Merileijonia ja mainioita maisemia

otago7

 

 

Palataanpa vielä aikaan ennen matkaväsymyksen iskemistä, sillä monta seikkailua on vielä raportoimatta Uudesta-Seelannista. Oamarun historiallisesta kylästä on vain reilun tunnin matka Uuden-Seelannin vanhimpaan yliopistokaupunkiin Dunediniin. Kaupungin ääntäminen on jotain muuta kuin omalla kouluenglannillani olisin sen ääntänyt, paikallisten suussa Dunedin taipuu Diniidniksi. Menikin pasmat sekaisin, kun leirintäalueella dunedinilainen nainen kyseli tulevaisuuden matkareittejämme, että olisimmeko menossa Diniidniin. Siis minne? Kielsimme menevämme, vaikka google maps oli jo piirtänyt meille reitin kohti Dunedinia.

Maan vanhimman yliopiston lisäksi Dunedinista löytyy Uuden-Seelannin kuvautuin rakennus, 1906 rakennettu Dunedinin juna-asema sekä maailman jyrkin katu. Tuolla kadulla emme käyneet kävelemässä, mutta kuvat nappasimme juna-asemasta satojen muidenkin turistien tapaan.

otago8

otago9

otago10

 

Mielenkiintoisen pysähdyksen Dunedinista tekee sen edustalla oleva Otago Peninsula, Otagon niemimaa. Vaikka niemimaa on vahvasti ihmiskäden muokkaamaa ja valtaosa teiden vierustoista on vihreänä kumpuilevaa laidunmaata, on niemimaalla mahdollisuus tutustua Uuden-Seelannin villiin luontoon. Niemimaan rantoja asuttavat niin keltasilmäpingviinit, merileijonat kuin myös kuningasalbatrossit.
Me tahdoimme ehdottomasti nähdä merileijonia ja suuntasimme hiekkadyynien ympäröivälle Sandfly Beach:lle.

Parkkipaikalta DOC:n ylläpitämälle pingviinien katselukopille on noin puolen tunnin kävelymatka laidunmaiden, hiekkadyynien ja rannan kautta. Ja siellähän niitä merileijonia makasi pitkin poikin rantahiekkaa. Meinasimme kompastua yhteen letkottavaan ja päivästä nauttivaan merileijonaan laskeutuessamme upottavilta hiekkadyyneiltä rantahiekalle. Onneksi vain me säikähdimme ja merileijona ei tainnut edes tajuta, kuinka lähelle tulimme häiritsemään sen kauneusunia. DOC ohjeistaa kaikkia rannalla vierailijoita pysymään 10 metrin päässä nukkuvasta leijonasta ja jos merileijona on yhtään virkeämmässä tilassa, kannattaa kaveri ohittaa vähintäänkin 20 metrin etäisyydeltä. Noita jättimäisiä eläimiä katsellessa ei todellakaan tehnyt mennä turhan lähelle edes nukkuvaa merileijonaa.
Rannan päähän tampattuamme ja merileijonia väisteltyämme istahdimme hetkeksi pingviinien katselukoppiin. Olimme jälleen turhan aikaisin liikenteessä ja pingviinit jäivä tällä reissulla näkemättä. Rannalla vastaan tullut DOC:n oranssiliivinen työntekijä kyllä kertoi pinviinejä olevan rannalla runsaastikin, mutta arveli niiden aapuvan vasta muutaman tunnin kuluttua.

otago4

otago6

Ei näkynyt pingviinejä, ainoastaan meren möyrintää.

Ei näkynyt pingviinejä, ainoastaan meren möyrintää.

 

Otago Peninsula on valittu yhdeksi maailman kauneimmista pyöräilyreiteistä. Mutkaisilla ja mäkisillä pikkuteillä polkikin lukuisia maantiepyöräilijöitä. Niemimaalta löytyy myös Uuden-Seelannin ainoa linna, Larnach Castle, jonka paikallinen kauppias ja poliitikko William Larnach rakennutti vaimolleen 1871. Linna olisi ollut mielenkiintoinen pistäytymispaikka (siellä kuulemma kummittelee!), mutta sisäänpääsylippujen suolaiset hinnat saivat meidät kääntymään linnan porteilta poispäin. Kaikenkaikkiaan Otago Peninsula on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, vihreillä laitumilla kiemurtelevat ladotut kiviaidat, kapeat tiet mutkittelevat kumpuisessa maisemassa ja lähes jokaisen kukkulan päältä näkee valkoiset hiekkarannat ja kaukaisuudessa kimmeltävän meren. Kaunista!

otago1

otago11

Luetut kirjat David Guterson Snow Falling on Cedars
Otagon alueella freedom camping on sallittu valtion omistamalla maalla ja tien vierustoilla, joilla ei ole erikseen leirintää kieltävää kylttiä. Käännyimme Miltonista kohti rantaa ja löysimme tien varrelta useitakin meren ääressä olevia upeita leirintäpaikkoja.

Mainokset

4 thoughts on “Merileijonia ja mainioita maisemia

  1. Alimmat kuvat ovat melkein kuin Irlannista!! :)

    Ja tämä matkakuume, pitäisi pistää teidän blogi varmaan mustalle listalle ja lukea vasta kun ollaan matkalla… ;) Ei vaan, ihanaa saada täältä paljon ideoita, monta sivua on jo pistetty muistiin meidän reissua varten.

    • No niin, entisestään varmistuu se, että joskus vielä mennään Irlantiin! :)
      Mukava kuulla, että blogitekstit inspiroivat. Uusi-Seelanti on kertakaikkisen upea maa, onnelliset, kun teillä on kaikki vielä edessä päin! :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s