Uuden-Seelannin ranskalaisin kylä

Christchurchin edustalla sijaitsee Banks Peninsula, Banksin niemimaa, jonne ajelimme viettämään viimeistä päiväämme eteläsaarella. Vulkaaniselta niemekkeeltä löytyy epäilemättä Uuden-Seelannin ranskalaisin kylä. Oli pienestä kiinni etteivät ranskalaiset olisi levittäytyneet myös laajemmalle Uuden-Seelannin eteläsaarelle ja ranskanliput liehuisivat muuallakin kuin Port Louis-Phillipessä. Banksin niemimaalle rantautui nimittäin ensimmäisenä ei brittilaivue vaan ranskalaiskapteeni Jean-Francois Langolois miehistöineen. Ranskalaiskapteeni osti itselleen maata nykyisen Akaroan kylän läheisyydestä ja palasi takaisin kotimaahansa myymään unelmaa Uudesta-Seelannista maanmiehilleen. Parin vuoden päästä 63 ranskalaisen joukko astui valtion lahjoittamaan vanhaan sotalaivaan ja seilasi kohti uutta kotimaataan. Tuon kahden vuoden aikana britit olivat kuitenkin saapuneet myös eteläsaarelle ja ranskalaisten oli tyytyminen oman saaren sijaan omaan kylään.

Ja oih, kyllähän ne ranskanliput siellä Akaroan kylässä heiluvat, pienemmät talojen räystäslipoissa ja isommat saloissa. Kylä on söpö kuin mikä, vierivieressä on toistaan kauniimpia puutaloja valtavine ruusupensaineen, pienet kahvilat kutsuvat istumaan kahvikupin ääreen ja lauantaimarkkinoilla asukkaat myyvät leivonnaisia ja tomaatinversoja. Ensimmäisistä ranskalaisista asukkaista muistuttavat sinivalkopunaisten lippujen lisäksi ranskankieleiset tienviitat. Ranskaa ei sen sijaan kuule kuin turistien suusta, joita (ranskalaisia siis) on kerrankin enemmän kuin saksalaisia, joita Uusi-Seelanti on pullollaan. Ehkä saksalaiset olivat vierailemassa German Bayssa, Banksin niemimaan saksalaisten siirtolaisten kylässä.

Kylä on pikkuinen kuin mikä, mutta sitäkin sievempi. Nähtävyydet voi laskea yhden käden sormilla, mutta tärkeintä onkin vain haahuilla pitkin katuja ja nautiskella kauniin pikkukylän tunnelmasta, maistella ehkä hieman crêpejä ja etsiä jälkiä kylän ensimmäisistä asukkaista.

Klikkaamalla kuvaa pääset katsomaan niitä hieman suurempina.

Mainokset

3 thoughts on “Uuden-Seelannin ranskalaisin kylä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s