama viikko sivuston avaamisen jälkeen, sivustoilta löytyy runsaasti erilaisia vapaaehtoistyöpaikkoja. Olen hurjan ylpeä Tomaksesta, toivottavasti tulevaisuudessa sivusto tarjoaisi lukuisille matkaajille upeita kokemuksia ja tietenkin työnantajille ahkeria työntekijöitä!

1625730_10151907118272126_1030621678_n

Matkan varrella olemme päässeet tutustumaan pariin muuhunkin vapaaehtoistyöpaikkaan, vaikkemme itse vapaaehtoistyöhön olekaan tuolloin osallistuneet. Jorgen LLama Pack -projektissa Urubambassa Perussa on aina tilaa vapaaehtoisille, vuoristokylien heimojen terveydenhoidosta vastaavat vapaaehtoiset lääkärit ja esimerkiksi kylien lapsia opettavat osittain vapaaehtoistyöntekijät. Kysy reippaasti lisää eri mahdollisuuksista Jorgelta lähettämällä sähköpostia osoitteesseen llamapack@gmail.com.
Koh Lantalla Thaimaassa taas tutustuimme Lanta Animal Welfaren toimintaan. Vapaaehtoistyötä koirien ja kissojen parissa riittää eläinrakkaille reissaajille, erityisesti valmistuneet eläinlääkärit ovat tervetulleita auttamaan. Ja vaikka et haluaisi viettää koko lomaasi eläinsuojalla, voit auttaa vaikka yhdenkin päivän ajan ulkoiluttamalla jotain/joitain tarhan koirista.

Vapaaehtoistyö on upea kokemus, joka parhaimmillaan on sukellus keskelle paikallisten ihmisten elämää. Ja usein muutaman tunnint työskentely päivässä tarjoaa hieman helpotusta tiukalla budjetilla elävien matkakuluihin! Rohkeasti vapaaehtoistöihin, mars!

Mainokset

8 thoughts on “Vapaaehtoistöihin?

  1. Tuo olisi kyllä tosi mielenkiintoinen tapa reissata tulevaisuudessa. Ollaan itseasiassa mietitty jotain tuon kaltaista, kun halutaan auttaa eläimiä :) Tällä hetkellä meitä kuitenkin velvoittaa nuo kaksi omaa kisua, joten tukipaikka on oltava. Mutta sitten kun noita huollettavia ei joskus enää ole (kauhia ajatus), niin voi reissata ja autella eri paikoissa vapaaehtoisduuneissa. Täältä Espanjasta löytyi onneksi 15 kilsan päästä kissojen ja koirien turvapaikka, jossa käydään auttelemassa. Musta tuli itseasiassa paikan kissavastaava heidän facebooksaitilleen…ne ehkä huomasi mussa potentiaalia; kissahullu mikä kissahullu :D

  2. Toivottavasti itsekin vielä pääsee osallistumaan jonkinlaiseen vapaaehtoistyöhön reissussa! Itse katselin aikoinaan paljon erilaisia paikkoja Allianssi.fi:n kautta, mutta ne ovat kyllä aina sellaisia paikkoja joista itse pitää maksaa ( Thaimaassa oli muistaakseni joku 400e/kk). Vilkaisin Volunteers Base sivustoa ja näyttää vaikuttavalta! Heti piti tutkailla Yhdysvaltojen tarjontaa :P

    • Yhdysvalloissa taitaa olla aika runsaasti vapaaehtoistyöpaikkoja tarjolla jokaisella sivustolla. Olisipas upeaa päästä johonkin todelliseen cowboy-pikkukylään töihin, olisi siis minun unelma. Ehkä siis seuraavalla reissulla! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s