Jumitusta Lombokissa

kilikeittio8

Päivämäärät ovat menneet jo laskuissa sekaisin, viikonpäivistä puhumattakaan. Rinkat ovat pysyneet paikoillaan huoneen nurkassa jo tovin ja muutosta elämään tuovat ainoastaan tiuhaan vaihtuvat naapurit. Teimme hieman aiotusta poikkeavan reittisuunnitelman Indonesiian; ensin tipautimme koko Sumatran saaren pois matkareitiltämme ja sen jälkeen vielä vaihdoimme ykkössijalle Lombokin saaren Balin sijaan. Heinäkuun loppu ja elokuu ovat jouluntienoon ohella Balin ja sen lähisaarien kiivainta turistikautta, reittisuunnitelman muutoksella halusimme vältellä kaikista pahinta turistiryysistä muutenkin turistisella Balilla ja samalla pääsimme myös välittömästi Singaporen jälkeen väljemmille surffausvesille. Saavuimme noin kolmisen viikkoa sitten Lombokin saarelle. Ensimmäiset yöt vietimme luksuslomaa Lombokin turistisimmalla rantakaistaleella Senggigissä, josta jatkoimme matkaa taksin kyydissä Lombokin Kuta Beachille. Viiden tähden resortit vaihtuivat bambumajoihin, lehmien tukkimiksi kaduiksi ja kodinomaiseksi majapaikaksi, upeita valkoisia hiekkarantoja ja turkoosia vettä unohtamatta. Ja voi pojat, miten me olemmekaan nauttineet!

Terassille tarjoillun aamupalan jälkeen olemme ottaneet mopon allemme, kiinnittäneet surffilaudat mopon telineisiin ja kurvailleet puolen tunnin ajan saaren länsipuolelle Selong Belanak -rannalle. Kahtena ensimmäisenä surffipäivänäni harjoittelin aaltojen ottamista ja surffilaudalle könyämistä ja siinä vielä pysymistäkin opettajan opastuksella, mutta sen jälkeen kannoimme surffilaudat veteen ihan kahdestaan ja Timo ryhtyi tuutoriksi. Pienen kiukun ja riidanenteilyn saattelemana sain kuin sainkin niitä aaltoja napattua ihan itsekin, sopu taisi palata oppilaan ja opettajan välille siinä vaiheessa, kun liu’uin aaltojen mukana lähes rantahietikolle saakka.

Lombok on täynnä upeita lahtia hiljaisine hiekkarantoineen ja vyöryvine aaltoineen. Kelin noustessa kävimme katsomassa Salong beachin ja Kuta Beachin välissä sijaitsevalla Mawi beachilla miltä se surffaus sitten näyttääkään, kun sen oikeasti taitaa. Aallot olivat pienen kerrostalon korkuisia ja surffaajat aivan järjettömän taitavia hurjapäitä. Rannan bambukatoksia vasten nojasi useita meren myllerryksessä katkenneita surffilautoja ja osa surffareista hoiti korallien ruhjomia raajojaan. Ensimmäisenä päivänä Timo kävi kokeilemassa surffausta Gerupukin rannalla, jossa surffattavat allot olivat rannasta sen verran kauempana, että paikan päälle oli mentävä veneellä. Aallot olivat huomattavasti suurempia kuin Selongin aloittelijoille sopivalla rannalla, tosin joku ensikertalainenkin siellä porukan jatkona oli. Timon surffatessa, minä makasin pienen paatin pohjalla ja nautiskelin auringosta ja kirjasta. Omat surffikokemukseni ovat jääneet tällä hetkellä vain neljään räpiköintiin, kiitos flunssan jälkeen alkaneen mahataudin, joka on pitänyt liekan kireällä eikä ole päästänyt minua tempoilemaan kovin kauaksi vessasta. Mutta heti kun maha asettuu, kiristän minäkin laudan skootterin kylkeen, jätän sängyssä makailun ja suuntaan aalloille.

Moskeija Prayassa.

Moskeija Prayassa.

Indonesian valtauskonto on islam, lähes 90% indonesilaisista on muslimeja. Saapuessamme Indonesiaan muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, toinen viikko oli pyörähtänyt käyntiin. Paikalliset paastosivat päivän valoisat tunnit, kovaääniset rukouskutsut kiirivät ympäri kylää tarkasti kelloa seuraten ja pimeän laskettua moskeijasta annettiin monen odottama lupa syömiseen. Kello kuuden jälkeen huoneeseemme kaikui niin laulua kuin rukouksia ja moskeijan kovaääniset hiljenivät vasta kahden aikoihin yöllä. Hiljaisuutta kesti vain hetkisen, sillä jo neljän viiden aikoihin kävi kutsu jälleen syömään ennen päivän paaston aloitusta. Ramadan saatettiin päätökseen torstaina, mutta juhlinta aloitettiin jo edellisenä iltana auringon laskeuduttua. Kovaäänisien rukouksien ja laulujen lisäksi taivaalla kajahtivat ilotulitusrakettien äänet sekä moporallin pärinä, koko kylä taisi olla liikkeellä kaksipyöräisillä. Paaston päättymisen aamuna naapurimme kertoivat kello viiden aikaan rukouskutsun volyymin olleen jopa edellistä päivää voimakkaampi, minä nukuin onnellisesti metakan ohi hyvien korvatulppien ansiosta. Paaston päätyttyä alkaa muutaman päivän loma, jolloin muslimit nauttivat vapaista kyläillen ja reissaten. Kaikki kylän kaupat olivat sulkeneet ovensa ja kadut olivat tyhjät koiria ja vuohia lukuunottamatta. Isommalla tiellä ohitseni ajoi parhaimpiin pukeutuneita juhlijoita ja rannat olivat täyttyneet lomailevista paikallisista, eikä niinkään turisteista.

