Festivaalihumua Brisbanessa

Joskus sitä sattuu olemaan ihan vahingossa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kuulimme bussissa saksalaistytöltä Brisbanessa olevan menossa vuosittainen Brisbane Festival, ja että festivaalin viimeisiä päiviä juhlittaisiin oikein urakalla meidän saapuessa kaupunkiin. Brisbane festival on taiteisiin keskittyvä kaupunkifestivaali, joka on järjestetty syyskuisin vuodesta 2009 alkaen. Kaupungissa on festivaalin aikaan tarjolla runsaasti taide-elämyksiä ilmaisista konserteista sirkustaiteeseen ja tanssiesityksiin. Upean, melkein kuukauden mittaisen festivaalin päättää massiivinen ilotulitus, joka valaisee Brisbanen läpi kulkevan Brisbanejoen ja kokoaa lähes kaikki kaupunkilaiset joen rannalle juhlimaan kaunista kaupunkiaan.

Brisbane olikin festivaalin myötä täynnä elämää. Violetit liput liehuivat saloissa, kadut ja puistot olivat täynnä aurinkoisesta kelistä ja festivaalihumusta nauttivia ihmisiä, kulman takaa löytyi kaunista musiikkia ja kadun päästä villiä taidetta. Rento ja elämänmyönteinen asenne tarttui meihinkin ja kuljimme Brisbanen kaduilla ja festivaalin tapahtumissa hymyhuulin ja ympäröivästä ilakoivasta menosta nauttien. Majapaikkamme lähistöllä sijaitseva festivaalin pääalue South Bank:ssa sykki iltaisin violettia valoa erilaisine tapahtumatelttoineen ja valaistuine maailmanpyörineen. Myös joki heräsi eloon iltaisin, kun joen virrassa lipuvalla lautalla valo, vesi ja tanssijat yhdistyivät eteeriseksi valoshow:ksi.

brisbane2

brisbane12

brisbane3

Festivaali sai arvoisensa päätöksen syyskuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin Brisbane-joki oli valjastettu koko päiväksi festivaalin estraadiksi. Kesäinen ja tapahtumarikas päivä houkutteli kaupunkilaiset joen varrelle, ja jo ennen puolta päivää joen varsi kilometrien matkalta oli mustanaan telttatuoleissa piknikeväitään maistelevia, hyväntuulisia kaupungin asukkaita. Päivän myötä joen yllä nähtiin useita kertoja niin armeijan helikoptereita kuin myös pilvenpiirtäjien välissä pujottelevia hävittäjiä. Näytösten välissä skumppalasit nousivat ja joenpenkat tulvivat naurusta ja lasten riemukkaista kiljahduksista. Illasta, muutamia tunteja ennen suurta ilotulitusta, joen varret alkoivat olla niin täynnä, ettemme mekään enää saaneet varattua itsellemme jalansijaa veden ääreltä. Tyydyimme odottelemaan taivaalle ammuttuja tulia hieman kauempaa, emme olleet ajatuksissa ottaneet edes kameran jalustaa matkaan, kun aamulla olimme lähteneet liikkeelle. Kilistelimme maljoja ja jännitimme ympärillä olevien brisbanelaisten tapaan tulevaa. Juuri ennen seitsemää kaiuttimista kaikuivat numerot kympistä yhteen ja koko kaupungin keskustassa kajahtivat yhtäaikaiset sävelet, joita seurasivat sadat yhtaikaisesti ammutut ilotulitteet. Koko päivän Brisbanejoen päällä olevan taivaan värjääviä valoja odottaneet katsojat huokaisivat ihastuksesta ja kilistelivät maljojaan entistä tiuhempaan tahtiin. Puolituntia jatkunut spektaakkelimainen musiikin ja ilotulitteiden ilakointi oli kyllä ehdottomasti uskomattomin näkemäni ilotulitus ja syvensi entisestään ihastustani Brisbanea kohtaan.

Joenvarret olivat jo ennen puoltapäivää täynnä leireileviä brisbanelaisia.

Joenvarret olivat jo ennen puoltapäivää täynnä leireileviä brisbanelaisia.

Päivän aikana taivaalla lenteli useaan otteeseen helikoptereita ja hävittäjiä.

Päivän aikana Brisbanen taivaalla lenteli useaan otteeseen helikoptereita ja hävittäjiä.

Viimeistään illalla kaikki kaupunkilaiset olivat pakkautuneet joen varteen katsomaan massiivista  ilotulitusta, joka paukkui joen yllä New Farm:sta South Bank:lle.

Viimeistään illalla kaikki kaupunkilaiset olivat pakkautuneet joen varteen katsomaan massiivista ilotulitusta, joka paukkui joen yllä New Farm:sta South Bank:lle.

Vaikka Brisbane on miljoonakaupunki pilvenpiirtäjien kera, on se harvinaisen helppo ottaa haltuun ihan kävelemällä. Kaupungin keskusta on kompakti, tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat pienellä alueella. Ja jos haluaa nähdä elämää kaupungin keskustan ja Southbank:n ulkopuolella, on tarjolla niin jokea pitkin liikennöiviä lauttoja kuin myös kaupunkipyöriä, joilla liikkuminen Brisbanen hyvillä pyöräteillä on helppoa ja ilmaista. Keskustan pääkadun Ann street:n ja omien ”kotikulmiemme” lisäksi teimme tuttavuutta jalkaisin yhteen Brisbanen vanhimmista asuinalueista, New Farm:iin, joka viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on kokenut muodonmuutoksen huonomaineisesta asuinalueesta trendikkääksi naapurustoksi, jonka katujen varret täyttävät kauniit puutalot, pikkukahvilat ja joogasalit. New Farm olikin oivallinen paikka harrastaa kotikyyläystä, eli ihastella ihmisten pihoja ja bongata ikkunoista myös sisätiloja, talot ja puutarhat nimittäin olivat todella kauniita ja hyvinhoidettuja. Päämärätön hortoilu toi eteen yllätyksiä, kun sattumalta tien toiselta puolelta löytyi lankakauppa. Kauppa oli täynnä ihania lankoja, joista pitkän pählkäilyn jälkeen sain valittua muutaman kerän suunnitteilla olleisiin villasukkiin. Lankakaupassa oli lankojen lisäksi myös neulontakahvila, jossa tarjoiltiin kahvin ja kahvileivän kera neuvoja neuletöihin. Pehmeillä sohvilla istuikin useampi neuloja neuletyöt sylissään ja kahvikuppi edessään.

brisbane7

Valinnanvaikeus!

Langat melkein keritty.

Langat melkein keritty.

Oliko se sitten festivaalin ansiota vai minkä, mutta me ihastuimme Brisbaneen. Rento kaupunki rentoine asukkaineen ja kauniit puitteet niin meidän majapaikassa kuin naapurustossa olivat juuri sitä, mitä kaipasimme kiireisen bussimatkamme keskellä. Brisbanessa vain kertakaikkiaan oli hyvä fiilis -matkaajalla ja ympäröivällä kaupungilla.

brisbane14 kopio

Suloinen pitsihuvila New Farm:ssa.

Suloinen pitsihuvila New Farm:ssa.

brisbane8

brisbane10

Mainokset

2 thoughts on “Festivaalihumua Brisbanessa

  1. Ihania juttuja ja kuvia koko blogin täydeltä! Kiva seurata teidän matkaa :) Terkkuja Timolle serkulta Kajaanista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s