Phnom Penh -kontrasteja täynnä

kukkasettorilla

Phnom Penh on täynnä kontrasteja, mustaa sekä valkoista ja vain vähän harmaan sävyjä. Kaupungin laitojen slummit vaihtuvat keskustassa lasipintaisiksi moderneiksi toimistotaloiksi. Joen varren kahvilakadulla turistien välissä kaupungin köyhimmät anovat almuja kädet kupiksi käännettynä. Illan saavuttua kaupungin hienoimman kaupan edustalla kokonainen perhe on nukahtanut yöunille pahvinpalan päälle. Jalkansa menettäneen miehen ohitse kaahaa upouusi, kadun täyttävä Range Rover. Pikkutyttö kakkaa pylly paljaana uutuuttaan kiiltävän, paksun muurin takana olevan omakotitalon edessä. Vaikka jokaisessa ilmansuunnaassa kohoavat nostokurjet ja leveät bulevardit ovat pullollaan elämää, on Kambodzan surullinen ja hirveä historia läsnä -niin ihmisten kasvoilla, kaduilla kohdattavana armottomana köyhyytenä, kuin myös kaupungin museoissa ja kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla kuoleman kentällä.

Ensivaikutelma Phnom Penhistä ei ollut mairitteleva, mutta silmähän tunnetusti tottuu kaikenlaiseen, kun tarpeeksi kauan katselee. Asuimme parisen viikkoa kaukana kaupungin keskustasta Russian Marketin (Phsar Toul Tom Poung) liepeillä. Muihin länsimaalaisiin törmäsi tavaraa pullistelevan torin lähettyvillä, kaduilla vastaan käveli ainoastaan paikallisia. Vaikka vietimme kaupungissa kaksi viikkoa, jäi kaupungin keskusta hieman huonolle tutustumiselle. Jokainen tuktuk-kyyti Russian Marketin ulkopuolelle oli suuri yllätys, aina matkalta löytyi uusi katu, talo tai patsas ja varsinkin iltaisin pimeällä kaupunki jaksoi yllättää.

kaupunkia

Sokeriruokomehun valmistusta Phnom Penhin kaduilla.

Sokeriruokomehun valmistusta Phnom Penhin kaduilla.

Hammaslääkärin katuvastaanotto.

Hammaslääkärin katuvastaanotto.

Tyypillinen katu Russian Marketin lähitöllä. Tien toisella puolella kaatopaikka

Tyypillinen katu Russian Marketin lähitöllä. Tien toisella puolella kaatopaikka

...ja toisella muurien ja piikkilankojen takana jättimäinen lukaali.

…ja toisella muurien ja piikkilankojen takana jättimäinen lukaali.

Torielämää

Torielämää

Kambodzassa pidetään vaalit 28.7 ja vaalikampanjointi oli eri puolueilla äänekkäästi käynnissä. Lähes joka päivä törmäsimme suuriin puolueiden kulkueisiin, tanssi- ja musiikkiesityksiin sekä kovaäänisillä varustettuihin vaaliautoihin.

Kambodzassa pidetään yleisvaalit 28.7 ja vaalikampanjointi oli eri puolueilla äänekkäästi käynnissä. Lähes joka päivä törmäsimme suuriin puolueiden kulkueisiin, tanssi- ja musiikkiesityksiin sekä kovaäänisillä varustettuihin vaaliautoihin. Kuvassa keskustassa päivystänyttä vaaliporukkaa. Vaalit ovat suuri asia Kambodzalaisille ja näissä vaaleissa todella halutaan muutosta maan politiikkaan, vaalitaistelu on siis armotonta.

