The coolest little capital in the world, or not?

Reissatessa matkan varrelle osuu niitä paikkoja joihin ihastuu ja yhtä lailla myös niitä paikkoja, joista ei vain pidä, vaikka kuinka yrittäisi. Toivoin kovasti, että Wellington olisi ollut kaupunki, johon olisin tykästynyt, mutta toisin kävi. Yritimme vielä antaa kaupungille avoimin mielin toisen mahdollisuuden palatessamme eteläsaaren kierroksen jälkeen pohjoiseen, mutta kun ei niin ei.

Wellington on Uuden-Seelannin pikkuruinen 180 000 asukkaan pääkaupunki, jonka keskustan korkeat talot nousevat miltei suoraan merestä ja joita ympäröivät vihreät ja vehreät pienten puutalojen täplittämät kukkulat. Saavuimme Wellingtoniin sadepilvien peittäessä harmaana massana taivasta ja pakun pyyhkijänsulkien yrittäessä pitää yllä edes jonkinlaista näkyväisyyttä. Kaupunkia kehystävien kukkuloidenkin yllä makasivat paksut pilvimakkarat, joiden alle ne kauniit puutalot katosivat ja sieltä pyyhkijänsulkien välistä meitä tervehtivät kaupunkiin saapuessa keskustan korkeat (harvinaista Uudessa-Seelannissa, täällä ei pahemmin kerrostaloja näy) harmaat, betoniset ja pääosin aivan kauhean rumat toimistotalot.

wellington1

Ennen kuin pääsimme tutustumaan kaupunkiin paremmin ja pyyhkimään mielistämme harmaa ja ruma ensivaikutelma, piti Teijo-Maarit saada parkkiin ja sitä ei ole Wellingtonissa tehty kovin helpoksi. Vieraaseen kaupunkiin saapuminen autolla on aina hieman stressaavaa ja kaupunkiin tutustumisen aloittaminen parin tunnin parkkipaikan tuloksettomalla etsinnällä voi saada ainakin kuskin haaveilemaan äkkikäännöksestä lähintä kaupungista pois vievää tietä kohden.

Parin tunnin kaupunkirallin jälkeen löysimme vapaan parkkipaikan hieman keskustan ulkopuolelta kasvitieteellisten puutarhojen edustalta. Paikka kuitenkin kuului alueeseen, jolle parkkeeraamiseen tarvitsisi olla joku kaupungin toimistosta etukäteen hankittu kuponki. Hermokahvit juotuamme jatkoimme parkkipaikan metsästystä ja aivan viime hetkellä henkisen jaksamisen äärirajoilla ja moneen kertaan samoista risteyksistä kääntyneinä löytyi mittarillinen parkkipaikka kävelymatkan päässä keskustasta. Vesisade oli lakannut jossain vaiheessa autoa kaduilla käännellessä, mutta alkoi välittömästi uudestaan, kun astuimme ulos Wellingtonin kaduille.

wellington3

wellington4

wellington5

 

Kävelimme kaupungilla ilman suurempia suunnitelmia ja suuntimia, eksyimme vahingossa sinne pienten söpöjen kahviloiden ja putiikkien sekä hipstereiden Cuba streetille, rannan kävelyesplanaadille, puhuviin yleisiin vessoihin ja nykytaiteen museoon. Nykytaiteen museon ääni-installaatio meni sen verran yli hilseen, että olin jo valmis palaamaan takaisin pakuun ja jatkamaan kaupunkiin tutustumista seuraavana aamuna ennen lautan lähtöä, aurinkoista keliäkin kun oli luvattu. Timo kuitenkin sai minut houkuteltua Te Papaan, Uuden-Seelannin kansallismuseoon ja ensimmäisen kerran Wellingtonissa ollessa hymy nousi korviin. Mikä uskomaton museo! Käsittömän upea, informatiivinen, taitavasti rakennettu, viihdyttävä ja interaktiivinen! Niin mahtava, että seuraava aurinkoinen aamu vietettiin kaupunkiin tutustumisen sijaan valtavassa Te Papassa (yksi väsynyt iltapäivä ei riitä). Kaikkien Wellingtoniin matkustavien täytyy siis ehdottomasti sisällyttää Te Papassa käyminen to do -listalle, se on täysin ilmainen ja viihdyttää varmasti niin aikuisia kuin lapsiakin!

Pyhäinpäivän aattona Te Papan edustalla juhlittiin meksikolaisen kuolleiden päivän tyyliin.

Pyhäinpäivän aattona Te Papan edustalla juhlittiin meksikolaisen kuolleiden päivän tyyliin.

Ja museo sai seiniinsä päivään sopivaa teippitaidetta.

Ja museo sai seiniinsä päivään sopivaa teippitaidetta.

