Koti maailmalla

majoitus3

Reissuun lähtiessä irtisanoimme asuntomme ja pakkasimme kimpsut ja kampsut varastoon. Meistä tuli hetkessä kodittomia, virallisiin lappuihin kirjoitimme osoitteeksi Timon vanhempien kotiosoitteen. ”Koti” on täällä reissun päällä vaihtunut jo 47 kertaa, väliin on mahtunut hyvinkin kodinomaisia majapaikkoja ja toisinaan sitten taas niitä, joissa on halunnut viettää mahdollisimman vähän aikaa, ja joissa parasta on ollut rinkan pakkaus ja poislähtö. Tänne blogin puolelle on tullut laitettua valitettavan vähän kuvamateriaalia asuinpaikoistaimme, niitä kuvia kun on tullut otettua harmittavan vähän! Lähes joka kerta ennen uuteen ”kotiimme” astumista on minulla ollut tarkoituksena ottaa kuva majapaikasta ennen kuin olemme avanneet rinkkamme, räjäyttäneet tavaramme ympäri huonetta ja asettuneet taloksi. Ja aivan yhtä monta kertaa olen unohtanut sen kuvan, kamera on ollut repussa alimmaisena, valoa ei ole ollut tarpeeksi, väsymys on painanut, vessaan on ollut kiire tai sitten ei vain ole kehdannut (kainuulaisittain viitsinyt).

Ja vaikka täällä reissussa on tarkoitus ollut ihmetellä ympäröivää maailmaa eikä niinkään niitä majapaikan seiniä, on meille ollut tärkeää, että majapaikka (ainakin pidempään oleskeluun) täyttäisi joitain asettamiamme kriteereitä. Hieman hääppöisemmissä majoituksissa viihtyy kyllä hetkisen, mutta kun matka-aikaa on noin vuoden verran, haluaa ympärilleen edes hieman mukavuutta. Meillä tämä mukavuus on tarkoittanut omaa huonetta ja pääsääntöisesti omaa vessaa ja suihkua. Olemme vielä vältelleet dormihuoneita, koska tiedän, että sellaisia on tiedossa ainakin kalliissa Australiassa. Japanissakin tuli samanhintaiseksi ellei edullisemmaksi yöpyä hotellien pienissä huoneissa, kuin yhteismajoituksessa hostellissa. Kaakkois-Aasiassa noita dormihuoneita ei pahemmin harrasteta ja majoitus kahden hengen huoneissa on ollut todella edullista, joten olemme nauttineet täysin siemauksin yksityisyydestä pikkurahalla.

Bambumajamajoitusta vetten päällä Khao Sokin luonnonpuistossa Thaimaassa.

Bambumajamajoitusta vetten päällä Khao Sokin luonnonpuistossa Thaimaassa.

Singaporen minihuoneeseen mahtui sänky ja iso ikkuna. Ja kaksi rinkaa sängyn päälle.

Singaporen minihuoneeseen mahtui sänky ja iso ikkuna. Ja kaksi rinkaa sängyn päälle.

Oman huoneen ja vessan lisäksi yksi tärkeä kriteeri majapaikan valinnassa on siisteys. Huoneen pinnat ja huonekalut saavat olla kuluneita ja ne tekstiilien kuositkin psykedeelisiä, mutta lika saa kääntymään kannoilla ja valitsemaan toisen majoituksen. Reissumme siisteimmät majoitukset ovat olleet Japanissa, olen varma, että vessat ja suihkut jynssättiin hammasharjoin -kalkkitahrat loistivat poissaolollaan ja kaakeleita pystyi käyttämään peileinä. Japanissa tosin yleisetkin vessat olivat aina huippusiistejä (ja ilmaisia!) Suurimmat pettymykset majoituksen siisteyden suhteen on koettu silloin, kun olemme varanneet huoneen etukäteen. Toisinaan vessanpöntössä on tervetuloa toivotellut edellisen asukkaan jätökset ja toisinaan taas huone on jäänyt siivoamatta useamman asukkaan jäljiltä. Siksipä olemmekin päätyneet välttelemään huoneen varaamista etukäteen aina kuin se on ollut mahdollista ja sen sijaan etsineet majoitusta paikan päältä jalkapatikassa majatalosta toiseen kulkien. Alkumatkasta minua varsinkin ahdisti tämä huoneenetsimisrituaali, jossa kartoitettiin hintoja, katseltiin arvioiden huoneita ja vielä lopuksi tingittiin halvempaa hintaa. Nyt tarpeeksi usein toistettuna tästä tavasta on tullut rutiinia ja se alkumatkan ahdistus on kaikonnut.

