San Franciscon monet kasvot

sf15

Mielikuvissani San Francisco on sellainen lähes täydellinen värikkäiden, koristeltujen puutalojen sekä mäkisten teiden kaupunki. Aurinko paistaa aina ja jokainen katu liukuu jyrkän mäen päältä kultahiekkaiselle rannalle. Kaduilla kävelevät batiikkipaitoihin pukeutuneet, elämää ja maailmaa rakastavat, hymyilevät hipit pienten, söpöjen koiriensa kanssa ja sen kultaisen hiekkarannan sannalla kävelevät surffarit lonkkaria kainalossaan kanneskellen. Ainoastaan joskus kirkuvan oranssi Golden Gate –silta katoaa sumun alle, mutta silloinkin sieltä sumun takaa pilkahtaa aurinko.
Mistä lie olin hyvin vahvat mielikuvani rakentanut; elokuvista, valokuvista vai kirjoista,vaiko sekoittanut San Franciscon johonkin aivan muuhun Kalifornian kaupunkiin. Mielikuvistani kun löytyi ainoastaan osatotuus, San Francisco oli hieman toisenlainen, kuin olin kuvitellut.

Lentomme Seattlesta San Franciscoon saapui keskiyöllä, joten ensimmäisen yön lyhyet tunnit nukuimme Oaklandin lentokentän läheisessä motellissa. Lentokenttämotelli vaihtui ensimmäisen yön jälkeen Airbnb-majoitukseen, yksityiseen huoneeseen kiinalaisen pariskunnan luona San Franciscon meksikolaisella asuinalueella Mission Terracella. Astuminen ulos asunnosta loi heti aivan erilaisen kuvan kaupungista, tuntui kuin olisi saapunut Yhdysvaltojen sijaan jonnekin Väli-Amerikkaan värikkäiden, kivisten espanjalaistyylisten talojen keskelle. Kaduilla huudeltiin Hi!:n sijaan Hola! ja lähimmällä vihannestorilla myyjätär puhui ainoastaan espanjaa.

Parissa päivässä ehdimme kiertää pintapuolisesti San Franciscon suosituimmat turistinähtävyydet. Rakkauden kesän alkupaikan ja hippiliikkeen syntykodin Haight-Ashburyn talot olivat yhtä värikkäitä kuin alueen asukkaatkin. Downtownissa kiipesimme Powell streetillä vanhanaikaisen kaapeliraitiovainun kyytiin, joka kiipesi San Franciscon jyrkillä kummuilla ja lasketteli alas kohti Fishersman Whraftia maanalaisen kaapelin varassa. Jo pitkän matkaa ennen laituri numero 39:ää kuului kiirivät ilmassa kovaääniset haukahdukset. Laiturin vallanneet merileijonat nauttivat auringosta laiturilla kylki kyljessä maaten, osa sulassa sovussa, osa omasta paikastaan ankarasti taistellen. Sataman ja Downtownin välissä sijaitsevassa maailman suurimassa Chinatownissa vihanneskaupat valtasivat kadut, kevätrullien tuoksu leijaili ilmassa ja kaduilla kipitti söpöjä mummoja kävelykeppeihinsä nojaten.

Se kuuluisa San Franciscon sumu saapui aivan yllättäen ja peitti allensa kaikki muutamaa kerrosta korkeammat talot. Onnekkaina saavuimme San Franciscon ikonille, Golden Gate sillalle, sopivassa sumuraossa ja pääsimme näkemään sillan koko komeudessaan ilta-auringon keltaisessa kajossa. Seuraavana päivänä katselimme siltaa ja kaupunkia Alcatzarin vankilan sisältä pienistä katseluluukuista. Kuljimme vankilan karuilla käytävillä korvalaput päässämme vankilan historiaa kuunnellen ja pohdimme kuinka kävi niille viidelle vangille, jotka pääsivät ulos kiviseinien sisältä, ja joita ei sen koomiin kuultu tai nähty.

