Siem Reap ja Angkorin ihmeet

angkor13

Karistimme Phnom Penhin tomut sandaaleistamme välittömästi, kun vapaaehtoistyöpestini päättyi. Suunnaksi otimme Kambodzan suosituimman matkakohteen, Angkorin temppelit, Siem Reapin kaupungin kupeessa. Matkaa Phnom Penhin ja Siem Reapin välillä on 300 kilometriä ja rapiat. Matkan voi taittaa sekä lentokoneella että bussilla, me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon. Aikaa reissuun meni reilu kuusi tuntia, yhden tunnin tuhrasimme ulospääsyyn kaupungista ja loput tunnit körötellen maan kuoppaisella päätiellä. Bussi oli oikein hyvä; jalkatilaa reilusti ja ilmastointi pelasi. Ja kun matkassa oli vauhdikas kirja ja kukaan ei viereisillä penkeillä edes oksentanut (olen onnistunut lähes joka kerta bussimatkalla istumaan matkapahoinvoinnista kärsineen kanssamatkustajan lähellä), meni matka oikein rattoisasti.

Vuosittain noin kaksi miljoonaa turistia saapuu Siem Reapiin ihastelemaan Angkorin ihmeitä. Ja vaikka näin heinäkuussa Kambodzassa on sadekausi ja turisteja tallailee sen vuoksi Kambodzan maaperällä vain kourallinen, oli siitä kourallisesta noin 90 prosenttia mittailemassa Siem Reapin katuja. Turismi näkyi Siem Reapissa voimakkaammin kuin Phnom Penhissä, tuktuk-kuskeja ja -mopoja oli joka kulmassa huutelemassa kyytitarjouksia, kaupungin keskustaa halkoivat Pub street oluttarjouksineen ja useat pienet kujat ravintoloineen sekä söpöine putiikkeineen, hieman ydinkeskustan ulkopuolella katujen varret taas olivat täynnä halpoja guesthouseja. Nukuimme ensimmäiset yöt sivukadun Mandalay Inn -guesthousessa, joka oli rankattu Tripadvisorissa useamman kerran yhdeksi kaupungin parhaista majapaikoista omassa hintaluokassaan. Yleensä Tripadvisorin suositukset ovat menneet putkeen, mutta tämän majapaikan kohdalla kyllä ihmeteltiin vierailijoiden Tripadvisor-sivustolle kirjoittamia ylistäviä arvosteluja. Majapaikka kun oli vain ihan tavallinen hostelli, ei edes erityisen siisti tai mukava. Vettä ei tullut hanoista aamuisin, internet toimi takkuillen, huoneen pistorasiat olivat rikki, lakanat sekä patja saastaiset ja hintakin oli kalliimpi kuin muissa samantasoisissa perushostelleissa. Ehkä olisi pitänyt hälytyskellojen soida, kun ennakkoon tehdyn varauksen vahvistusviestissä luki: ”Vahvistettuasi varauksen, joudut maksamaan täyden hinnan varauksestasi, vaikka paikan päällä huonetta katsoessasi et siinä haluaisikaan yöpyä…” Olimme varanneet huoneen kahdeksi yöksi, joten nautimme tästä kaupungin parhaimmasta halpismajoituksesta vain varatun ajan verran ja vaihdoimme heti tilaisuuden tullen keskustasta löytyneeseen melkein samanhintaiseen, mutta miljoona kertaa parempaan majapaikkaan. Neth Socheata Hotel olikin yksi reissumme parhaimmista majoituksista, niin hyvä, että harmitti jatkaa matkaa kolmen yön jälkeen.

