Road Trip USA: Big Sur

”Kuin serpentiiniä puhaltaisi vappuna ilmaan, kippuraista ja kiemuraista. Suurella sudilla maalattua maisemaa, hieman ruskeaa tuonne ja valtavasti sinistä, niin ettei erottaisi taivasta merestä, merta taivaasta. Päivän uupuessa meren taakse katoava aurinko maalaisi omaa todellisuuttaan, värjäisi maailman lämpimin keltaisin sävyin, sellaisen maailman, jonka syliin on helppo heittäytyä.”

Sisämaakoukkauksen jälkeen ajoimme takaisin kohti tyynenmeren tyrskyjä. San Franciscon alapuolella, Carmelista etelään kulkee Yhdysvaltojen kaunein tienpätkä, Big Sur, ja tuon tienpätkän halusimme ehdottomasti kokea. Ennen syviä ihastuneita huokauksia ja mahtavia maisemia pysähdyimme Santa Cruzin kaupunkiin yhdeksi yöksi ja seuraavan päivän yllätys meinasi pitää meitä kaupungissa vielä hieman pidempäänkin. Kahden viikon tiukka aikataulu kuitenkin pakotti jatkamaan matkaa ja hylkäämään ajatuksen useamman päivän kestävästä pysähdyksestä.

Jo Japanissa Timo aloitti paikallisissa pyöräkaupoissa pistäytymisen. Olemmekin eksyneet matkan aikana mitä ihmeellisimmille asuinalueille kaksipyöräisten perässä ja välillä olen aika ahkerasti vaihtanut jalalta painoa toiselle ja luonut tylsistyneen merkitseviä katseita pyörien seassa haahuilevalle toiselle osapuolelle. Jossain vaiheessa sain jo pyöräkauppakiintiöni täyteen Uudessa-Seelannissa, kun tuntui, että jokaisessa kylässä ja kaupungissa nähtävyyksien sijaan kävimme testaamassa kauppojen parkkipaikoilla erilaisia maastopyöriä. Santa Cruzissa myönnyin jälleen pyöräkauppahaahuilulle, sillä onhan kuuluisa maastopyörämerkki Santa Cruz lähtöisin juurikin tästä kaupungista (yllätys, yllätys..)

Ja taas ajelimme niille ei niin tunnetuille kaduille, hivelimme haaveilevasti pyöriä katseillamme ja lopulta Timo nousi jälleen satulankin selkään parkkipaikalla. Tässä kaupassa tosin oli niin mukava myyjä, että pyörän kokeilun ja jutustelun jälkeen hän kehotti meitä ajelemaan vielä muutaman sadan metrin päähän syvemmälle teollisuusalueelle ja pistäytymään siellä ihan pyörien alkulähteellä, nimittäin Santa Cruz pyörien tehtaalla. Show room oli täynnä huippupyöriä ja hetken jutustelun jälkeen pyörien esittelijä vei meidät yksityiskierrokselle pyörätehtaaseen. Tuon kierroksen jälkeen harmistuimme tosiaan tiukasta aikataulustamme, sillä Santa Cruzin ympäristä on täynnä huippuluokan pyöräpolkuja ja olisimme saaneet tehtaalta maastopyörät koeajoon. Voi miksemme tienneet tällaisesta mahdollisuudesta aikaisemmin!

Kellon tikittäessä ja kalenterin päivien juostessa pyöräpoluilla pujottelun sijaan pysyimme alkuperäisessä suunnitelmassa ja otimme suunnaksi Carmel by the Sean. Kaupunki on taiteilijoiden suosima rantapaikka, jonka pormestarina on 80-luvulla toiminut Clint Eastwood. Pikaisen kauniin pikkukaupungin läpiajon ja nopean lounastauon jälkeen painoimme jälleen kaasupoljinta, meillä oli nimittäin jo kiire Big Surille.
Ja voi vitsi, millainen tie se olikaan! Jylhät, mereen laskevat jyrkänteet ja niiden seinämillä kulkeva mutkainen autotie. Valtavia siltoja, jotka kuroivat syviä solia yhteen, tyrskyäviä aaltoja, kalliojyrkänteillä keikkuvia rantataloja, hiljaisia hiekkarantoja, kuivia laitumia, illan saapuessa koko maiseman lämpimänkeltaiseksi värjäävä aurinko ja tähtitaivaalle oman tuikkeensa luova majakka. Nyt täytyy sanoa, että upeimpana automatkana pitämämme Australian Great Ocean Road jäi toiseksi, Big Surin maisemat olivat joksenkin samanlaiset, mutta vielä muutaman asteen mahtipontisemmat.

Bixby Bridge

Bixby Bridge

Point Sur State Historic Park

Point Sur State Historic Park

bs6

Siellä jyrkänteellä se tie menee, hui!

Siellä jyrkänteellä se tie menee, hui!

