Darwin -pohjoisen pikkukaupunki

kroko1

Olen pikkukaupungin tyttö. Kotikaupunkini on rakentunut ja levittäytynyt yhden kadun ympärille. Tuon yhden kadun varrella tapahtuu kaikki mitä nyt pikkukaupungissa tapahtuu – muutaman kerran kesässä kesätapahtuma runoineen sekä markkinakojuineen ja joulun alla kadun yli viritettyjen keskitalven pimeyteen valoa tuovien jouluvalojen sytyttäminen. Kadun varrella ovat kaikki pikkukaupungin kaupat ja kahvilat. Ja ne kaikki anniskeluravintolat. Pikkukaupungeissa tekemistä on rajoitetusti ja tuossa minun kotikaupungissani nuoriso purkaa tylsyyden ja turhautumisensa autolla ajeluun. Niinpä iltaisin ja varsinkin viikonloppuisin tuo pikkukaupungin pääkatu täyttyy jumputtavista ja hitaasti matelevista autoista – niin niistä kaksikymmentä vuotta vanhoista nuorison omista kuin vanhemmilta lainatuista uudemmista. Ja kun autotie on iltaisin autojen valtakuntaa, on tuon päätien kapea molemminpuolinen kävelykaistale viikonloppuisin ja pikkulauantaisin täynnä pubeihin astelevaa tai muuten vain kadun elämää seuraavia juhlijoita.

Hypätessämme perjantai-iltana lentokenttäbussista keskelle Darwinin pääkatua, näytti ympärillä hyvinkin tutulta. Ne kotikaupungin pääkadulta tutut autot matelivat samaan malliin Mitchell streetillä ja nuoriso, no, he olivat hyvässä nousussa kadun varren pubien terasseilla. Pääkadun meno oli tähän aikaan illasta vielä kesyä hostellimme menoon verrattuna, ihmiset olivat umpituiterissa, vessassa joku tyttö oli jo siinä vaiheessa iltaa, että tilitti itkuisena puhelimeen kuinka kukaan ei tykkää hänestä, toinen oksensi vessanpöntön ohi. Keskusradiosta soi tauotta tämän hetken kuumimmat bilehitit ja me olimme hieman shokissa. Vaikka olen reissuillani nukkunut lähes aina hostelleissa, ei tällaista bilehilehostellia ollut vielä tullut vastaan. Hyväksyimme kohtalomme, tungimme yöksi korvatulpat korviimme ja päätimme, että tästähän selvitään –hymyilemällä, eikä mököttämällä koko maailmalle. Ja parastahan tässä bilehostellissa oli se, että aamuisin sai varmasti syödä aamupalan aivan rauhassa, juhlijat kun kömpivät päivänvaloon dormihuoneistaan vasta puolen päivän paremmalla puolella.

Uutta Darwinia edustaa Waterfront, josta mukavien asuintalojen lisäksi löytyy kauppoja, ravintoloita sekä krokotiili- ja meduusavapaa uimalaguuni.

Uutta Darwinia edustaa Waterfront, josta mukavien asuintalojen lisäksi löytyy kauppoja, ravintoloita sekä krokotiili- ja meduusavapaa uimalaguuni.

Keskustan kävelykadulla oli puulle puettu villapuku, jottei paleltuisi.

Keskustan kävelykadulla oli puulle puettu villapuku, jottei paleltuisi.

Darwin on Australian pohjoisin kaupunki ja se on lähempänä Balia kuin Australian pääkaupunkia Sydneytä. Darwinin kaduilla näkeekin runsaasti aasialaista alkuperää olevia darwinilaisia. Torstaisin ja lauantaisin pääsee aasialaiseen iltatoritunnelmaan Mindil beachilla järjestetyllä iltatorilla, jossa aasialaisen ruuan herkulliset tuoksut nousevat ilmaan aboriginaalien puhallinsoittimen didgeridoon mörinän tahdissa. Darwinilaiset saapuvat paikalle kokonaisen retkeilytarvikearsenaalinsa kanssa ja nauttivat niin tulinäytöksistä kuin auringonlaskustakin mukavasti taitettavassa telttatuolissa istuen. Meillä ei ainakaan vielä ole tuollaisia käteviä telttatuoleja, joten nautimme markkinoiden rennosta tunnelmasta Mindil beachin rannalla ja aasialaisten ruokien sijaan kokeilimme australialaisia herkkuja, nimittäin krokotiiliburgeria!