Reilun viiden kilometrin päässä kaupungista sijaitsee muinaisen Angkorin temppelin rauniot. Angkorin arkeologinen puisto kaattaa 400 neliökilometriä ja lukemattomia temppeleitä, joten tutkailtavaa riittää useaksi päiväksi. Me hankimme kolmen päivän passit ja onneksi vuokrasimme tuktuk:in polkupyörien sijaan, sillä temppelialue on valtava ja kolmessa päivässä ehdimme tutustua vain kaupunkia lähimpinä oleviin temppeleihin.
Angkorin kaupunki oli Khmerien valtakunnan (800-1400 luvuilla) pääkaupunki ja aikansa suurin kaupunki. Angkorin kuuluisin ja parhaiten säilynyt temppeli on Angkor Wat, jonka rakennutti kuningas Suryavarman II:n 1100-luvulla valtiontemppeliksi. Temppeli omistettiin Vishnulle, yhdelle hindulaisuuden jumalista, mutta 1300-1400 lukujen taitteessa Angkor Wat muutettiin buddhalaistemppeliksi. Ayutthyan kuningankunta kukisti Angkorin 1431, Angkor tyhjeni asukkaiden siirtyessä kohti Phnom Penhiä ja hiljalleen viidakko alkoi vallata hiljentyneen kaupungin temppelialueita. Angkor Wat säilytti edelleen asemansa toimivana buddhalaistemppelinä, muiden temppeleiden kohtalona oli jäädä villin viidakon alle.

Angkor Watin temppelin muurin sisäpuolelle astuivat ensimmäiset länsimaalaiset jo 1500-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla huhu upeasta, jopa antiikin Kreikan ja Rooman rakennuksia hienommasta temppelistä levisi suurempaan tietoisuuteen. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat eivät voineet uskoa khmerien rakentaneen yhtä maailman kauneimmista rakennuksista, vaan olivat varastamassa kunniaa antiikin roomalaisille.
Angkorin temppeleiden restaurointi aloitettiin välittömästi niiden ”löytämisen” jälkeen. Restaurointityöt keskeytyivät useiksi vuosikymmeniksi Punaisten Khmerien hirmuhallinnon ja sisällissodan vuoksi. Onni oli, että Punaiset Khmerit säästivät Angkor Watin, muut uskonnolliset rakennukset kun tuhottiin Pol Potin hallinnon aikaan. Nykyisin Angkorin temppelialue kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin ja aktiiviset restaurointityöt ovat edelleen käynnissä.

Heräsimme aamulla neljältä, jotta kerkeäisimme Angkor Wat:lle ennen auringonnousua. Taivas ei värjäytynyt odotusten mukaisesti punaisen tuhansin sävyin paksun pilviverhon vuoksi. Hetkessä oli kuitenkin jotain taikaa, kun sadat turistit odottivat hiljaisuudessa otsalamput päässä aamun valkeamista.

Heräsimme aamulla neljältä, jotta kerkeäisimme Angkor Wat:lle ennen auringonnousua. Taivas ei värjäytynyt odotusten mukaisesti punaisen tuhansin sävyin paksun pilviverhon vuoksi. Hetkessä oli kuitenkin jotain taikaa, kun sadat turistit odottivat hiljaisuudessa otsalamput päässä aamun valkeamista.

Kun päivä oli valjennut, suuntasimme tutustumaan Ta Prohmin temppelille, joka on jäänyt viidakon saarroksiin. Puut olivat työntäneet juurensa syvälle raunioihin ja siirrelleet suuria kivilohkareita tieltään. Aikaisin aamulla temppelissä sai seikkaila aivan omassa rauhassa, päivällä tämä temppeli, joka on toiminut Tomb Rider-leffan lavasteina, on aivan pullollaan vierailijoista.

Kun päivä oli valjennut, suuntasimme tutustumaan Ta Prohmin temppelille, joka on jäänyt viidakon saarroksiin. Puut olivat työntäneet juurensa syvälle raunioihin ja siirrelleet suuria kivilohkareita tieltään. Aikaisin aamulla temppelissä sai seikkaila aivan omassa rauhassa, päivällä tämä temppeli, joka on toimun Tomb Rider-leffan lavasteina, on aivan pullollaan vierailijoista.

Tutkimusmatkailija-Timo

Tutkimusmatkailija Timo

Ta Prohmin viereisessä temppelissä, Banteay Kdei:ssä oli päivälläkin maltillinen määrä vierailijoita. Myös täällä Puut olivat vallanneet rauniot, kuten myös turistirihkamaa kauppaavat myyjät, sekä kerjäävät lapset.

Ta Prohmin viereisessä temppelissä, Banteay Kdei:ssä oli päivälläkin maltillinen määrä vierailijoita. Myös täällä Puut olivat vallanneet rauniot, kuten myös turistirihkamaa kauppaavat myyjät, sekä kerjäävät lapset.