Kambodzaa ei voi ohittaa syventymättä sen historiaan. Vuosina 800-1400 Kambodzaa edeltävä Khmerien valtakunta oli aikoinaan lähes koko Kaakkois-Aasian kokoinen ja sen pääkaupunki Angkor oman aikansa suurin kaupunki. Khmerien valtakunnan jälkeen Kambodzan herruudesta ovat taistelleet sen naapurit Vietnam ja Thaimaa ja myöhemmin sekä Ranska että Japani. Kambodza itsenäistyi vuonna 1955, jonka jälkeen maan nimi sekä hallintomuoto ovat vaihtuneet useaan otteeseen riippuen valtaapitävästä johtajasta. Vuonna 1975 valtaan nousivat Punaiset Khmerit (Khmer Rouge) ja pääministeriksi nimettiin Pol Pot. Pol Pot aloitti välittömästi ankarat uudistustoimenpiteet, joiden tarkoituksena oli luoda Kambodzasta agraariyhteiskunta, jossa koko kansa työskenteli samanlaisissa olosuhteissa maanviljelyksen parissa, samanlaiset vaatteet päällänsä ja samanlaista ruokaa syöden. Kapunkilaiset siirrettiin pakkotyöhön riisipelloille, maan kaupungit tyhjennettiin muutamassa päivässä. Maan valuutta, sanomalehdet ja posti lakkautettiin, yksityisomistus kiellettiin, sairaalat ja koulut suljettiin, temppelit, teatterit ja kirjastot tuhottiin. Uudistuksiin kuului myös koko maan älymystön tuhoaminen, teloituksen syyksi riitti pelkkä vieraan kielen hallitseminen, silmälasit nenän päällä tai vain liian vaalea ihonväri. Pol Potin uudistusen myötä koko maa siirtyi hetkessä satoja vuosia taaksepäin.

Tuol Sleng:in museo. Salaisesta vankilasta käytettiin myös nimeä S-21.

Tuol Sleng:in museo. Salaisesta vankilasta käytettiin myös nimeä S-21.

Jokainen Tuol Slengin salaisessa vankilassa kidutettu vanki valokuvattiin ennen kidutusta. Neljän vuoden aikana vankilan kautta kulki 40 000 vankia, vain kourallinen selvisi hengissä.

Jokainen Tuol Slengin salaisessa vankilassa kidutettu vanki valokuvattiin ennen kidutusta. Neljän vuoden aikana vankilan kautta kulki 40 000 vankia, vain kourallinen selvisi hengissä.

S-21 vankilassa vankeja kidutettiin ja kuulusteltiin äärettömän julmilla keinoilla. Brutaalit kuulustelukeinot pakottivat uhrinsa kirjoittamaan valheellisia valoja ja paljastamaan tuttaviaan ja sukulaisia virheellisesti vakoojiksi.

S-21 vankilassa vankeja kidutettiin ja kuulusteltiin äärettömän julmilla keinoilla. Brutaalit kuulustelukeinot pakottivat uhrinsa kirjoittamaan valheellisia valoja ja paljastamaan tuttaviaan ja sukulaisia virheellisesti vakoojiksi. Vankilan ensimmäinen rakennus oli tarkoitettu maan suurimmille vihollisille, älymystölle, eli lääkäreille, opettajille, insinööreille ja valtion virkamiehille. Kuvassa olevan ammuslaatikon avulla katkaistiin vangin sormet, samoista pakeista myös tarkottiin ruokaa.

Pol Potin hirmuvalta kesti neljä vuotta, loppuvuodesta 1978 Vietnam hyökkäsi Kambodzaan ja valtasi Phnom Penhin. Kambodzan hirmuhallinto pakeni Thimaan rajalle ja Vietnam asetti Kambodzaan väliaikaisen hallituksen. Pikkuhiljaa Pol Potin johtamat teot alkoivat paljastua, neljän vuoden aikana neljännes koko väestöstä oli kuollut (uhriluku vaihtelee lähteen mukaan 1-3 miljonaan), osa Punaisten Khmerien toteuttamien teloitusten vuoksi, suurin osa kuitenkin nälkään ja sairauksiin. Vietnamilaisia vapauttajia odotti Kambodzassa lohduton näky: hirmuhallinon aikana maahan perustettujen kuoleman kenttin joukkohaudat olivat täynnä teloitettujen ihmisten ruumiita, Phnom Penhin keskustassa sijaitsevaan kouluun perustetun salaisen vankilan huoneissa makasi eri keinoin kuolleiksi kidutettuja ”valtakunnan vihollisia”, hengissä säilynyt kansa näki armotonta nälkää, ruoka oli loppunut koko maasta ja kaupunkien kaduilla liikkui ainoastaan tuulenvire. Maailman poliittiset kiemurat ja kylmän sodan kolea henkäys hankaloittivat Kambodzan kansan auttamista. Vietnamin hyökkäyksen jälkeen maassa käytiin sisällissotaa vielä parinkymmenen vuoden ajan ja maan johdossa vaikutti edelleen Pol Potin hirmuhallinnossakin vaikuttaneita henkilöitä. Sisällissota jatkui aina vuoteen 1991, jolloin vuosien neuvottelujen jälkeen päästiin sopuun rauhasta eri osapuolien kesken. Vuonna 1993 maassa järjestettiin Yhdistyneiden kansakuntien tukemat vaalit, joiden myötä tilanne maassa rauhoittui ja maan valtiomuoto muuttui jälleen kuningaskunnaksi.
Kansanmurhan oikeudenkäynnin aloittaminen pitkittyi ja raskas prosessi päästiin aloittamaan vasta 2005. Ja kun tuomioita alettiin lukemaan, oli jo osa syyllisistä kuollut.