Vaikka osa mielikuvistani olivatkin ihan totta, ei San Francisco ole ihan kaikkialla ihanan kiiltokuvamainen, vaan keskustan ulkopuolella välillä hyvinkin rosoinen. Kaupungin paremmilla alueilla rannan tuntumassa (ei muuten ne kadut pättyneet hiekkarannoille vaan vanhoille sataman laitureille) talot olivat kauniita ja kadut siistejä, mutta heti kun matkustimme bussilla keskustasta majapaikkaamme tunnin verran Mission street:iä pitkin, kaduilla asuvien määrä kasvoi eksponentiaalisesti ja katukuva vaihtui ränsistyneeksi ja erittäin epäsiistiksi. Onneksi luin vasta jälkeenpäin Mission districtin jengiväkivaltaisuuksista ja lukuisista yrityksistä siistiä aluetta, muuten emme olisi ihan niin huolettomasti kulkeneet kulmilla illan pimetessä. Nuo päivittäiset bussimatkat piirsivät mieleen aika voimakkain värein erilaista kuvaa kaupungista ja kun oman pilvenhattaramaiset täydellisen kaupungin mielikuvat romuttuivat joka päivä, jäi kaupungista hieman valju kuva kaikista kivoista, kauniista ja mielenkiintoisista asioista huolimatta.

Majoitus Airbnb Remodeled Cozy Sunny Room, 2 hengen huone jaetulla kylpyhuoneella 47€/yö
3 päivän Visitor Day pass, vapaa matkustaminen MUNI metrolla, busseilla ja raitiovaunuilla 23$ (17€)
Yksittäislippu bussiin 2$ (1,5€), raitiovainuun 6$ (4,4€)
Pääsylippu ja lauttamatka Alcazarin vankilaan 30$ (22,2€)
Lentolippu Seattle-San Francisco, Alaska Airlines 76€/hlö

Mainokset

16 thoughts on “San Franciscon monet kasvot

 1. Mielenkiintoista tekstiä. Voi apua, voisin kuvitella, että itsellenikin kävisi samalla tavalla ruusuisten ajatusteni kanssa. Minulla on aika kovat odotukset San Franciscon suhteen ja välillähän sitä käy niin, että kun todella paljon odottaa, niin ei ne odotukset sitten täytykään. Oli kyllä kivaa lukea ajatuksiasi kaupungista! Omat mielikuvat itseasiassa perustuvat vain elokuviin :D. Toki vähän olen kaupungista lukenut, mutta en mitenkään valtavasti, koska vielä ei ole ollut matkaa suunnitelmissa.

  • Mua tosissaan harmitti, ettei San Francisco saanut aikaiseksi sellaisia wow-efektejä, koska omat odotukseni olivat aivan liian pumpulimaiset ja aivan liian suuret. Mukava kaupunki on silti ja kannattaa sinne reissata. Toisaalta oli ihan hyvä nähdä sitä turisteilta usein näkemättä jäävää puolta, sitä toista todellisuutta.
   Totta on, että aika usein kun omat odotukset ovat korkealla, pettyy ainakin hieman.

  • Ai jollekin muullekin on jäänyt vähän valjut ajatukset San Franciscosta. Huh, ei olla siis ainoita. :) San Franciscohan on tunnettu vapaamielisyydestään ja boheemiudestaan, joten se mun liian kiillotettu etukäteismielikuva oli siis täysin väärä. Ja suuren vaikutuksen teki myös ne huudit, joilla asusteltiin. Jos esimerkiksi olisi vain pyörinyt Downtownin tienoilla, olisi varmasti kaupungista jäänyt aivan erilainen kuva. Suosittelen siis reissaamaan kaupunkiin ja muodostamaan oma mielipide, voihan se yllättää positiivisestikin!! :)

 2. Ooh, USA! Oma seuraava suurempi reissu taitaa kallistua hyvinkin helposti lännen jättiläisen puolelle, joten tätä oli todella mielenkiintoista lukea. Huomaan, että oma Amerikka-tietämys on ihan järkyttävän huonolla tasolla, ainoa asia mitä tiesin San Franciscosta ennen tätä oli sen mäkisyys ja senkin luin toisesta blogista puoli vuotta sitten x)

  Mitenköhän sitä pystyisi ottamaan paikoista selvää ilman, että muodostaisi älyttömiä odotuksia? Itselläni taisi käydä samalla lailla Filippiinien kanssa kun kaikki niin hehkutti sitä, mutta loppujen lopuksi siellä oli todella samanlaista kuin Thaimaan rantakohteissa, joten jäi vähän epäselväksi se älytön touhotus.

