Road Trip USA: Joshua Park ja automatkan päätös Los Angelesissa

”Maisemat kuin matkustaisi läpi uusien maiden, aina uutta, mutta samalla jotain samaakin. Jokaisen nurkan takana uusi seikkailu, tarina ja totuus.”

Las Vegasin pysähdyksen jälkeen oli jo aika ottaa suunta kohti Los Angelesia sillä aikamme Kalifornian maanteillä oli auttamattomasti tulossa päätökseensä. Haaveilimme Grand Canyonilla vierailusta, mutta lähes tuhannen kilometrin ylimääräinen koukkaaminen kauemmas auton palautuspaikasta päivien käydessä vähiin ei houkutellut. Onneksi pienemmällä kurvilla pääsimme kuitenkin vierailemaan vielä yhdessä Kalifornian lukemattomista luonnonpuistoista, Joshua Tree Parkissa.

Matkalla puistoon ajelimme läpi Mojaven aavikon halki. Aurinko lämmitti maan pintaa ja loi kuivaan hiekkaan väreileviä kangastuksia. Vettä, no ei varmasti! Juna kiisi horisonttiin ulottelevalla tikkusuorilla raiteilla ja vieressä sähköpylväiden rivistö oli kurinalaisessa järjestyksessä. Pääsimme ajamaan ihan pienen pätkän myös sitä Yhdysvaltain legendaarisinta road trip tietä, Higway 66:tta.

jt4

jt16

jt5

jt6

jt7

jt9

jt11

jt2

Vuoden kolmas maanantai on omistettu ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King Juniorille. Tuo maanantai on Yhdysvalloissa yleinen vapaapäivä ja me satuimme juuri tuona päivänä Joshua Tree luonnonpuistoon. Luonnonpuiston portilla täti ilmoitti puiston sisäänpääsyn olevan ilmainen tänään, because Martin Luther King Jr.

Puistoon saapuessa olo oli kuin Flintstones-elokuvan kulisseissa, hiekkaisella maalla seisoi kulmistaan pyöristyneitä suorakaiteen muotoisia kiviä ja tietenkin niitä kaukaa karvaisen näköisiä Joshua puita. Kuten Death Valleyssakin, Joshua tree puistossa koko luonnonpuiston läpi kulkee autotie, joka poikkeaa lähes jokaisen nähtävyyden vierelle. Tottakai tarjolla on myös paljon patikkapolkuja niille, jotka haluavat kuntoilla ja nähdä puistoa hieman enemmän. Me valitsimme sen paikallisen tavan, ajelimme autolla puiston halki ja poistuimme kaarasta ainoastaan pienille kävelylenkeille ja maisemia kuvataksemme. Luonnonpuisto on muuten suosittu kiipeilykohde, kalliot ovat kuin tehty niillä rimpuiluun.

Joshua Treen luonnonpuisto on täysin erilainen kuin Mojaven aavikon Death Valley. Vaikka maa on kuivaa myös Joshua puupuistossa, kasvaa siellä noita Joshua puita niin paljon, että ehkäpä sitä jollain mittapuulla voisi kutsua metsäksikin. On uskomatonta, miten monipuolisia maisemia ja mitä kauneutta voikaan aavikoilta löytyä!

