Tuplatäkki

maijujatimo

Naistenlehtien sivuilta löytää usein jutun ”Kymmenen vinkkiä parempaan parisuhteeseen.” Varsin usein noissa jutuissa vinkkien kärkikolmikkoon on löytänyt lause, jossa kehotetaan lähtemään matkalle ihan kahdestaan -yhteistä aikaa, illallisia viinilasin ääressä, selän rasvausta aurinkovoiteella ja seikkailua kahdestaan, tiedättehän. Toiset taas vannovat ihan kotioloissa pysyvään parisuhteenhoitoon; yhteisiin juttuihin ja rentoon yhdessäoloon, toisen huomioonottamiseen, anteeksiantamiseen ja keskusteluun.

Pitkä matka on melkoinen suhteen koetinkivi. Turvalliset kotiympyrät ovat jääneet taakse, omille harrastuksille on sanottu heipat, ystävät ja perhe hyvästelty ja siinä sitä ollaan vuorokauden ympäri ihan oikeasti kahdestaan. Ei ole enää niitä omia harrastuksia, tai sitä työpaikkaa, jossa viettää suurimman osan päivästä, puhumattakaan asunnon ylimääräisestä huoneesta, jonne karata omien puuhien pariin, jos toisen naama kyllästyttää. Oma tila on vaihtunut yhteiseksi yhdeksi huoneeksi ja omat kaverit satunnaisiksi reissututtaviksi. Kynnys karata vaikkapa lenkille aivan yksin ajatuksiaan tuulettamaan on täällä vieraassa ympäristössä huomattavasti korkeampi kuin kotosalla.

Ennen reissua ihmisten kysyessä, miten pitkään olemme reissussa, vastasin vitsaillen: ”Vuosi olisi tarkoitus, ellei ennen sitä tulla takaisin erikseen.” Vitsistä kuitenkin löytyi totuuden siemen, elämä reissussa on täysin erilaista, kuin se yhteinen arki kotona. On tervettä pelätä, kuinka parisuhde kestää, ja myöskin tiedostaa, että parisuhde tulee varmasti muuttumaan reissun edetessä -lujittumaan tai hajoamaan.

Ja vaikka olisi elänyt jo vuosia yhdessä ja ajattelisi tuntevansa toisen kauttaaltaan, saattaa reissu tuoda toisesta uusia piirteitä esiin tai korostaa niitä jo tutuksi tulleita. Jatkuvasti eteen tulevat yllättävät tilanteet osoittavat meille omat erilaiset käyttäytymismallimme ja luonteemme. Nyt on viimein käynyt selväksi se, että Timo on meistä se rauhallisempi osapuoli, jolla ei tunnu olevan kiirettä mihinkään ja jonka elämänmotto on: ”Kyllä asiat aina järjestyvät” tai ”Onhan noita joulunaluspäiviä”. Minä taas olen se hätähousu, joka kiireisessä tilanteessa juoksee ja hästää, patistaa toista kaivelemaan passia esille jo tuntia ennen lentoa, ja jonka edelleenkin tulee olla edes hieman kärryillä tulevista tapahtumista, jotta oleilu sujuisi ilman ahdistusta ja kiihtymistä. Luonteidemme erilaisuus synnyttää aika-ajoin ristiriitatilanteita, kiukkuisia sananvaihtoja ja pahaa mieltä. Onneksi se myös opettaa, nimittäin anteeksiantoa.

Kun elämää viettää kylki kylkeä vasten, samaa hengitysilmaa hengitellen ja samoja maisemia katsellen, parisuhteen työkalupakki on ahkerassa käytössä. Mököttäjän kanssa oleminen 24/7 käy ahdistamaan, samoin turha kiukuttelu, rumat sanat ja tympeä käytös. Suu avautuu aiempaa nopeammin anteeksipyyntöihin, omia sanojaan miettii huomattavasti tarkemmin ja kiukuttelun sijaan keskustelee ja kertoo suoraan mikä mättää. On aivan sallittua olla välillä toiseen tympääntynyt, sanoa se jopa ääneen ja viettää hetki aikaa itsekseen. Tunnin parin mittainen hengähdystauko omien ajatusten kanssa muuttaa sen toisen osapuolen taas maailman parhaimmaksi tyypiksi.

Sitä työkalupakkia kannattaa avata jo ennen niitä ikäviä ongelmatilanteita. Vaikka vietämme suurimman osan vuorokaudesta yhdessä, on silti tärkeää kysyä toisen kuulumisia. Joskus ”Mitä kuuluu?” voi avata pitkänkin puhdistavan keskustelun, pääsääntöisesti taas vastaus kertaa päivän tapahtumia ja fiiliksiä. Kompromissienkään tekeminen ei ole välillä pahitteeksi sovun säilyttämiseksi. Ennen reissun alkua meillä oli molemmilla mielessä tiettyjä haaveita reissun suhteen, olemmekin pyrkineet toteuttamaan tasapuolisesti näitä molempien unlemia -minä toteutin unelmaani Phnom Penhissä vapaaehtoistyön parissa, nyt on Timon vuoro toteuttaa omaansa surffilaudan kanssa meren aalloilla ratsastaen.