Ilta-aurinko sai maailman hehkumaan.

Ilta-aurinko sai maailman hehkumaan.

bs8

bs10

Ajelimme tietä rauhaisaan tahtiin nauttien maisemista ja kuunnellen radiosta tälle tielle sopivaa amerikkalaista countryyn kääntyvää perusrockia. Silloin tällöin pysähdyimme kuvaamaan maisemia ja bongaamaan harmaavalaita. Harmittavasti ohitimme kuitenkin vahingossa muutama kaunista luonnonnähtävyyttä (missä viitat?) -violetin rannan eli Pfeiffer Beachin ja mereen laskevan McWayn vesiputouksen. Auringon laskeuduttua jätettyämme huikaisevan hienon Big Surin taaksemme oli päivällä tarjota vielä yksi yllätys. Ennen San Simeonin kylää pysähdyimme uteliaisuuttamme rannalle, jonka parkkipaikka oli pilkkopimeästä huolimatta täynnä autoja. Auton ovet avattuamme illassa kantautua röhkintää ja niin tuttua hylkeiden haukuntaa: valtavan pitkä ranta oli aivan täynnä vierivieressä köllöttäviä merinorsuja! Koska pimeässä illassa rannalta erotti vain hämärästi hylkeiden harmaat vartalot ja rannalta kaikuvat korahdukset, palasimme vielä takaisin rannalle seuraavana aamuna ennen matkan jatkamista. Ja nämä veijarit olivat jopa vielä hauskempia kuin San Franciscossa ja Santa Cruzin laiturilla tapaamamme merileijonat. Nimensä merinorsut lienevät saaneet siitä uroksille kasvavasta valtavasta kärsästä, jonka vuoksi San Simeonin hylkeet näyttivät kyllä kaikessa koomisuudessaan hellyttävän rumilta. Avara luonto -hetki aamun sarastaessa kohotti Big Surin autotiepätkän kyllä jonnekin muiden automatkojen ulottumattomiin, suosittelemme lämpimästi!

bs11

bs12

mursu

Santa Cruz polkupyörien tehdas ja showroom sijaitsee osoitteessa 2841 Mission Street, Santa Cruz. Käy tiedustelemassa mahdollisuutta kokeilla maastopyöriä paikan päällä tai ota yhteyttä henkilökuntaan nettisivujen kautta.

Majoitus The Islander Motel,Santa Cruz, 61$ (45,1€), Days Inn, San Simeon, 55$ (41€)

Mainokset

18 thoughts on “Road Trip USA: Big Sur

 1. Oi kuinka kuulostaa tutulta tuo fillarikauppojen koluaminen! :) Itse tosin olen hommassa mukana innolla, meillä on menossa mietintä pitäisikö nyt oikeasti ostaa ne pyörät täältä vai ei. Fillarointimaastot kun ovat niin upeat ja jatkuva pyörien vuokraaminenkin tulee kalliiksi. Mutta tällä hetkellä itselläni on alla lainapyörä, joten eiköhän me säästetä nekin pennoset muihin reissuihin.

  Ja aivan mielettömiä kuvia Big Surilta, hyvää reissunjatkoa sinne rapakon toiselle puolen!

  • Hahaa, en siis ole ainoa! Timolla on siis kauhea pyöräkuume, uusi pitäisi saada ja vanha pistää vaihtoon. Suomessa pääsee aika vähän eri merkkejä vertailemaan, mutta täällä reissun päällä on tullut testailtua paljon sellaisiakin pyöriä, joita kotoa ei saa kuin muista maista tilailemalla. Siksi siis olemme käyneet lähes jokaisessa vastaan tulleessa pyöräliikkeessä. Mutta liika on liikaa niissäkin, suurimassa osassa kun on tarjolla ne saman, suurimpien merkkien mallit. Mutta ilmeisesti tuo pyöräkaupoissa koluaminen on nyt hieman auttanut siinä päätöksen teossa, seruaava rahojen säästökohde on siis jo tiedossa! :)

   Oletteko jo käyneet ahkerasti pyöräpoluilla? Ja onko hyviä myyntipyöriä löytynyt? Oletteko ajatelleet käytettyjä vai ihan uusia fillareita?

   Big Sur oli kyllä uskomattoman upea, yksi reissumme kohokohdista!

   • Me ollaan käyty lähinnä tuossa Rotoruan Redwoodsissa mikä on aivan mieletön, siellä riittää fillaroitavaa varmaan koko loman ajaksi. Mieheni on vuokrannut fillari, ja itse sain taas tutulta lainaksi ”ihan OK:n” pyörän joka kyllä riittää mulle. Ehkä… :) Simon on meillä se varsinainen pyöräekspertti ja hän on tullut siihen tulokseen että fillarit ovat täällä liian kalliita siihen nähden mitä niistä joutuu maksaan, TradeMe sivustoa ollaan kyllä seurattu silmä kovana jos sieltä tulisi jotain aarteita vastaan, mutta ei nyt vielä ainakaan! Mutta siis käytetyt pyörät on molemmilla alla.

