Mielenkiintoinen Ubud

bali1

Lombokin ja Balin saaria erottaa Lombokinsalmi, jonka syvyyksissä Aasian ja Australian mannerjalustat kohtaavat. Jääkaudella merenpinta oli nykyistä huomattavasti matalampi ja Indonesian saaret aina Balin itäisimpään kulmaan saakka olivat osana Aasian mannerta, kun taas Lombok ja siitä seuraavilla saarilla oli ainakin osittainen yhteys Australian mantereeseen. Lombokin salmen myötä Balin ja Lombokin saarten eliöstö poikkeaa valtavasti toisistaan. Balilla ja muilla Aasian puoleisilla saarilla tiheissä metsissä elää samoja eläimiä, kuin Aasian mantereella. Lombokista ja sen itäpuolisilta saarilta eläimet ja kasvit ovat enemmän Australian eläimistön ja kasviston kaltaisia, Uuden-Guinean maaperällä pomppii jopa erilaisia kengurulajien edustajia.

Salmen toisella puolella moni muukin asia poikkeaa Lombokista. Siinä missä Lombokin eteläosaa leimasivat kuivat kukkulat ja pohjoista tulivuori ja sen rinteillä kasvavat metsät, on Balin luonto ylitsepursuavaa, villiä ja monimuotoista. On hankalaa erottaa metsää puilta, sillä puut ovat aasialaisen metsän tapaan kääritty yltäkylläisin köynnöskasvein. Maaperä on hedelmällistä ja riisipellot suovat usean sadon vuodenkierrossa, toisin kuin Lombokin kuivilla, vedenpuutteesta kärsivillä mailla.

bali13

bali2

Bali on naapuriaan huomattavasti rikkaampi ja kehittyneempi. Suurin raha tulee turismista, joka on ollut vilkasta Balilla jo lähes sadan vuoden ajan. Lombokissa raha on tiukassa, jokainen turistien jättämä kolikko on tervetullut ja lisätienestiä tehdään pimeästikin, esimerkiksi laittomilla kultakaivoksilla, joiden myötä Sekotongin kylän maaperä ja läheinen merenranta ovat kuorrutettu niin elohopealla kuin syanidillakin.
Siinä missä Lombokissa Kuta rannan pääkadulla turistirihkamaa myytiin bambukojuissa ja saaren eteläisillä rannoilla sai käyskennellä kuumimman sesongin aikaan aivan yksin vesipuhveleiden seurassa, on Balin Kuta ranta kuin Kanariansaarten turistirantojen kopio, jopa hurjempi ja valkoiset rantahiekat täynnä turisteja, varsinkin niitä australialaisia.

Salmen toisella puolella muuttuu myös uskomukset, tavat ja tottumukset. Hindulaisuus oli koko Indonesian pääuskonto ennen 1500-lukua, kunnes muslimikauppiaiden myötä ihmiset kääntyivät asteittaisesti islaminuskoisiksi. Balilla kuitenkin hindulaisuus säilyi ja kehittyi aivan omanlaisekseen, jossa vanhat uskomukset sekottuivat Intiasta lähtöisin olevaan hindulaisuuteen. Lombokin lukemattomat moskeijat vaihtuivat Balilla hidulaisiksi temppeliksi, päivittäin askarrelluiksi pieniksi jumallahjoiksi ja seremonioiksi.

Suuntasimme Padang Baista balilaisesta kulttuurista, taiteista, käsitöistä ja riisipelloista kuuluisaan Ubudin kaupunkiin. Turistintäyteisten katujen, lukemattomien kauppojen, kahviloiden sekä turistikrääsäkojujen aiheuttamasta ensijärkytyksestä toivuttuamme tuntui Ubud ihan mukavalta paikalta, jopa niin mukavalta, että vietimme siellä muutaman lisäyön alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Kiertelimme käsitöitä myyvissä kaupoissa (saattoipa sieltä mukaan lähteä myös pari hyvää toteutettavaa ideaa), istuimme kahviloissa ja söimme hyvää ruokaa. Kävelimme kaduilla kuikistellen ihmisten pihoihin massiivisista koristelluista porteista ja pääsimme myös ihmettelemään seremoniaa, jossa juhlistettiin ja kiitettiin metallia ja kaikkia teräviä esineitä. Autot, skootterit, polkupyörät, veitset ja työkalut olivat peitetty koristein ja jokainen niistä sai osakseen kiitoksen ja siunauksen.