Ennen yöpaikan etsimistä pyörähdimme vielä Victoria Peakilla katselemassa sateen seassa seisovaa kaupunkia. Aurinkoisella kelillä näkymä olisi voinut olla aivan toinen ja nyt lähinnä hienointa tuolla ajomatkalla oli ne sokkeloiset puutalojen ja hengenvaarallisen näköisten autoparkkiulokkeiden täyttämät jyrkät ja kapeat kadut. Wellingtonissa tasaista maata on ainoastaan niiden korkeiden betonimöykkyjen alla, muuten kaupunki on yhtä jyrkkää kukkulaa ja kumpua. Yöksi etsimme vielä suojaisan parkkipaikan yöpymiseen -karavaanari saa yöpyä yhden yön Wellingtonissa parkipaikalla, jossa leiriytymistä ei ole kielletty (ainakin näin luki eräältä saksalaispariskunnalta saamassamme freedom camping -kirjassa, tosin nyt en enää tällaista tietoa netistä löytänyt, uups!)

wellington2

No jos ensimmäinen vierailumme kaupungissa oli hieman alavireinen ja hyvin sateinen, oli se toinen aivan samanmoinen. Taivas oli jälleen harmaiden pilvien peitossa ja ihmiset vetivät goretextakkejaan tiukemmin ympärilleen, vettä tuli nimittäin tauotta. Uuden vuokra-automme, Mitsun, parkkeeraus onnistui tällä kertaa hieman nopeammin kuin Teijo-Maaritin aikoinaan, hostellin edessä oli oikein sopivasti yksi parkkipaikka vapaana. Tavarat hostelliin heitettyämme pumppasimme itsemme täyteen positiivista energiaa, mikä oli työn ja tuskan takana Timon kivan jälkeisen masennuksen (lue: aina kaiken superkivan jälkeen normaali reissu elämä tuntuu hieman kurjalta ja nuutuneelta) vuoksi. Lampsimme ydinkeskustaan viiden jälkeen ja vilisevien pääkaupungin katujen sijaan kävelimme lähes täysin tyhjässä kaupungissa, jossa ainoastaan pienet ruokakaupat olivat auki. Mitä ihmettä? Wellingtonissa kaikki pikkukaupat ja isommatkin tavaratalot sulkevat ovensa jo viiden aikaan, jonka jälkeen kaduilla talsii ainoastaan tällaisia hämmentyneitä turisteja tai kuntosaleilta palaavia paikallisia. Ne kaikki mukavat kahvilatkin olivat kiinni! Mikä pettymys!

Heiman huijasin, oli siellä Wellingtonin kaduilla illalla meidän lisäksemme tämä koiraa ulkoiluttava herrasmies.

Heiman huijasin, oli siellä Wellingtonin kaduilla illalla meidän lisäksemme tämä koiraa ulkoiluttava herrasmies.

Ja ei ne kaikki keskustan talotkaan niin kauhean rumia olleet.

Ja ei ne kaikki keskustan talotkaan niin kauhean rumia olleet.

Emme enää yrittäneet parantaa mielikuvaamme Wellingtonista, vaan palasimme takaisin hostellille ja hurautimme aamulla pois pääkaupungista sateen ropistessa jälleen tuulilasiin. Maailman coolein pieni pääkaupunki oli cool ainoastaan viileän säänsä ansiosta.

Jos olet menossa Wellingtoniin, niin käy katsomassa Wellingtonin kaupungin World On The Street -blogi, jonka kautta saattaa löytyä todella mielenkiintoista tekemistä Wellingtonissa. Itse olisin halunnut mennä syömään Pop Up -ramenravintolaan, mutta harmikseni se ilmestyi kaduille ainoastaan tiistaisin ja torstaisin. Kaupungin sivuilla www.wellingtonnz.com on myös kätevä tapahtumakalenteri, jossa muunmuassa mainostettiin Drive-in -elokuvavateatteria, jonka näytökset alkoivat vasta poistuttuamme kaupungista…

Luetut kirjat Peter Franzén Tumman Veden Päällä
Majoitus Downtown Backpackers, Wellington, kahden hengen kerrossängyllinen huone jaetulla kylpyhuoneella, 64 NZD (38,6€)

Mainokset

2 thoughts on “The coolest little capital in the world, or not?

  1. Te ootte kyllä ollu ihan eri Wellingtonissa! Meidän Wellingtonissa oli niin kaunista ja aurinkokin paistoi. Tosin arvioitiin saattaa vaikuttaa se, että vierailtuamme siellä Fidzin jälkeen, kaikki ”normaalit” kaupungit näytti siinä vaiheessa supersiisteiltä ja viihtyisiltä..
    Ja kivoja kuvia näyttää saaneen teidänkin köpö-Wellingtonista, vaikkei se sit ihan kolahtanutkaan :)

    • Hih, meillä oli samanlainen fiilis saapuessamme aasiasta Darwiniin, mikä taivas! Vaikka oikeesti olikin sellanen ihan arkinen pikkukaupunki… :D
      Mutta Wellington, mua vieläkin niin harmittaa, että siitä jäi vähän sellanen kakka maku suuhun. Varsinkin kun se jotenkin oppaista ja netistä luettuna vaikutti niin sympaattiselta ja täydelliseltä. Ehkä oma nuukuuskin vaikutti tuohon mielipiteeseen, suurimmaksi osaksi kun kaupunkia kehutaan sen aktiivisesta kahvila-, pubi- ja ravintolakulttuuristaan… Oli kiva kuulla, että teille kaupunki näytti parastaan! Ehkä se ei niin harmaa paikka oikeasti olekaan! :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s