Banteay Kdei:n temppelissä viidakoitumista vastaan taisteli tämä vasikka. Meinais syödä ruohon lisäksi myös kauppiaiden turistirihkamat.

Banteay Kdei:n temppelissä viidakoitumista vastaan taisteli tämä vasikka. Meinais syödä ruohon lisäksi myös kauppiaiden myyntiartikkelit.

Bayonin temppeliä koristaa 216 valtavaa hymyilevää Avalokiteshvaran kasvoa.

Bayonin temppeliä koristaa 216 valtavaa hymyilevää Avalokiteshvaran kasvoa.

angkor3

Angkor Wat on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Angkor Watin lisäksi alueen muissa temppeleissä voi törmätä pieniin buddhalaisalttareihin.

Angkor Wat on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Angkor Watin lisäksi alueen muissa temppeleissä voi törmätä pieniin buddhalaisalttareihin.

Angkor Wat:n seinät ovat täynnä yksityiskohtaisia koristuksia ja kirjoituksia.

Angkor Wat:n seinät ovat täynnä yksityiskohtaisia koristuksia ja kirjoituksia. Tuntui mahdottomalta tehtävältä saada napattua sitä kaikkea kameran kuviin.

Angkor Wat:n etupuoli oli korjaustelineiden peittämä, mutta taaimmainen sisäänkäynti näytti mahtavalta.

Restaurointityöt ovat kesken myös Angkor Watissa. Temppelin etupuoli oli telttojen ja rakenteita tukevien palkkien peitossa, mutta temppelin taaimmainen sisäänkäynti oli teltta- ja telinevapaa.

Temppelin takana asusti myös kokonainen apinaperhe, jonka pienin jäsen oli aika suloinen.

Temppelin takana asusti myös kokonainen apinaperhe, jonka pienin jäsen oli aika suloinen.

Majoitus Mandalay Inn -guesthouse 16 USD (12,15€), Neth Socheata Hotel 22USD (16,7€)
Kolmen päivän passi Angkorin tutkailuun 40USD (30,37€)
Tuktuk:n vuokraus päiväksi 15USD (11,39€)
Bussi Phnom Penh-Siem Reap 9USD (6,83€), Siem Reap-Phnom Penh 8USD (6,07€)

Mainokset

2 thoughts on “Siem Reap ja Angkorin ihmeet

 1. Hei.
  Täytyy kysäistä teiltä, jos muistatte vielä Siam Reapista jotain. Meidän reissu suuntautuu maaliskuussa Bangkokista Siam Reapiin ja sieltä takaisin Thaimaan saarille. Siam Reapiin olemme budjetoineet 2 päivää. Vissiin Angorin tutkimiseen kannattaa ottaa tuktuk? Olikos Siam Reapissa muuta mielenkiintoista ja must see paikkaa? Tämä teidän blogi on ollut kyllä mielenkiintoista luettavaa ja matkakuumetta nostattavaa.

  • Voi vitsi, kuulostaapa hyvältä teidän reissu!
   Suosittelen oman tuktukin vuokraamista (ei ollu kallista), pyörällä paikan haltuunotto voi olla aika väsyttävää. Paikalle kannattaa mennä tosi aikaisten, jotta välttää kaikki ihmisruuhkat ja varsinkin sen tukahduttavan päivän kuumuuden. Ja vaikka silloin neljän aikaan aamulla oli koko kylä siellä Angor Watia katselemassa auringon nousua, niin silti siinä hetkessä oli jotain taikaa..

   Siam Reapissa ei kyllä muuten ollut kauheasti muuta tekemistä. Kovasti tarjoavat matkoja sinne lähijärville, jossa ihmiset asustelee veneissä, mutta se paljastu ihan törkeän kalliiksi jutuksi! Tuktukit vie sinne järven rannalle viidellä dollarilla, mutta sitten se veneretki maksoi jotain 30 dollaria/pää. Eräs pariskunta kertoi, että vuosi sitten saman reissun oli saanut alle 10 dollarilla… Tosin se tuktukmatka sinne järvelle oli ihan mielenkiintoinen, näki paikallisten asumuksia, ne kun on hieman erilaisia kuin Siem Reapin keskustan talot… :)
   Mutta tuota meidän jälkimmäistä majoitusta suosittelemme lämpimästi, oli koko rahan arvoinen!

   Mukavaa reissua teille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s