bali4

bali8

bali9

bali10

Vuokrasimme mopon, jolla hurauttelimme kylän ulkopuolelle uskomattoman vihreitä riisipeltoja ihailemaan. Eksyimme myös sinne Tegallalangin riisipeltoterasseille, jonne suurin osa turisteista eksyy ihmettelemään riisipeltoja. Tien varret olivat täynnä kahviloita ja ravintoloita, joista pääsi ihmettelemään riisiterasseja juomien ja ruokien ääreltä. Itse kiipesimme riisipelloille joltain ihmeelliseltä sivupolulta ja könysimme aitojen alitse turisteille tarkoitetuille poluille. Olihan ne riisipenkereet ihmeelliset, mutta hieman hohtoa vei kaikki ne rahaa haluavat yrittäjät. Yksi oli vailla 20 000 rupiaa, jotta saisimme nousta riisipellolla ylemmäs, toinen juoksujalkaa juoksi pellon keskeltä, jotta olisimme ottaneet hänestä kuvan ja tietenkin maksaneet kuvan ottamisesta. Mukavempia ja rauhallisempia riisipeltoja löytyi muilta suunnilta, siis sellaisia peltoja, joiden tarkoituksena oli ruuan kasvatus, eikä turistien rahastus.

bali5

Pysähdyimme Tegallalangin kylän lähellä maistamaan myös kissankakkakahvia eli Kopi Luwakia Bali Pulina -tilalla. Ilmaisen kierroksen aikana tutustuimme niin sivettikissoihin, niiden osaansa Kopi Luwakin eli kissankakkakahvin valmistuksessa, erilaisiin kahvilaatuihin, kahvin valmistukseen sekä saimme maistella montaa erilaista kahvia ja teetä, sekä tietenkin sitä yhtä maailman kalleinta kahvia eli kopi luwakia. Kopi luwak valmistetaan kahvipavuista, jotka ovat kulkeneet sivettikissan ruuansulatuksen läpi. Pavut eivät sula ruuansulatuksessa vaan ruuansulatuksen entsyymit ja vatsahapot antavat pavuille oman aromin, joka tekee kahvista niin kuuluisan. Maistoimme yhden kupin kahvia puoliksi ja olihan se kyllä ihan hyvää, hieman makean suklaista. Saimme maistettavaksi useita muitakin kahveja, joiden jälkeen kahvihammasta ei aivan hetkeen kolotellut.

bali6

bali7

Ubud on paikka, jonne useat reissaajat ovat saapuneet etsimään itseään joogan, kasvisruuan, erilaisten retriittien ja kauniiden maisemien ääreltä. Me emme nyt ehtineet paneutua muutamassa päivässä niin syvästi itseemme, että suurempaa muutosten vyöryä aika Ubudissa olisi saanut aikaiseksi. Joogaankaan en ehtinyt, mutta kampaajalle kyllä. Timon koko tukka sai kyytiä jo Mataramissa ja Ubudin jälkeen myös minulla oli uusi luukki. Merivesi, kylmät suihkut ja aurinko olivat muuttaneet hiukseni yhdeksi isoksi rastaksi, jonka selvittämiseen suihkun jälkeen meni aina tunti ja muutama poskelle tirahtanut kyynel, joten olin enemmän kuin iloinen, kun tukkaa tippui valtavina kasoina kampaajan lattialle. Lopputulos on ehkä jotain muuta, kuin omissa visioissani ennen kampaajakäyntiä, mutta selvittely sujuu nyt ilman ongelmia, muutamalla harjanvedolla.

Haaveilemani joogatunti jäi siis vielä kokematta, kun Timolla alkoi olla jo kiire takaisin surffiaaltojen ääreen. Edessä on vielä kymmenisen päivää Balilla ennen lentoa uudelle mantereelle, ja kun suurempia suunnitelmia tai intohimoja ei ole, voisimme vielä hetkeksi palata takaisin Ubudiin ihan sen joogan, mutta myös mukavan ilmapiirin vuoksi. Ja jos jollakin jo Balilla reissanneella on hyviä matkavinkkejä takataskussa, niin olemme enemmän kuin kiitollisia, jos jätät vinkkisi kommenttiboksiin!

Ubudissa taidetta oli joka paikassa.

Ubudissa taidetta oli joka paikassa.

Ravintolat ja kahvilat mukavia.

Ravintolat ja kahvilat mukavia.

Ja kaupat täynnä kaikkea kaunista ja ihanaa.

Ja kaupat täynnä kaikkea kaunista ja ihanaa.

