Vancouver -yksi maailman parhaimmista kaupungeista

vancouver10

Näinkin pitkällä reissulla jossain vaiheessa alkaa kaivata sen verran kotiin, että sitä yrittää kaiken erikoisen, muiden maiden omalaatuisuuksien sijaan etsiä ympärilleen jotain tuttua ja siitä omasta, kotiin jääneestä arjesta muistuttavaa. Lentokentän liukuovista Vancouverin kylmään, räntää rähmivään iltaan astuessa, kuusten huojuessa tuulen tahdissa olo oli vähän kuin olisi kotiin tullut. Vancouverin kadut eivät juurikaan kodista muistuttaneet, mutta nopeasti pimeäksi illaksi vaihtuvat päivät ja viileän vihmainen keli kyllä toivat mieleen ne Suomen synkimmät syyskuukaudet.

Vierailimme Vancouverissa kahteen otteeseen, hetken ennen joulua ja vielä hetken uuden vuoden tienoilla. Timon serkku asuu Vancouverista ja toimikin meille niin paikallisoppaana kuin myös uuden vuoden bileiden järjestäjänä. Kerkesimme myös laahustella Vancouver downtownin katuja ihan kahdestaankin, sekä nauttia ensimmäisellä pysähdyksellä joka-aamuisesta aamiaisbuffetista, ai miten mahtavaa ylellisyyttä!

vancouver18

vancouver8

vancouver20

Lentokenttä Vancouverin rannalla.

Lentokenttä Vancouverin rannalla.

vancouver9

vancouver11

Stanley Park

Stanley Park

vancouver17

Vancouver on valittu useaan kertaan maailman viiden parhaimman kaupungin joukkoon ja sen pintaa kiillotettiin oikein isolla pesusienellä ennen Vancouverin Olympialaisia 2010. Keskustan kaupunkikuva onkin muuttunut radikaalisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja se on edelleenkin jatkuvan muutoksen kourissa. Läntisen Downtownin matalat kerrostalot ja omakotitalot ovat saaneet väistyä korkeiden asuintalojen ja uusien toimistorakennusten tieltä. Toisinaan vanhasta muistuttaa korkeiden lasirakennusten välissä sinnikkäästi ja tiukasti maahan tarttuneena vanha puinen, pieni omakotitalo tai jykevä, vanha kivikirkko. Mutta, Vancouverissa tuo uuden rakentaminen on tehty pääsääntöisesti oikein hyvällä maulla ja meren rannan rantateitä kävellessä on ilo katsella kauniin harmonisia kortteleita ja niiden viimeistä piirua myöten mietittyjä pihoja.

Sitä alkuperäistä, vanhaa Vancouveria voi käydä katselemassa Gastownissa, joka on Vancouverin iäkkäin asuinalue. Lukuisien trendikkäiden pikkuputiikkien ja kahviloiden sijaan alueen suurin nähtävyys on vanhojen talojen ohella vesihöyryllä toimiva kello, joka aina varttitunnin välein tupruttaa ilmaan valkoisen höyrypatsaan vihellysten kera. Vaikka kello edustaakin viktoriaanista tyylisuuntausta, on kello valmistettu sataa vuotta myöhemmin, vuonna 1977. Kellon paikalla oli aikasemmin Downtownin taloja lämmittävien vesihöyryputkien risteyskohta, josta karkasi lämpöä ja vesihöyryä Gastownin kaduille. Paikka houkutteli lämmön ansiosta Gastownin nurkille kodittomia ja paikallisten ratkaisu kauppiaita häitsevään ongelmaan oli tukkia vuodot vesihöyryllä toimivalla vekkarilla.