Jotain kai olemme tehneet oikeinkin, koska molemmat olemme yllättyneet siitä, miten hyvin reissussa on mennyt, jopa paremmin kuin kotona. Riidat on ratkaistu jo ennen niiden alkua, majapaikoista ei ole tarvinnut varata kahta eri huonetta tai bussiasemalla astua eri suuntiin meneviin busseihin. Joka päivä se toinen saa aikaan hymyn huulille ja lähes päivittäin nauramme yhdessä silmät vettä valuen. Eräässä naistenlehden parisuhdevinkkilistassa kehoitettiin hankkimaan yhteinen peitto parisuhteen parantamiseksi. Huvittavaa kyllä, meillä juurikin tuo tuplatäkki on aiheuttanut eniten ristiriitoja reissun aikana. Olemme käyneet yöllä reissumme suurimmat taistelut, nimittäin siitä, kuka saa enemmän peittoa päällensä. Tuplatäkki onkin nimetty rakkaudentappajaksi ja sitä vältellessä välillä nukuttu huoneessa, jossa on ollut kaksi erillistä sänkyä, ihan vain siksi, että niiltä yöllisiltä taisteluilta vältyttäisiin. Parisuhteen hoitoa sekin.

Mainokset

10 thoughts on “Tuplatäkki

 1. Niin puhut taas pelkkää asiaa :) Oli upea huomata miten hyvin sitä pärjättiin vaikka välistä tietysti riideltiin. Varsinkin pitkät ja uuvuttavat paikanvaihdot vähällä unella ja huonolla ruualla sai pinnan lyhenemään molemmilla niin, että joskus käveltiin eri reittejä paikasta A paikkaan B, ettei vaan tulisi sanottua toiselle pahemmin. Aikaa ihan vaan itselleenkin on hyvä välistä ottaa ja varsinkin kaupungeissa oli kiva lähteä pörisemään kauppoihin (vaikkei mitään ostanutkaan :D) ja vaan kuljeskella itsekseen. Kaiken kaikkiaan oma kahden keskeinen seikkailu maailmalla vain lujittaa ja kotona nukutaan edelleen sen yhteisen peiton alla ;)

  • Matkustuspäivät ovat juurikin niitä, jolloin sitä kismaa syntyy eniten. Väsymys,nälkä ja tovottoman pitkä päivä -muuta ei sitten tarvitakaan. Meillä juuri noina matkustuspäivinä luonteiden erot pyrkivät korostumaan ja harvemmin ilman kiivasta sananvaihtoa selvitään. Senkin vuoksi on hyvä, että matkustuspäivän jälkeinen päivä levätään ja otetaan rauhassa, vaikkapa anteeksi pyydellen.

   Lohdullista kuulla, että pitkästä reissusta voi parisuhdekin selvitä hengissä! Vielä niin hyvin, että riitaa tuplatäkistä ei tule! Mukavia yhteisiä reissuhetkiä teille! :)

 2. Mahtava postaus! Minun ja mieheni tarina on tosin siinä suhteessa erilainen että olemme viettäneet tavallaan reissuelämää suhteen alusta asti, vuosia sitten päätyessämme yhteen Norjassa asuimme saman tien (eli vajaan viikon pussailun jälkeen…) yhdessä parin neliön mökkerössä melontakeskuksessa, ja jatkoimme yhteistä taivalta kesän melontojen jälkeen reissulla Nepaliin ja sitten Englannin nummilla. Siinä sitä oppi tuntemaan toisen aika nopsaan, mutta nytkin huomaa kotioloissa että tuo ”mitä kuuluu” kysymys on mielettömän tärkeä ihan arjessakin. Välillä huomaa että kun olemme erillään töiden takia (eli usein) olen paremmin perillä miehen ajatuksista koska juttelemme Skypen välityksellä päivittäin, kuin sitten kun olemme saman katon alla tekemässä molemmat omia juttujamme.

  Mutta hienoa kuulla että teillä on matka yhdessä mennyt noin hyvin, täällä odotellaan lisää matkakertomuksia, varsinkin surffailusta. :)

  Niin ja meillä taas tuo yhteinen peitto on kotonakin ihan must ;)

  • Reissun päällä todellakin oppii tuntemaan toisen. :)
   Ja tämä tuplatäkki kyllä todellakin jakaa mielipiteitä, juttuni sai facebookissa aikaan keskustelun puolesta ja vastaan. Tuplatäkkien kannattajat taitavat olla tällä hetkellä voitolla… :)

 3. Pitkästä aikaan luin päiväkirjaasi, eikä nytkään tarvinnut pettyä. Parisuhteen analyysi oli kerrassaan maino ja voisi olla esimerkiksi monille. Olet jaksanut säilyttää kirjoituksesi ja kuviesi korkean tason, siksi näytetään blokkattavan tekstejäsi aika paljon. Hienoa, että kaikki on kunnossa, eikun eteenpäin. Isä

 4. Voi miten ihanaa tekstiä taas! Ja musta tuntui et jokainen sun kirjottama juttu sopi meihin :) PAITSI toi tuplatäkki :D Ihanaa että parisuhdekkin voi hyvin sielä maailmalla, pitäkää toisistanne huolta ja halailkaa paljon <3

  • Joka kerta, kun majapaikassa tulee vastaan tupltatäkki, ajattelen teitä. Nyt on kuule tuplavilttikin testattu! :) Samoja sanoja sinnekin päin, talon rakentaminen/remppaaminen ovat varmastikin pirkän reissun kaltainen suhteen koetinkivi, ellei hankalampikin. Tsemppiä siis raksahommiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s