Shuttlebussi Padang Bai-Ubud 70 000 IDR (4,8€)
Majoitus Ubud Tugu House, ei aamupalaa 175 000 IDR/yö (15,9€), Teba house aamupalalla standard 180 000IDR, deluxe 300 000 IDR (20,4€)
Mopon vuokra 50 000IDR (3,4€)
Bensalitra 7000IDR (0,5€)
Hiusten leikkaus, pesu ja kuivaus 145 000IDR (9,9€)

Mainokset

5 thoughts on “Mielenkiintoinen Ubud

 1. Jos ette vielä käyneet Ubudin läheisessä Monkey forestissa ja apinat (ja viidakon syömät temppelit) kiinnostaa, niin siellä on ihan hauska piipahtaa. Jotainhan se maksoi kyllä, mutta oli mielestäni ihan näkemisen arvoinen. Jos menet joogaan Ubudissa, niin suosittelen Yoga barnia, se on tosi kaunis paikka (niin kuin Ubudissa kyllä kaikki). Lisäksi jos ette käyneet vielä Ubudin käsityömarkkinoilla, niin se löytyy kun käveee Monkey forest roadin pohjoispäässä olevaan T-risteykseen (en nyt muista, mikä päätien nimi oli) ja siitä hieman oikealle. Voidaan myös suositella hyvää klinikkaa jos Bali-belly iskee ;) Jos käy Bali tylsäksi niin pikaveneellä pääsee Gili-saarille, jotka on kans tosi kivoja, itse ehdittiin tosin kokeilla vain saarista turistisin Trawangan; Meno ja Air on rauhallisempia ja niitä pitää kyllä testata ensi visiitillä. Ainiin, ja onhan siellä Balilla se tulivuorikin jolle voi vissiin kiivetä. Ja pääsee sielläkin surffaamaan!

  • Kiitos Lilje kommentista! Mehän kerettiin Ubudista jo karata pois, mutta ehkä vielä palatessa pohjoisen viileämmistä metsistä lentokentälle päin saatamme siellä pysähtyä. Tuolloin kyllä haluaisin joogaankin päästä, joten otetaan vinkistäsi vaarin.

   Erehdyksissämme pysähdyimme Ubudin jälkeen Kutalla (omg!) ja pyörimme yhden päivän Uluwatussa. Nyt olemme pari päivää hengailleet Nusa Lembonganissa, huomenna olisi tarkoitus poistua saarelta ja ottaa suunta kohti Mundukia.

   Toivottavasti selvitään ilman Bali-bellyä, on tullut sen verran ahkerasti sairasteteltua tässä kuussa… :D Jos siis et mitään rasvaimuklinikkaa tarkoittanut….? ;)

 2. Mielenkiintoinen postaus! Meillä on matkasuunnittelut kovassa vauhdissa tammi/helmikuulle, mietinnässä on missä muualla kävisimme Uuden-Seelannin lisäksi, ja Indonesia on yksi (monista) vaihtoehdoista. Surffiaallot kutsuisivat myös, mutta sen lisäksi olisi kiva nähdä vähän muutakin, ja täytyy tunnustaa että Ubudista en ollut koskaan kuullutkaan. Minulle maistuisi jooga myöskin, miehelleni ei varmaan niinkään :)

  • Indonesia on kyllä todella mielenkiintoinen maa! Jokainen saari on aivan erilainen, Lombokista Balille siirtyessä tuntui, että tuli aivan uuteen maahan. Surffia löytyi Lombokin hiljaisien rantojen ääreltä, kuin täältä vilkkaammalta Baliltakin. Lombokissa surffiaalloilla oli vähemmän porukkaa, aaltoja kaikentasoisille. Balilla taas ainakin näin sesonkiaikaan on valtavasti ihmisiä, Timo kävi kokeilemassa surffausta Kutalla ja meinasi jatkuvasti jäädä toisten lautojen alle, siirryimme väljemmille vesille Balin vieressä olevalle Nusa Lembonganille ja täällä voi jo hengittää. Surffiaallot ovat täälläkin huippuluokkaa, Timo kävi kokeilemassa ja tykkäsi kovasti. Balilta löytyy sitten paljon muutakin, Ubud on turistisuudesta huolimatta mukava paikka, varsinkin jos lähtee kaupungin pääkaduilta kauemmas. Ja kyllä sieltä kaupungingin takakaduilta löytyy kauniita riisipeltoja ja maisemia, ihan pienen kävelymatkan päästä. Ja Timo viihtyi hyvin ihan vain hengaillessa ja katsellessa, ei kuulemma lähde joogaan matkaan, jos takaisin mennään… :) Huomenna siirrytään pohjoisemmaksi vuoristoisempiin maisemiin Mundukiin, jos pääsisi vaeltamaan ja nauttimaan vähän viileämmästä ilmasta. Mutta lämpimästi suosittelen Indonesiaa, on ollut meidän reissun lempparikohde Kaakkois-Aasian maista, ihmiset ovat ystävällisiä, kauniita maisemia, upeita rantoja ja hyvää ruokaa! Niin ja edullista! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s