vancouver3

vancouver4

vancouver5

Vancouver21

Gastownin lähellä sijaitsee Chinatown, jota päätimme käydä samalla kävelykierroksella katselemassa. Muutaman korttelin päässä Vancouverin suurimmasta turistinähtävyydestä Gastownista alkoivat talot näyttää hieman rähjäisemmiltä ja kaduilla parveili enemmän kuin vähän epäilyttävää sakkia piripäissään ja ties missä päissään. Päätimme jättää Vancouverin kiinalaiskorttelin katsastamatta ja kameran takaisin laukkuun tungettuamme kävelimme rivakoin askelin takaisin keskustan siistimmille kaduille. Vancouverissa meidät yllätti suuri kodittomien määrä, kadulle itsensä illalla peitteleviä, ostoskärryihin elämänsä sulloneita oli lähes joka nurkalla, niin keskustassa kuin hieman kauempanakin. Hotellille saavuttuamme haimme internetistä lisää tietoa tuosta kadusta, jolle eksyimme ja löytyihän sieltä netin syvistä syövereistä runsaasti tietoa tuosta onnettomasta Hastings Street:stä.
Tuo kadunpätkä itäisessä Downtownissa on Vancouverin suuri salaisuus, asunnottomien ja huumeidenkäyttäjien koti, jossa huumekauppa ja siihen liittyvät lieveilmiöt rehoittavat. Vaikka kaupungin poliisilaitos sijaitsee tuolla samalla kadulla, on poliisi jo luovuttanut ja Hastings streetillä vallitsevat omat lait. Vielä kymmenen vuotta sitten ennen valvotun piikityshuoneen (Insite-Supervised Injection side) avautumista itäisessä Downtonissa alueen joka kolmas asukas oli HIV-positiivinen ja alueella oli pahin HIV/AIDS -tilanne koko teollisessa maailmassa. Tuon piikityspisteen avautumisen jälkeen luku on pienentynyt, samoin kuolemaan johtaneet huumeiden yliannostukset. Vuosi 2015 on julistettu kodittomuuden päättymisen vuodeksi Vancouverissa, kaupungin päättäjät ovat tarttuneet härkää sarvista ja ryhtyneet ratkomaan ongelmia, suunnittelulistalla on ainakin rakentaa kaupunkiin runsaasti tuettuja asuntoja kaupungin huono-osaisille. Kaikkien noiden kurjien asioiden lisäksi luimme netistä myös, että kadulla on hurjasta meiningistään huolimatta melkoisen turvallista kulkea päiväsaikaan. Joten jos eksyt joskus Hasting Streetille, älä panikoi kuten me.

Synkästä salaisuudestaan huolimatta Vancouver on mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki. Sään ollessa selkeä näkee keskustan kaduilta kaupungin itäpuolella kohoavat jyrkkähuippuiset vuoret, joilla kisailtiin osa Vancouverin Olympialaisten laskulajeista. Länsipuolella taas Vancouverin rantaan iskevät Tyynen valtameren aallot ja kävelymatkan päässä Downtownin keskustasta on useita mahtavia hiekkarantoja. Downtown päättyy pohjoisessa valtavaan, koko kaupungin yhteiseen ulkoilualueeseen Stanley Parkiin, jonka lenkkipoluilla käy kellonajasta riippumatta valtava kuhina. Katselimme kauhulla paikallisten vähäisiä lenkkivarustuksia, enemmistö juoksijoista juoksi pelkissä shortseissa ja t-paidassa, vaikka lämpömittarin elohopea nousi juuri ja juuri plussan yläpuolelle. Tuota kanadalaista kylmään karaistunutta hurjapäisyyttä voi todistaa ympäri maata heti uuden vuoden ensimmäisenä päivänä Polar bear swim:n merkeissä. Uuden vuoden vietto Kanadassa on ilmeisesti hieman rauhallisempaa kuin Suomessa. Taivas ei täyttynyt ilotulitteista, vaan kellon lyödessä kaksitoista ja vuoden vaihtuessa uudeksi ulkona alkoi kuulua kattiloiden paukuttelua ja parvekkeilta huudeltiin hyvän uuden vuoden toivotukset naapureille. Se suurin julhinta tapahtuikin vasta vuoden ensimmäisenä päivänä, kun kanadalaiset lähtevät koko porukalla uimaan. Ei uimahalliin vaan vilpoisiin merivesiin jääkarhu-uinnin merkeissä. Ympäri Kanadan rannikkoa järjestetään vuoden ensimmäisen päivän hyytäviä uintikekkereitä, joissa huuhdellaan edellisen vuoden pintyymät kehosta ja samalla kerätään osallistumismaksujen muodossa varoja hyväntekeväisyyteen. Vancouverin Polar Bear Swim Club lienee vanhin Kanadassa ja Vancouverissa tuota vilpoista uintia on harrastettu jo 1920-luvilta lähtien.
Me menimme English Bay:hin ainoastaan katselemaan ja jätimme kylmään veteen dippautumisen noille miltei alasti muutenkin kulkeville kanadalaisille. Vettä tihkutti, musiikki soi ja useat tuhannet vancouverilaiset pulahtivat yhdessä rytäkässä tammikuisen kylmään veteen. Hrrr, sanon minä, mutta uimareilla näytti kylmästä huolimatta olevan enemmän kuin hauskaa.