Krokotiiliburgeri. Emme päässeet yksimielisyyteen siitä, maistuko liha enemmän kalalle vai kanalle, vaiko ihan vain krokotiilille.

Krokotiiliburgeri. Emme päässeet yksimielisyyteen siitä, maistuko liha enemmän kalalle vai kanalle, vaiko ihan vain krokotiilille.

Mindilin iltatorilla olisi saanut heittää neljällä dollarilla pallon klovnin suuhun.

Mindilin iltatorilla olisi saanut heittää neljällä dollarilla pallon klovnin suuhun.

Tulishow Mindil Beachin iltamarkkinoilla.

Tulishow Mindil Beachin iltamarkkinoilla.

Vaikka Darwin on todellinen pikkukaupunki riittää siellä nähtävää useaksi päiväksi. Hieman keskustan ulkopuolella Fannie Bayssa sijaitsee Museum and Art Gallery of Northern Territory eli tuttavallisemmin MAGNT, jossa on näyttävästi esillä niin alueen taidetta, historiaa kuin myös luonnon erikoisuuksia. Ja mikä parasta, museo on täysin ilmainen! Me pidimme museosta kovasti, se oli monipuolinen, taitavasti rakennettu ja hyvin informatiivinen. Ehdottomasti kävelyretken arvoinen paikka siis.
Kuivalla kaudella Darwinin filmikerhon ylläpitämä Deckchair Cinema avaa ovensa ja joka ilta taivaan tummennuttua ja tähtien kirkastuttua heijastuu valtavalle valkokankaalle tarkoin valittu elokuva. Ihmiset istahtavat mukavasti kansituoleihin, toiset tuovat mukanansa piknikkorin ja toiset käyvät hakemassa lämmintä evästä elokuvateatterin ravintolan buffetpöydästä. Minulla on aina ollut haaveena päästä sellaiseen amerikkalaiseen ulkoilmaelokuvateatteriin, jonne saavutaan autolla ja jossa elokuva katsellaan oman auton tuulilasin läpi. Dechchair cinemassa pääsin jo melkein hipaisemaan tuota haavettani ja täytyy sanoa, että elokuvakokemus Pohjois-Australian trooppisen lämpimässä ilmassa tuikkivan tähtitaivaan alla oli kyllä aivan upea. Ja elokuva, Chilen diktaattorin Augusto Pinochetin kukistavasta mainoskamppanjasta kertova No (2012), oli todella mielenkiintoinen ja hyvä.

Darwinin Deckchair Cinema tarjosi unohtumattoman elokuvakokemuksen.

Darwinin Deckchair Cinema tarjosi unohtumattoman elokuvakokemuksen.

Elokuvasali.

Elokuvasali.

Vuokrasimme mekin auton, ei sitä pääkadun pilistelyä varten, vaan päästäksemme päiväretkelle noin 200 kilometrin päässä Darwinista sijaitsevaan Kakadun luonnonpuistoon. Starttasimme vuokra-automme jo ennen auringonnousua ja saavuimme muutamien pysähdysten jälkeen (oooh, aah, kaunis auringonnousu -pysähdykset) yhdeksän aikoihin Bowali visitor centren pihaan. Yksi päivä Kakadun luonnonpuistossa ei riitä oikein mihinkään (puiston pinta-ala on sama kuin Slovenian), me tutustuimme päivän aikana Uburrin tuhansia vuosia vanhoihin aboriginaalien kalliomaalauksiin ja teimme pienen bushwalkin East Alligatorin alueella Magela joen varrella. Olimme heti aamulla ajaessamme puiston porteista sisään nähneet lukemattomia wallabyja eli pikkukenguruita, joiden bongailusta olimme jo aivan innoissamme. Mutta tuolla puskakävelyllä päivemmällä näimme myös jotain ihan muuta. Nimittäin kymmenkunta krokotiilia kellui joen virran mukana odottaen suut avoimena nousuveden mukana jokeen vastavirtaan pomppivia kaloja. Onneksi ei tuhlattua dollareitamme mihinkään Darwinin lukemattomista krokotiilifarmeista, kun pääsimme aivan ilmaiseksi seuraamaan noiden petojen tekemisiä luonnossa.