Choeung Ek:in kuoleman kentät sijaitsevat noin 17km päässä Phnom Penhin keskustasta. Cheung Ek:n joukkohaudoista löytyi vuonna 1979 lähes 9000 kambodzalaisen ruumiit. Valtaosa heistä oli ollut S-21 kidutettuja vankeja. Kuoleman kenttien keskellä kohoaa Stupa, jonka sisällä on hyllyillä 5000 Khmer Rougen uhrin kallot.

Choeung Ek:in kuoleman kentät sijaitsevat noin 17km päässä Phnom Penhin keskustasta. Cheung Ek:n joukkohaudoista löytyi vuonna 1979 lähes 9000 kambodzalaisen ruumiit. Valtaosa heistä oli ollut S-21 kidutettuja vankeja. Kuoleman kenttien keskellä kohoaa Stupa, jonka sisällä on hyllyillä 5000 Khmer Rougen uhrin kallot.

pilpil

Stupan sisältä

Ammuksista oli pulaa, joten sotavankien tappamiseen keksittiin mitä hirveimpiä tapoja.  Tässä koko Kuoleman kenttien surullisin paikka.

Ammuksista oli pulaa, joten sotavankien tappamiseen keksittiin mitä hirveimpiä tapoja. Sotavankeina pidettiin myös lapsia ja imeväisiä. Tässä koko Kuoleman kenttien surullisin paikka.

Kambodzan historiaan kannattaa käydä tutustumassa Phnom Penhissä Tuol Sleng -vankilamuseossa sekä kaupungin ulkopuolella Cheung Ekin kuoleman kentillä. Karmaisevien museoiden läpikäymiseen kannattaa varata aikaa runsaasti ja itse ainakin suosittelen käymään paikoissa eri päivinä, sen verran raskaita ja tunteita herättäviä historian näyttämöitä on kyseessä. Lisäksi suosittelen katsomaan tämän John Pilgerin dokumentin, joka on kuvattu välittömästi Vietnamin armeijan maahantulon jälkeen vuonna 1980.

Vaikka kambodzalaisten niskassa painaa edelleen lähihistorian raskas taakka, saimme me osaksemme ääretöntä ystävällisyyttä, iloa ja lämpöä vierailessamme maassa. Mustan ja valkoisen välistä pilkisti harmaan sijasta kirkkaan keltaista ja oikein lämmintä punaista -toivoa ja uskoa tulevaisuuteen.

Kaiken kauheuden keskeltä Choeung Ek:stä löytyi myös jotain kaunista.

Kaiken kauheuden keskeltä Choeung Ek:stä löytyi myös jotain kaunista.

Majoitus Long Thaili Guesthouse 14USD (10,7€)
Sisäänpääsy Tuol Sleng Genoicide Museum 3USD (2,3€) ja Killing Fields Choeung Ek 6USD (4,6€)
Tuktuk-kyyti Choeung Ek:iin 10USD (7,62€)

Mainokset

2 thoughts on “Phnom Penh -kontrasteja täynnä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s