vancouver16

Vancouver14

vancouver15

Lentolippu Auckland-Vancouver (1 välilasku) New Zealand Air 866,5euroa
Majoitus Comfort Inn, Vancouver, kahden hengen huone aamupalalla 81$ (56e), Century Plaza Spa & Hotel, Vancouver, kahden hengen huone, ei aamupalaa 97$ (67euroa).
Skytrain lippu 2 vyöhykettä 4$ (2,8euroa), Skytrain lippu lentokentältä Downtowniin 9$ (6,2euroa)
Ramennuudelikeitto x2, Californiarullat x8, Gyozat x5 Tokio John ravintolassa 34$ (23,5euroa)

Mainokset

4 thoughts on “Vancouver -yksi maailman parhaimmista kaupungeista

  1. Vai Kanadalainen Uuden Vuoden vastaanotto tehdään kylmässä vedessä uimalla. Taitavat vähän olla norjalaisten kaltaisia ulkoilmaihmisiä. Miten siellä näkyy jääkiekko ja varsinkin nuorten Leijonien maailmanmestaruus ja mm.voitto kanadalaisnuorista? Isä

    • Noo, norjalaisilla on yleensä vaatteet päällä, mutta tuolla hieman lämpimämmässä Kanadassa tyypit vereli kyllä kadullakin aika vähissä vaatteissa. Mutta mielenkiintoinen tapa vastaanottaa uusi vuosi!
      Itseasiassa eksyimme Suomen ja Ruotsin ensimmäisen kerran turnauksessa pelatessa vastakkain pubiin katsomaan matsia. Kävelimme kadulla autuaan tietämättöminä koko turnauksessa ja sivusilmällä havaitsimme telkkarien ruuduissa tuttuja värejä. Oitii siis poiketa sisälle tarkkailemaan matsia. Turpaanhan siinä tuli ja taisimme olla pubin ainoat pelistä kiinnostuneet asiakkaat, onneksi uusintamatsissa kävi sitten ihan toisin. Oikeastaan emme muuten tuohon jääkiekkohuumaan muuten törmänneet (paitsi Vancouverin oman joukkueen pelatessa kaupungissa). Tosin telkkaria ei ole kyllä reissun aikana tullut avattua, joten lähinnä suomen lehdistön kautta tullut seurattua kisoja. Suomessa taitavat juhlat olla parhaimmillaan käynnissä?

  2. Kävimme Vancouverissa taannoisen Kanadan reissun yhteydessä ja vasta sitten ymmärsin miksi niin monet irlantilaisista ystävistäni muuttivat Kanadaan. Vancouver on kyllä ihana kaupunki! Jos se ei olisi niin kaukana niin olisin ehkä itsekin voinut harkita sinne muuttoa. Ja tuo jääkarhu-uinti, HAH! Mukavaa reissun jatkoa edelleen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s