Autolla Australiassa: The Great Ocean Road

automatkaaustraliassa

 

Yksi maailman kuuluisimmista autoteistä kiemurtelee Victorian osavaltion Isoon Australianlahteen syöksyvillä jyrkänteillä. The Great Ocean Road on järisyttävän upea reilun kahdensadan kilometrin tieosuus Torquayn ja Allansfordin välillä. Tien rakennuksesta vastasivat ensimmäisestä maailmansodasta palanneet sotilaat, jotka rakensivat tämän maailman suurimman sotamuistomerkin käsipeli kuokat ja hakut apunaan. Tie yhdisti eristäytyneet pikkukylät, jotka aiemmin olivat olleet saavutettavissa ainoastaan meriteitse, muuhun Australiaan, ja jo ennen tien rakennusta oli päättäjillä ollut ajatus tiestä yhtenä Australian hienoimpana turistinähtävyytenä. Heti tien avaamisen jälkeen vuonna 1932 on sitä pitkin ajaneet miljoonat ja taas miljoonat ihastuneet turistit.kartta2

Vaikka the Great Ocean Road on vain 234 kilometriä pitkä, kannattaa sen ajamiseen varata reilusti aikaa, jopa useampi päivä, jolloin voi pysähtyä yöpymään johonkin reitin varrella olevaan pikkukylään, vaeltaa matkalla olevissa useissa luonnonpuistossa, seisahtua jokaiseen mutkaan nappaamaan kuvia vaikuttavista maisemista ja poiketa The Great Ocean Road:n varrelta hieman pienemmille teille. The Great Ocean Road tunnetaan jylhistä meren muokkaamista rannikkomaisemistaan (12 apostolia, the London Arch), mutta jyrkillä jyrkänteille ajamisen lisäksi tie kulki halki tiheiden metsien, karujen pusikkoiden ja vehreiden, mäkisten laidunten.

Me lähdimme kohti Great Ocean Roadia heti aamutuimaan Phillip Islandilta, josta tuon kuuluistan tien alkupisteeseenkin oli pikkasen matkaa. Ja kun olin matkajärjestäjän ominaisuudessa varannut seuraavan majoituksen The Great Ocean Roadin loppupäästä Warrnamboolista vielä samalla illalle, meinasi meille tulla hieman kiirus ehtiä perille ennen puoltayötä, koska tien ajaminen veikin arvioitua enemmän aikaa.

Harmia matkaa meinasi aiheuttaa edellisenä päivänä alkanut sateinen ja kylmä ilma, mutta onneksi sade välillä lakkasi ja aurinkokin pääsi pilkahtamaan pilvien välistä. Ajelimme verkkaisesti ja välillä Timo sai tehdä äkkipysähdyksiä, jotta sain kameralle tallennettua matkan varren vaikuttavia maisemia. Äiti taas puolestaan istui välillä takki pään ympärille kiedottuna, korkeanpaikan- serpentiiniteidenkammoiselle The Great Ocean Road oli aikamoinen koettelemus.

mahtavamerireitti9

mahtavamerireitti4

mahtavamerireitti2

mahtavamerireitti1

mahtavamerireitti3

Yritimme käydä katsomassa tien puolivälissä sijaitsevaa Australian vanhinta edelleen toiminnassa olevaa majakkaa Cape Otawayssa. Vaikka majakka oli jo sulkenut ovensa, niin poikkeaminen päätieltä ei haitannut laisinkaan. Majakalle menevän tien varsi oli nimittäin pullollaan koalia, siis ihan jokaisessa oksassa ja joissain useampikin! Ja kun palasimme takaisin päätielle, istui yksi koala keskellä tietä osaamatta päättää mihinkä suuntaan lähtisi. Hetken tuumailtuaan se käytti koko päivän energia-annoksensa ja kiipesi yllättävän rivakasti kohti kotipuunsa oksaa.

mahtavamerireitti5

mahtavamerireitti6The Great Ocean Roadin kuuluisimmalle nähtävyydelle saavuimme auringon ladatessa viimeisiä säteitään taivaalle. 12 apostolia ovat ankaran merisään muotoilemat kivipaasit Port Campel National Park:ssa The Great Ocean Roadin varrella. 45 metrin korkuisia paaseja on ainoastaan yhdeksän, mutta ilmeisesti turisteja houkutellakseen luonnonmuodostelman nimi vaihtui jossain vaiheessa Emakosta ja pikkupossuista (The London Arch ja 12 apostolia, the Sow and piglets) hieman houkuttelevammaksi ja uskonnollisemmaksi 12 apostoliksi. Ja kyllähän ne yhdeksän meren pauhuissa jämäkästi seisovaa kivipaasia yksi reitin kohokohdista olikin. Jumituimmekin navakasta tuulesta huolimatta pitkäksi aikaa ihastelemaan 12 apostolia, jolloin ehdimme The London Archille a.k.a. emakolle hämärän jo hiipiessä, joka tietenkin harmitti, koska tuo holvikaaren muotoinen kivimöykky oli kyllä näyttävyydessään 12 apostolin veroinen.

mahtavamerireitti8

Loppumatka Warrnambooliin matkattiinkin kilpaa päivän viimeisten auringonsäteiden kanssa. Ja niinhän siinä kävi, että viimeiset kilometrit sompailtiin sateessa pilkkopimeillä teillä (edes kaupungissa ei ollut katuvaloja, oudot australialaiset!) majapaikan kylttiä metsästäen. Mutta sekään ei haitannut, The Great Ocean Road nimittäin oli ehdottomasti hienoin automatka, jonka me, niin etupenkkiläiset kuin takapenkkiläiset, olemme kokeneet!

mahtavamerireitti10

mahtavamerireitti7

mahtavamerireitti11

Majoitus Motel Warrnambool, Warrnambool 2 huoneen huoneisto 160 AUD (112€)
Fish´n Chips -annos Apollo Bay 8,5 AUD (6€)

Mainokset

4 thoughts on “Autolla Australiassa: The Great Ocean Road

  1. Olipa hienoa lukea tekstiäsi, kun tällä kertaa on itse saanut kokea samat niin tässä kuin edellisessäkin blokissasi kuvatut kokemukset. Voin vakuuttaa, ettei teksteissäsi ole yhtään tyhjää sanaa maalatessasi kuvin ja sanoin Australian rannikkoa kaikkinen upeine nähtävyyksineen. Meille takapenkin nahistelijoille matka oli suuri ja kerran elämässä koettava tapahtuma ja siitä Maijun ja Timon ”matkatoimistolle” täydet pisteet ja kiitokset. Noniin Uusi Seelanti on teillä jo hetken ollut jalkojen ja renkaiden alla ja uusia seikkailuja on tiedossa, kieli pitkälla odottelen seuraavaa blokiasi.
    Isä

    • Olihan se aikamoinen reissu, ehdottomasti tähtihetkiä tällä taivalluksella. Toivottavasti kotimatka meni meni kevyemmin kuin saapuminen maahan. Me olimme niin poikki automatkasta, että ensimmäiset päivät Uudessa-Seelnnissa meni nukkuessa ja levätessä. Uudesta-Seelannist on kertynyt jo tukuttain kertomuksia, tahti vaan on niin kova taas, ettei meinaa ehtiä mitään kirjoittelemaan. Joten hetken joudut vielä odottelemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s