  • Yhdysvallat yllättivät positiivisesti, älyttömän mielenkiintoista ja monipuolista oli Kaliforniasta, hinku olisi nähdä maata vielä lisää ja paljon!

   Taitavat ne pettymykset välillä kuulua asiaan. Onneksi aika usein kuitenkin yllättyy positiivisesti! Toivottavasti jokus siis mun jutun luettua menee San Franciscooon ja yllättyy kuinka kiva paikka se onkaan… :D

 3. Minnepäin suuntaatte täältä San Franciscon lahdelta vai oletteko vielä täällä? Harmi, että löysin blogin vasta nyt, olisin voinut teitä vähän kierrättää täällä alueella koska paljon tosi kaunista, mukavaa ja mielenkiintoista löytyy myös ihan täältä San Franciscon lähialueilta, ei siis ihan kaupungista. :) Kurkatkaa blogeihini viinilaaksonviemaa.blogspot.com ja palmunalta.blogspot.com

  • Terve Paula! Voi harmi, että ehdimme jo karauttaa San Franciscosta Kalifornian automatkan jälkeen jo Peruun asti. Ehdottomasti olisimme olleet kiinnostuneita San Franciscon mukavista kulmista! Täytyy heti katsastaa blogisi! Oi, miksen löytänyt niitä jo aiemmin!:)

 4. Mielenkiintoinen teksti, kiitos! Jännä nähdä, että minkälaisin ajatuksin sitä sitten itse poistumme San Franciscosta takaisin Suomeen toukokuun lopulla. On nimittäin aika kovat odotukset itselläkin, sillä kaikki Friscossa käyneet tuttuni ovat puhuneet siitä pelkkää hyvää. Aika näyttää – ei muuta kun avoimin mielin eteenpäin! :)

  • Näinhän se menee kaikessa matkailussa, toiset tykkää toisesta, toiset taas ei laisinkaan. Toivottavasti San Francisco täyttää odotukset ja yllättää positiivisesti! :) Mahtavaa reissua teille!

 5. Noinhan se monesti käy, että mielikuvat ei vastaa todellisuutta. Itse asiassa en muista, että reissumme aikana mikään paikka olisi ollut sellainen, kun olisin voinut etukäteen kuvitella. Onneksi useimmiten ne yllätykset kuitenkin on positiivisia ja todellisuus on aina tarua ihmeellisempää :)

 6. Olin ite käyny San Franissa viimeks vuonna 1997 ja nyt olin siellä viime alkusyksystä uudestaan. Jäi kyllä tällä kertaa kieltämättä hieman karvas maku suuhun kun meidän autoon murtauduttiin ja kamat pöllittiin keskellä päivää valvotussa tilassa. Muutenkin kaupunki oli muuttunu mun mielestä nuhjuisemmaksi ja levottomammaksi sitten viime näkemän. Mutta onhan siellä silti hienoja maisemia ja kauniita rakennuksia edelleen. Tunnen ite Losin aika hyvin ja pakko myöntää että kokonaisvaltasestsi Losi vakuuttaa monipuolisuudellaan enemmän. Siellä pitää vaan päästä liikkumaan paikallisten kanssa, jotta siitä kaupungista saisi jotain irti. Turistille se on todella vaikea kaupunki ilman paikallisia kontakteja. Tosi mielenkiintoista seurata teidän Jenkkireissujuttuja kun paikat on itsellekin kovin tuttuja. :)

  • Huuuuh, meinasin jo tuntea lievää huonoa omaatuntoa San Franciscon dissaamisesta, kun kaikki siitä tuntuu tykkäävän ja meitä se ei ihan sytyttänyt liekkeihin. Kauniita taloja ja maisemia ja mielenkiintoisia juttuja siellä kyllä kuitenkin riittää.
   Los Angeles meillä jäi kyllä ihan täysin katsastamatta, kun meinasi niin paha reissuväsymys pukata päälle. Ehkä vielä joskus palaamme ja otamme selvää asioista, jotta kaupungista jäisi mieleen muutakin kuin hirmuiset ruuhkat.

   Kiva, kun pistäydyit blogissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s