jt14

jt12

jt20

jt15

jt13

Automatkamme siis päättyi Los Angelesiin, tuonne tuhansien unelmien -niiden toteutuneiden ja toteutumattomien- kaupunkiin. Kahden viikon ajomaratoni oli väsyttänyt meidät siihen malliin, että jättimäiseen kaupunkiin tutustumisen sijaan olisi tehnyt mieli vain köllötellä motellissa ja olla olematta matkalla hetken aikaa. Eikä Los Angelesin järjettömän ruuhkainen liikenne tehnyt meidän turistikierrosyrityksiä yhtään helpommiksi. Autot suihkivat sivulta ja takaa, välillä liikenne jumittui täysin, välillä taas piti yrittää pysyä kiihdyttelevän ja kaistoja jatkuvasti vaihtelevan liikenteen imussa. Hermot meinaisvat palaa niin kuskilta kuin kartanlukijalta. Ahdistus kaupungin liikenteestä piti meidät pois kaupungin keskustasta ja ohjasi meitä kohti meren tyynnyttäviä kuohuja. Pikaisen Hollywoodin, Walk of Famen ja Beverlyhillsin palmuilla reunustettujen katujen ja luksustalojen katsastamisen jälkeen ajoimme Santa Monicaan tasoittelemaan liikenteessä kohonnutta pulssia. Lauantaitoria laitettiin keskustassa pakettiin ja ihmiset nautiskelivat vilpoisasta, mutta aurinkoisesta lauantaista kävelykadulla kävellen ja katusoittajia kuunnellen. Istahdimme rantatörmälle patonkiemme kanssa ja nautiskelimme automatkamme viimeisistä hetkistä. Olipa upea reissu!

Turistointi Los Angelesissa oli meidän osaltamme aivan minimaalista, parhaimmin kaupungista jäikin mieleen meidän vihonviimeinen yö, joka pisti sykkeen kiihtymään vielä Los Angelesin ruuhkia kiivaammin. Lentomme Peruun lähti aamukuudelta, joten kentällä tuli olla jo keskellä yötä. Motellia varatessa tärkeimpänä hakukriteerinä oli löytää sänky läheltä lentokenttää, jottei kentälle ajoon tuhrautuisi keskellä yötä aivan tolkuttomasti aikaa. Motelli löytyi suhteellisen läheltä ja hintakaan ei ollut ihan kauhean paha, kuvat paikasta näyttivät siisteiltä ja muutama lukemamme arvostelukin puolti paikkaa. Olihan se siisti motelli, tosin kahdenkymmen minuutin päässä lentokentältä Los Angelesin vaarallisimmassa lähiössä, jossa valta kaduilla on asuinalueen jengeillä, Gribseillä ja Bloodseilla. Poliisin sireenit vihelsivät, naapurusto motellin ympärillä oli surullista nähtävää, kauppareissu oli yhtä jatkuvaa, hermostunutta pälyilyä taaksepäin ja nukkumayritykset kariutuivat jokaisen rapsahduksen analysointiin. Enimmäistä kertaa elämässäni olin ilahtunut herätyskellon pärinästä kello kahdelta yöllä ja siirtymisestä yön pimeydessä torkkuvalle lentokentälle. Lento seuraavalle mantereelle menikin sikeästi nukkuessa naapurin olkapäätä vasten nojaten.

Automatka Kaliforniassa oli valtavan hieno kokemus. Se ylitti täysin kaikki odotukset, mursi meidän hienoisia ennakkoluuloja maata kohtaan ja lisäsi intoa reissata maassa vielä enemmän, ehkä joskus jopa sen maan halkiajon verran. Yhdysvaltoihin palaamme vielä tämänkin reissun aikana, Etelä-Amerikan minikierroksen jälkeen lennämme vielä ennen Eurooppaan paluuta hetkeksi New Yorkiin. Minulla on pieni aavistus, että saatan rakastua Isoon Omenaan. Toivottavasti aavistus osuu oikeaan!

Las Vegasia tuli tutkittua hävettävän huonosti. Mutta tutuksi tulivat ainakin nämä ruuhkat. Ai että, onneksi ei tarvitse tahkota tällaisissa ihan joka päivä.

Las Vegasia tuli tutkittua hävettävän huonosti ja kuvia otettua vain muutama, tutuksi tulivat lähinnä vain ruuhkat. Ai että, onneksi ei tarvitse tahkota tällaisissa ihan joka päivä.


Majoitus Rose Bowl Motel, Los Angeles, 60$ (44€)
El Rancho Motel, Los Angeles, 53$ (39€)
Lennot Los Angeles-Lima, Delta Airlines, 281,5$ (206,5€)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s