Lombok on ehdottomasti ollut meidän reissumme mukavin rantapaikka. Turismi on pientä ja siten saaren lukemattomat rannat rauhallisia, suurimmalla osalla niistä ei ole edes rannan rajaan rakennettuja resortteja. Ja ne rannat ovat ehdottomasti olleet reissumme hienoimpia! Surffiolosuhteet ovat kohdillaan ja saaren lahdissa löytyy aaltoja kaikentasoisille surffareille. Saarelta löytyy myös Indonesian toiseksi suurin tulivuori, Rinjani, jonka huippu kohoaa lähes 4000 metriin. Ensi viikolla tiedossa on ensin matka saaren ainoaan kaupunkiin Mataramiin viisumia uusimaan, josta tarkoitus on jatkaa mäkisempiin maisemiin, nimittäin Rinjanin valloitukseen!

Luetut kirjat: Markus Nummi Karkkipäivä, Jari Tervo Layla.
Majoitus Lamancha homestay, ilmastointi, kylmä vesi, aamiainen kuuluu hintaan 200000IDR (14,7€)
Mopon vuokra 50000IDR (3,6€)
Bensalitra 7000IDR (0,5€)
Pyykinpesu 10000IDR/kg (0,7€/kg)
Parkkeerausmaksu rannalle 5000-10000IDR (0,36€-0,7€)
Kevätrullat Nana´s ravintolassa 10000/3kpl (0,7€), Paistettu riisi 14000IDR (1€)
Surffilaudan vuokra päiväksi 50000-70000IDR (3,6€-5,1€)

Kutalla on vuohia joka paikassa. Tähän ravintolaan ei olla eksytty syömään mahtavaa meksikolaista tai mitään muutakaan.

Kutalla on vuohia joka paikassa. Tähän ravintolaan ei olla eksytty syömään mahtavaa meksikolaista tai mitään muutakaan.

Kileillä on suuri vastuu saaren jätehuollosta.

Kileillä on suuri vastuu saaren jätehuollosta.

Lähikiska.

Lähikiska.

Ja huoltsikka.

Ja huoltsikka.

Saaren asukkaista kaikilla ei ole mopoa, vaan osa turvautuu ponikyytiin. Ponit joutuvatkin sitten rehkimään olan takaa ruokaa saadakseen, välillä kärryyn on ahtautunut koko suku. Poniraukkojen eliniänodote ei ole kovin korkea ja kun eräänä päivänä yksi poni juoksi villin karanneena ympäri kylää, pistin peukkuni pystyyn, että se tajuaisi juosta mahdollisimman kauas ja välttyisi jatkossa liian raskailta taakoilta.

Saaren asukkaista kaikilla ei ole mopoa, vaan osa turvautuu ponikyytiin. Ponit joutuvatkin sitten rehkimään olan takaa ruokaa saadakseen, välillä kärryyn on ahtautunut koko suku. Poniraukkojen eliniänodote ei ole kovin korkea ja kun eräänä päivänä yksi poni juoksi villin karanneena ympäri kylää, pistin peukkuni pystyyn, että se tajuaisi juosta mahdollisimman kauas ja välttyisi jatkossa liian raskailta taakoilta.

Tässä oli päivitetty poni hieman uudenaikaisempaan kulkupeliin.

Tässä oli päivitetty poni hieman uudenaikaisempaan kulkupeliin.

Sairastelun vuoksi olemme  ravintolassa istumisen sijaan hakeneet eväät kotiin. Take away-ruuat tulevat kätevästi paperiin käärittynä ja saatiinpa eilen kuumat teet matkaan muovipusseissa. Tässä eväänä Gado-Gado: tofua, paistettuja vihanneksia, riisia ja pähkinäkastiketta. Nam!

Sairastelun vuoksi olemme ravintolassa istumisen sijaan hakeneet eväät kotiin. Take away-ruuat tulevat kätevästi paperiin käärittynä ja saatiinpa eilen kuumat teet matkaan muovipusseissa. Tässä eväänä Gado-Gado: tofua, paistettuja vihanneksia, riisia ja pähkinäkastiketta. Nam!

Kutalainen takapiha.

Kutalainen takapiha.

Auringon viimeisiä säteitä.

Auringon viimeisiä säteitä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s