Rauhaa ja rakkautta Byron Bayssa

byronbay6

Rock, rauha ja rakkaus – niitä kuuskytluvun ja seitkytluvun taitteessa Byron Bayssa hoilattiin. Australian vastine Woodstockille, Aquarius-festival, järjestettiin vuodesta 1973 noin 70 kilometriä Byron Baysta sisämaahan Nimbin-kylässä. Osa pitkähiuksisista nuorista ihastui alueeseen ja Nimbin lisäksi Byron Bayn hiljaiset kadut täyttyivät paljasjalkaisista kukkalapsista. Vuosikymmen aikaisemmin Byron Bay:n poukamiin olivat jo löytäneet tiensä lonkkareitaan Kleinbussin katolla kuljettaneet surffarit. Hippien ja surffareiden myötä tieto kauniista ja rennosta Byron Baysta levisi ja pikkuhiljaa paikalle saapui myös ihan tavallisia turisteja nauttimaan iloisesen pikkukylän hyvistä viboista.

Byron Bay on pitänyt paikkansa yhtenä Australian suosituimmista lomakohteista. Lapsiperheet ovat korvanneet rannalla nuotion ääressä laulaneet hipit ja kaduilla paljasjaloin kulkevat lähinnä vain hipahtaneet reppureissaajat höyhenet hiuksissaan. Suurin osa seitsemänkymmentäluvun hipeistä, jotka Aquarius-festivaalin myötä jäivät Byron Bayhin, ovat joko vaihtaneet batiikkipaitansa jakkupukuun tai lähteneet etsimään parempia viboja Byron Bayn turistintäyteisien katujen ulkopuolelta. Jotkut kuitenkin ovat jääneet – kaupassa samasta hyllystä makaroneja ottavan 70-vuotiaan leidin huivin alta pyrkivät esiin vaaleat rastat ja pääkatujen ulkopuolella puistossa istuivat edelleen ne 70-luvun kukkalapset ringissä kädet toisiinsa tarttuneina.

byronbay4

Vaikka meno Byron Bayssa ei ole enää kuin seitsämänkymmentäluvulla, on se kaikesta huolimatta edelleen rento ja mukava mesta pysähtyä muutamaksi yöksi tai miksei pidempäänkin. Niin paikalliset kuin matkaajatkin kruisailevat kaduilla polkupyörillä, uskaliaimmat ovat jättäneet kypäränkin pois päästä. Muualla Australiassa kypäränkäyttö on pakollista, mutta Byron Bayssa vallitsee kuulemma hieman loivemmat lait ja poliisi ei ihan pikkujuttuihin puutu.
Byron Bayn Cape Byron -niemi kurottaa pitkälle Tyyneen valtameereen ja erottaa pohjoisen Korallimeren ja etelän Tasmanianmeren toisistaan ollen samalla Australian itäisin kolkka. Merien törmäys saa aikaan välillä valtaviakin tyrskyjä, jotka edelleenkin houkuttelevat Byron Bayhin lautojaan kantavia ja niitä tyrskyihin melovia surffareita.

Kauan ennen aallonratsastajien saapumista merten kohtaaminen aiheutti harmia lähinnä tyrskyissä tenhuaville laivoille. Vuodesta 1901 laivoja on ohjannut turvallisemmille vesille Cape Byronin majakan väsymätön tuike. Majakalle johtaa hyvät pyörätiet ja Cape Byron:in huipulta voi kauniin majakan lisäksi ihailla niemen toiselle puolelle Arakwalin luonnonpuiston edustalla leviävää Tallow Beachia sekä Cape Byronin jyrkänteiden läheisyydessä temppuilevia valaita.

byronbay1

byronbay3

byronbay5

Byron Ba:ssa on tarjolla majoitusta niin reppureissaajille kuin luksuslomailijoille. Me rakastuimme Byron Bayn majoitukseemme, Byron Springs Guesthouseen, joka tarjosi reppureissaajan lompakolle sopivaa luksusta. Lautalattiat narisivat jalkojen alla, ruokapöytä oli katettu kauniisti aamupalalle, sisustus oli harmoonisen yksinkertaista ja henkilökunta äärimmäisen ystävällistä. Miten pienillä asioilla voikaan olla niin suuri vaikutus omaan viihtyvyyteen, se perusrisotto maistui huomattavasti paremmalta kauniilta lautasilta syötynä ja viini maistuvammalta oikeasta viinilasista juotuna.

byronbay7

byronbay8

byronbay9

Byron Bay oli meidän viimeinen pysähdyksemme bussimatkalla Cairnsista Sydneyyn. Pidensimme pysähdystä vielä toiseksi yöksi, koska oli niin kivaa, ja kärvistelimme sitten koko 14 tunnin bussimatkan pitämättä suunniteltua taukoa jossain Byron Bayn ja Sydneyn välillä. Mutta tiedättekö mitä, ei haitannut, mukavat kaksi päivää korvastivat täysin sen reilun 14 tunnin kykkimisen bussissa kahdella pissitauolla. Ei nimittäin tuntunut yhtään pahalta, kun olimme edelleen ihan Byron Bayn rennoissa viboissa mieli täynnä rauhaa ja rakkautta.

Luetut kirjat Kjell Westö Kangastus 38
Majoitus Byron Springs, kahden hengen huone, jaettu suihku ja wc, aamupala kuuluu hintaan 85 AUD (59,8€)
Surffilaudan ja märkkärin vuokra 4h 20 AUD (14€)

Mainokset

4 thoughts on “Rauhaa ja rakkautta Byron Bayssa

  1. Pitkästä aikaa lueskelen blogeja ja luinki sun kirjoitukset koko lokakuulta; ihanaa tietää että siellä kaikki on vallan mainiosti! <3 Jännä, Australia ei oo koskaan ikinä kiehtonu mua. Ennen tätä sun blogia… :D

  2. Ihan mahtava lueskella tätä teidän blogia! Osuin sattumalta Google kautta paikalla selaillessani Uusi-Seelanti- ja Australia-aiheisia matkablogeja ja piti aloittaa lukemaan kaikki jutut ihan alusta asti. Me ollaan lähdössä Uusi-Seelanti – Australia – Singapore-reissulle lokakuussa, tosin teidän vuoden mittakaavassa meidän matkalla on pituutta vain surkeat 6 viikkoa:) Byron Bayssa itse asiassa tullaan sattumalta yöpymään juuri samaisessa guesthousissa, hyvä tietää että paikka on ok!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s