Bungalowimme vessa Thaimaassa Koh Changilla (sillä pienemmällä).

Bungalowimme vessa Thaimaassa Koh Changilla (sillä pienemmällä).

Japanilainen kylpyhuone. Kylvyssä makoillessa pystyi katsomaan ammeeseen integroitua telkkaria.

Japanilainen kylpyhuone. Kylvyssä makoillessa pystyi katsomaan ammeeseen integroitua telkkaria.

Jos oma huone, vessa ja siisteys ovat niitä ehdottomasti vaatimiamme kriteereitä asumukselta, ovat hyvä internetyhteys, parveke, terassi tai vaikkapa aamupala niitä lisäplussia, joiden ansiosta majoituksessa on jo ripaus luksusta. Internetyhteys on noussut arvoon arvaamattomaan ja huomaan, että siitä siitä on tullut reissun edetessä melkeinpä yhtä tärkeä asia oman huoneen ja siisteyden rinnalle. Olisihan noita internetkahviloita ja WiFi:n omaavia ravintoloita ollut matkan varrella pilvin pimein, mutta jostain syystä netin selaaminen, tiedon hankinta ja tietenkin blogin kirjoitus on mukavampaa ”oman sängyn” päällä tai ”oman kirjoituspöydän” ääressä. Ja mielellään ne skype-puhelutkin puhuu ”omissa nurkissa”.

Hyvässä majoituksessa huoneessa on tarpeeksi paljon säilytystilaa ja varsinkin niitä vaatekoukkuja, joihin tavarat saa laitettua roikkumaan. Pieni hylly seinällä tai pöytätaso tekee olemisesta jo huomattavasti helpompaa, kun pienet tavarat saa laskettua jonnekin. Lisäksi ilostun suunnattomasti, jos huoneesta löytyy useampi kuin yksi pistoke, jolloin erilaisten akkujen lataaminen ja teitokoneenkin käyttö samanaikaisesti sujuu huomattavasti helpommin. Välillä olemme saaneet aikaiseksi melkoisia pistokehirviöitä, kun pistorasiassa on ollut adapterin lisäksi jakaja, johon on ollut liitettynä puolenkymmentä johtoa.

Niin niitä koukkuja ja tasoja on hyvä olla, niille on nimittäin käyttöä.

Niin niitä koukkuja ja tasoja on hyvä olla, niille on nimittäin käyttöä.

Ikimuistoisimpia ovat olleet ne majapaikat, joissa olonsa on tuntenut kotoisaksi. Paikan ei ole aina tarvinnut olla mitenkään erityisen hieno, vaan tunnetilan saavuttamiseksi on riittänyt esimerkiksi toimivan huoneen lisäksi ystävällinen omistaja tai mukavat kanssa-asustajat. Kun olemme päättäneet pysyä paikoillamme pidempään, olemme käyttäneet enemmän energiaa mukavan majapaikan etsimiseen, yhden yön stoppeihin on kelvannut vaatimattomammatkin majoitukset. Pidemmän pysähdyksen paikoista on tullut niitä omaan kotisohvan nurkkaan verrattavia kotoisia turvasatamia -koteja maailmalla.

Reissumme halvin majoitus: Bak Pen -kylä Laoksessa 50000kip (5€) kahden hengen huone, kallein majoitus Kamikochi, Japani Nishi-Itoya Mountain Lodge 8000yen/henkilö (64€) yhteismajoituksessa, sis. päivällisen ja aamupalan.

Lombokissa Senggigi-biitsillä elettiin herroiksi ja syötiin aamupalabuffetista altaan äärellä.

Lombokissa Senggigi-biitsillä elettiin herroiksi ja syötiin aamupalabuffetista altaan äärellä.