Hiljainen tie Kakadun luonnonpuistoon.

Hiljainen tie Kakadun luonnonpuistoon.

Vastaan tuli melkeinpä ainoastaan näitä hurjia neljän perävaunun tiejuna-rekkoja.

Vastaan tuli melkeinpä ainoastaan näitä hurjia neljän perävaunun tiejuna-rekkoja.

Puistomaksun voi maksaa Bowalin vierailijakeskuksessa tai ostaa etukäteen internetistä.

Puistomaksun voi maksaa Bowalin vierailijakeskuksessa tai ostaa etukäteen internetistä.

Ubirin kalliomaalauksia. Tässä pitkäkaulakilpikonna, joita asustelee puiston alueella.

Ubirrin kalliomaalauksia. Tässä pitkäkaulakilpikonna, joita asustelee puiston alueella.

Ubirr

Ubirr

Turistit Kakadun luonnonpuistossa.

Turistit Kakadun luonnonpuistossa.

Ei ollut kylttejä pystytetty turhaan, kyltin takainen joki nimittäin kuhisi krokotiilejä.

Ei ollut kylttejä pystytetty turhaan, kyltin takainen joki nimittäin kuhisi krokotiilejä.

Darwin on pidemmänkin pysähdyksen arvoinen pikkukaupunki. Yhden kadun kaupunkina sen elävä ilmapiiri yllätti ja liekkö syynä omat pikkukaupunki- ja kylätaustamme, mutta olisimme viihtyneet Darwinissa vielä pidempäänkin, bilehostellistakin huolimatta.

Lento Bali-Darwin Air Asia 154€/hlö
Lentokenttäbussi 14 AUD/hlö (9,7€)
Majoitus Youth Shack hostel, kahden hengen huone, yhteiswc 90,4 AUD (62,9€)
Deckchair cinema elokuvalippu 15AUD (10,5€)
Krokotiiliburgeri 10 AUD (6,95€)
Kakadu luonnonpuiston puistomaksu 25AUD/hlö (17,4€) Puistomaksu voimassa 14 vrk ajan.

Mainokset

3 thoughts on “Darwin -pohjoisen pikkukaupunki

  1. Ah Darwin ja Australia :) Väkisinkin melkein herkistyy ja suu kaartuu hymyy, kun näistä paikoista lukee. Ihanaa päästä teidän matkassa uudelleen fiilistelemään omaakin matkaa :) Oli oikein pakko palata omaan exceliinkin kurkistamaan silloinen kurssi. Meillä näyttää käyneen todellinen munkki Darwinin majoituksen suhteen, mutta kurssi on teille nyt sentään edes vähän suotuisampi. Ihanaa matkan jatkoa, täällä seuraillaan mielenkiinnolla ja tunteilla mukana!

    • Vastavuoroisesti näin päin, viime talvi meni reissusta haaveillen teidän blogin parissa! :) Majoitus Darwinissa oli kyllä todella kallista, tuo bilehostelli oli edullisin, jonka löysimme. Onneksi nyt siirtyessä eteenpäin yönsä on nukkunut halvemmilla hinnoilla ja huomattavasti mukavemmissa paikoissa. Kurssi on tosiaan nyt hieman myötämielisempi, kuin viime vuonna, tosin törkysen kallista täällä silti on ainakin Kaakkois-Aasian jälkeen. Mutta toisaalta, ah, niin ihanaa! Mukavaa, että seuraat blogia aktiivisesti! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s