   • Ooh, minun ihan parhain pyöräilykokemus oli juurikin tuolta Rotoruasta, aivan huikea paikka! Toivottavasti löytyy sopivat, edukkaat pyörät teille, vuokrat tosiaan olivat aika suolaisia. Mahtavia pyöräilyhetkiä ja muutenkin upeita päiviä Uuteen-Seelantiin!

 2. Upeita maisemia ja voi vitsit nointa merinorsu-möhkäleitä, pakko päästä näkemään! Great Ocean Road on vielä tuoreessa muistissa, ja se oli kieltämättä upea, mutta kyllä on on taas mitä odottaa… :)

 3. Ihan mielettömiä maisemia, jälleen kerran. Olen ehkä turhaan dissannut jenkkejä, kun sieltä löytyy noin upeita luontokohteita :) Lähiaikoina olen tajunnut pohjoisosien luonnonkauneuden, mutta näköjään etelästäkin löytyy. Taitaa tuo länsirannikko olla kaikenkaikkiian melko upea maisemiltaan (?) Ja mainiot merinorsut!

  • Ehkä itsellänikin oli hieman asnnevamma maahan mennessä, mutta se vamma kyllä karisi automatkan aikana. Pelkästään Kaliforniassa maisemat olivat uskomattoman upeat ja vaihtuivat totaalisesti aina parin sadan metrin välein, mahtui siis meidän ajettuun 2500 mailiin vaikka mitä ihmeellistä! Meille iski oikein himo matkustaa tuossa maassa, mitä kaikkea sitä näkisikään, jos ajaisi koko maan halki! Lämpimästi siis suosittelen matkaamaan sinnekin suunnille, luonto on uskomattoman upeaa, ihmiset ystävällisiä ja pikkukaupungit älyttömän viihtyisiä!

 4. Pakko tunnustaa, että Great Ocean Roadin väliin jättäminen on kirpassut aina kun luen jonkun toisen blogissa aiheesta. Onkin siis aivan mahtavaa kuulla, että Jenkeistä löytyi parempi, sillä sinne matka vie todennäköisemmin aiemmin kuin Ausseihin. Ja voi vitsi minkä näköisiä otuksia ovatkin nuo Merinorsut!!! Kaiken kaikkiaan taas niin ihania maisemia :)

 5. Voi eiii, matkakuume Jenkkilään vaan kasvaa! Montakohan reissua sinnekin pitäisi tehdä että tulisi etäisesti semmoinen olo, että on nähnyt edes jotakin? x)

 6. Ihanat oranssit iltavärit ja mahtavat maisemat. Ja näyttää sellaselta tuo Big Sur että eihän siellä matkanteosta tule mitään, kun pitää koko ajan pysähdellä kuvailemaan! Kuulostaa minulle sopivalta paikalta siis :)

  • Jos sinne suunnille eksytte, niin varatkaa koko päivä ajamiseen, siis ihan aikaisesta aamusta iltaan. Tuon pyöräepisodin takia meidän lähtö viivästyi ja meinasipa taas tulla kiire, kun piti niin moneen kertaan pysähtyä ja räpsiä kuvia. Ja harmitti, kun ajelimme tuosta purppurasta rannasta ja vesiputouksesta ohi, näytti taas googlen kuvahaulla aika hienoilta paikoilta!

 7. Kyllä noissa pyöräkaupoissa kierteleminen aiheuttaa kateutta ainakin täällä lukijapäässä. Varsinkin kun laatupyöriä myyviä kauppoja ja tehtaita kierrätte. Santa Cruz on todella huippupyörä ja ehdottomasti hankinnan arvoinen. Toinen hyvä merkki on Intense ja kun siellä huudeilla pyöritte, niin käykää tsekkaamassa Intensen tehdas Temeculassa. Olisi kyllä huippua päästä rälläämään kunnon single trackiä rinteitä alas. Kenties täytyy jokupäivä toteuttaa haave sielläpäin, vaikka Puijon polutkin tarjoavat hienoja kokemuksia.

  • On tainnut jo tuo Santa Cruzinkin haaveilu vaihtua toiseen merkkiin ja pyöräkaupoissa kiertely vaihteeksi pyörävideoiden katseluun netin välityksellä. :) Jäi meiltä tuo Temecula nyt katsastamatta, ehkä seuraavalla kerralla?!

   Puijolla on kyllä mainioita pyöräpolkuja ja kannattaa käydä testaamassa polkuja myös Neulamäessä ja siellä sen takana olevalla armeijan entisellä alueella. :) Ja Siilinjärveltä ja Tahkolta löytyy kans mukavaa ajettavaa. Ehkä ensi keväänä törmätään Puijon poluilla? :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s