Mainokset

8 thoughts on “Koti maailmalla

 1. Ymmärsinkö oikein että olette tulossa jossain vaiheessa Australiaan? Blogipäivitykset on hieman jäljessä minulla, mutta todellisuudessa me ollaan jo kuukausi pörrätty täällä Down Under länsi-rannan tuntumassa ja suunnitelmissa on vielä kenties matkata idän suuntaan.. Me ollaan kierretty vähän niinkuin Outback jossa hostellityyppistä majoitusta ei aina ole löytynyt, mutta jos on, niin hinnat on ollut kalliihkoja, kuten arvelitkin, n. 30AUD/hlö. Mutta muuten täällä on niin kaunista! :)

  • Austraalia on tosiaan meidän seuraava matkakohde, tarkoitus olisi saapua sinne syyskuun alussa/puolessavälissä ja tutkia maata parin kuukauden ajan. Katsotaan sitten, pitääkö meidän vaihtaa maata nopeammin, jos rahaa kuluu ihan liikaa… :) nauttikaa Australiasta ja kirjoitahan nopeasti juttuja Australiasta, että päästään maahan sisälle jo ennen sinne saapumista… :D

   • Sounds awesome! Ei täältä malta lähteä pois aiemmin, kun täällä on niin paljon nähtävää. Ja ihan kohta alkaa mun Australian juttusarjat, niin saatte vähän esimakua tulevasta.. :) Cheers!

 2. Ohhoh! ompahan hulppean näköinen kylpy Japanissa :D Me ollaan reissuillamme oltu melko tyytyväisiä majapaikkoihin, vaikka välillä on ollut tosi alkeellistakin. Se on kaikkein inhottavinta jos naapurissa möykätään eikä saa nukuttua :( Ja Koh Lantalla Thaimaassa meidän bungassa majoittui meidän lisäksi myös rottia :D

  • Japani jaksoi yllättää! :)
   Pääsääntöisesti mekin ollaan oltu oikein tyytyväisiä majapaikkoihin, vaikka ollaan juurikin niissä budjettimajoituksissa yövytty. Juuri tuossa yksi päivä käytiin läpi yöpymispaikkoja ja vain pari oli sellaista, mitkä on olleet oikeasti karseita.
   Ei oo onneksi tullut noita rottia huoneessa vastaan, eikä muuten luteitakaan. *koputan puuta*

 3. Ostakaa Aussilasta oma auto, n. 2000AUD saa tuurilla toimivan pirssin jonka voi myydä 30tkm jälkeen samalla hintaa (tai jopa voitolla, kuten me :)). Näette sillä paljon enemmän ja säästätte huimasti kun ei tartte ostaa kalliita retkiä sosiaalisissa rymyjengin busseissa. Itse hommasimme myös teltan ja camping-välineet (retkikeitin, makarit yms). Monesti nämä tulevat auton mukana. Majoituksena siis pääasiassa teltta camping-alueilla: säästää rahaa, saa omaa rauhaa ja elämäni makoisimmat unet nukuttiin nim. om. teltassa. Katseltiin etelän tähtitaivasta ja bongailtiin etelän ristiä. Telttaöitä kertyi n. 180. Pari yötä oltiin dormeissa, ei ole meitä varten. Länsi-rannikko Ningaloon MAHTAVALLA koralliriutalla Exmouthissa oli reissun parasta antia. Thats was good life.

  Kaikkea hyvää teille ja viettäkää elämänne matka.

  • Terve! Kiitos matkavinkeistä! Tuota auton hankkimista olemme jonkin verran miettineet, sitä jo joku reissaaja alkumatkasta meille ehdotti, katsotaan mihin kannalle kallistutaan, mutta ehdottomasti harkitaan asiaa!
   Telttayöt eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivaan alla kuulostaa ihanalta, tuntuu, että taivaalla näkyy enemmän tuuketta kuin kotona! Jos ei autoa hankita, niin ainakin telttayö pistetään meidän to do-listaan..:)

   Mukavaa, että löysit blogiimme ja jätit näin hienoja vinkkejä ja muistoja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s