Kymmenes kuukausi

Kymmenes kuukausi alkoi uuden vuoden vietosta Vancouverissa Kanadassa. Taivaalla paukkuivat harvat ilotulitteet ja kellon lyödessä kaksitoista ryntäsimme juhlajuomien kanssa parvekkeelle toivottamaan hyvää uutta vuotta naapureille. Muutamat naapurit olivat varustautuneet kattiloin sekä kauhoin ja uusi vuosi alkoi kattiloiden paukutuksen säestämänä. Uuden vuoden päivänä vancouverilaiset pesivät edellisen vuoden kuonat pois pulahtamalla hyiseen mereen Polarbear-uinnin merkeissä.

Uuden vuoden hulinoiden jälkeen matkamme jatkui pienen tallelokeroepisodin jälkeen Yhdysvaltoihin. Seattlessa paistoi aurinko, kohtaamamme ihmiset olivat ystävällisiä ja kaupunki puntatiilitaloineen kaunis tammikuisessa valossa. Ihana Seattle taisi olla vieläkin mielissämme, kun tallasimme San Franciscon katuja. Kaupunki kun ei meinannut millään sytyttää, vaikka paljon kivoja juttuja sielläkin koimme.

Vancouver vuoden ensimmäisenä päivänä.

Vancouver vuoden ensimmäisenä päivänä.

San Franciscon Haight Ashbury.

San Franciscon Haight Ashbury.

Golden Gate

Golden Gate

San Franciscossa hyppäsimme vuokra-automme Cherryn rattiin ja aloitimme kaksi viikkoisen ajomaratonimme Kalifornian monipuolisissa maisemissa. Kilometrejä kertyi auton matkamittariin 4000 ja kameran muistikortille jälleen tuhansia ja tuhansia kuvia. Kalifornia jaksoi yllättää joka päivä, maisemat vaihtuivat ääripäästä toiseen ja automatka ylitti kaikki odotuksemme. Autossa istuessamme valmistauduimme tuleviin seikkailuihin espanjaa opiskelemalla. Musiikin sijasta autossa avattiin suuta espanjankielisiä lauseiden tahdissa ja kartanlukija tenttasi kuskilta aina välillä verbien taivutusmuotoja.

Espanjan alkeet pääsivät välittömästi käyttöön Limaan saavuttuamme. Airbnb:n kautta varaamamme majoituksen emäntä puhui ainoastaan espanjaa ja yritti kertoa meille kaikin tavoin – hidastamalla puhetta, artikuloimalla selvemmin ja käyttämällä lopuksi käsimerkkejä – talon tavoista ja lähitienoon nähtävyyksistä. Internetin hankinta tablettiinkin oli aikamoinen ponnistus meidän onnettomalla espanjallamme, mutta siitä myöhemmin hieman lisää.
Lima oli lämmin ja värikäs, kaunis ja äänekäs. Viihdyimme hyvin, mutta halusimme ottaa lomaa matkailusta ja nautta reissumme viimeisen kerran rantaelämästä. Loppukuusta matkasimme 20 tuntia bussissa Pohjois-Peruun Ecuadorin rajalle Mancoran rantakylään.

Taulukauppaa Mirafloresissa Limassa.

Taulukauppaa Mirafloresissa Limassa.

Otimme hieman lomaa matkustamisesta Mancorassa.

Otimme hieman lomaa matkustamisesta Mancorassa.

Mancoran ponipojat.

Mancoran ponipojat.

Kymmenes kuukausi piti sisällään kolme maata, useita kaupunkeja, kymmeniä majapaikkoja ja tuhansia reissukilometreja. Kuukauden aikana kuljimme talvesta kesään, Pohjois-Amerikasta Etelä-Amerikkaan. Vietimme kymmenennestä kuukaudesta 22 päivää Yhdysvalloissa. Majotuimme Seattlessa ja San Franciscossa paikallisten kodeissa Airbnb:n kautta ja automatkan aikana yövyimme matkan varrelle sattuneissa motelleissa. Koska autoilimme Kaliforniassa talvella, oli motelleissa tilaa hyvin ja varaukset onnistuivat saman päivän aikana. Kesän turistikaudella asia on toisin ja majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin. Majoittumiseen USA:ssa meni 41,3€ yö (kaksi henkilöä).

Yhdysvallat ovat todellakin pikaruokaravintoloiden maa, ei ole niin pientä kylää, etteikö sieltä löytyisi vähintäänkin viittä eri pikaruokalaa. Ruuat noissa ravintoloissa ovat halpoja, mutta tietenkin todella epäterveellisiä. Oikea ruoka olikin jo sitten huomattavasti kalliimpaa, joten Yhdysvalloissa tuli elettyä kaupasta löytyneillä salaateilla, Subin patongeilla ja satunnaisilla aasialaisilla ravintolaruoilla. Ruokaan meillä meni kuitenkin rahaa 20,5€/pää/päivä.

Autolla ajaminen Yhdysvalloissa on sitä vastoin hyvinkin edullista. Sain hyvän tarjouksen Hertziltä Akavan alekoodeilla, Chevrolet maasturimme kaiken kattavalla vakuutuksella maksoi kahdelta viikolta 389 euroa ja 4000 kilometrin ajamiseen kului 326,6 euron verran bensaa. Kaliforniassa bensalitra maksoi noin 0,7€/litra, kun taas Nevadassa litran menovettä sai 0,6 eurolla.

Kymmenennen kuukauden reissaustahti oli jälleen aika hengästyttävä, Limaan saapui varsin väsynyt pariskunta ja Mancoran lököloman jälkeen oli jälleen virtaa tutkia aivan uutta ja ihmeellistä mannerta. Peru on USA:n lailla yllättänyt positiivisesti, ruoka on aivan järjettömän hyvää, kaupungin mielenkiintoisia, ihmiset ystävällisiä ja maisemat upeita. Ja mikä parasta, hintataso Australian, Uuden-Seelannin, Kanadan ja USA:n jälkeen kukkaroa ja pankkitiliä hellivän huokea. Harmi, että aikaa Etelä-Amerikalle on vain puolitoista kuukautta. Tarkoittanee siis sitä, että tänne on päästävä vielä uudestaankin!

Alla kuvia Amerikan automatkalta. Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan kuvan suuremmassa koossa kuvatekstien kanssa.

Mainokset

2 thoughts on “Kymmenes kuukausi

  1. Olipa mukava yteenveto Amerikasta. Sinua lukiessani olet onnistunut muuttamaan käsityksiäni Yhdysvalloista hiukan myönteisemmäksi. Etelä-Amerikka tunnustaa mielenkiitoiselta, jään odottamaan tekstejäsi ja analyysejäsi. Hyvää matkaa edelleenkin, Iskä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s