Reissaus ja ruoka -blogihaaste

tori2

Sain tämän samaisen reissaukseen ja ruokaan liityvän blogihaasteen sekä Kinttupolulla-blogin Tiinalta että Destination Unknown -blogin Satulta. Kiitos teille! Molemmissa blogeissa pääteema on reissaaminen, mutta yhtä vahvasti mukana olevana (ja erityisesti minua miellyttävänä) teemana on retkeily. Sekä Tiinan että Satun seikkailut luonnossa ovat todella inspiroivia-reissupakusta, melontakurssista sekä pidemmästä pyöräretkestä on täällä reissun päällä tullut haaveiltua.

Yksi mieleenpainuvista asioista reissussa, niin ulkomailla, kotimaan autoreissulla tai vaikkapa metsäretkellä, on ruoka. Ulkomailla ruokailu on aina ihmeellistä; uudet ruoka-aineet, uskomattomat makunautinnot, vieraalla kielellä kirjoitetut ruokalistat ja varsinkin ne erilaiset ruokailutavat tekevät ruokailuhetkestä jännittävän. Reissun ruokahetket tallentuvat mielen muistilokeroihin niin upeiden makunautintojen myötä, mutta valitettavasti myös niiden epäonnistuneiden valintojenkin vuoksi. Kotimaanmatkoilla ja metsäretkillä eväät ovat tärkeä osa reissua -tuskin milloinkaan maistuvat eväsleivät ja termarissa tai pannussa keitetty kahvi niin hyvältä, kuin maantien varren taukopaikalla tai rankan vaelluksen lomassa ympäröivää luontoa ihaillessa.

Reissuevästystä Norjan roadtripillä.

Reissuevästystä Norjan roadtripillä.

Haasteessa on tarkoitus vastata haasteen antajan 11 kysymykseen, mutta nyt kun sama haaste on tullut kehdelta eri bloggaajalta, on kysymyksiä yhteensä 22. Ensimmäiset 11 kysymystä ovat Kinttupolun Tiinalta ja loput 11 Destination Unknown Satulta.

1. Mitä jääkaapistasi löytyy tällä hetkellä?

Maito- ja mehupurkki ja vesipullo. Murotkin ovat piilossa jääkaapissa, jottei huoneemme olisi täynnä muurahaisia ja muita muroista pitäviä öttiäisiä.

2. Menisitkö mieluummin syömään ravintolaan vai puistoon piknikille?

Puistoon piknikille. Varsinkin, jos ainakin osan ruusta valmistaisi itse, tai jos piknikille olisi tarkoitus mennä porukalla nyyttäriperiaatteella.

3. Mikä on omituisin ruoka mitä olet koskaan syönyt?

Mystinen paistettu nuudeli banaaninlehdessä. Tarkempi tarkastelu paljasti sapuskan sisältävän paistettujen nuudeleiden ja vihannesten lisäksi myös jonkun eläimen sisälmyksiä.

4. Voisitko syödä Aasialaiseen tyyliin hyönteisiä tai toukkia? 

En voisi. Välillä olemme asiasta vitsailleet Timon kanssa, että pitäisikö kokeilla, mutta aivan varmasti jäisi syömättä, jos sellaista lautaselta löytyisi.

5. Oletko koskaan saanut rajua ruokamyrkytystä? Missä tämä tapahtui ja mitä söit?

Elämäni ensimmäisen ruokamyrkytyksen koin Thaimaassa Krabilla Tonsai-biitsillä. Söin hieman epämääräisessä ravintolassa Tom Yam-keittoa, kuume nousi seuraavana yönä, maha oli aivan tuskaisen kipeä ja tavaraa tuli jokaisesta tuutista. Mahatautia jatkui kokonnaisen viikon ajan ja hetken aikaa oli jo olo, etten tästä ikinä selviä. Tom Yam-keittoa tulen tuskin tämän jälkeen syömään, olen kyllä urhoollisesti yhdesti kokeillut, mutta jäi kokeilu vain lusikalliseksi.

Joskus aamupala näyttää reissun päällä tältä. Ja ette arvaakkaan, miten monikäyttöisiä tyhjät vesipullot ovatkaan!

Joskus aamupala näyttää reissun päällä tältä. Ja ette arvaakkaan, miten monikäyttöisiä tyhjät vesipullot ovatkaan!

6. Kesän grilliherkkusi?

En ole kova grillaamaan, enkä grilliruuasta aivan hirveästi välitä, mutta grillatut tuorejuustolla täytetyt herkkusienet kyllä maistuvat, varsinkin uusien perunoiden kanssa.

7. Jos lähdet retkelle metsään, niin mitä ottaisit evääksi?
Eväsleivät ehdottomasti, banaani sekä tietenkin jonkin palkintoherkun, eli suklaapatukan tai pari keksiä. Ja tottakai matkassa täytyy olla kahvia joko termarissa tai puruina pussissa pannukahveja varten.

8. Mikä on kallein ravintola-annos minkä olet koskaan syönyt, entä halvin?
Kalleimmat sapuskat olen syönyt Kuopion Ravintola Os:ssa, jossa kävimme Timon kanssa juhlistamassa vuosipäiväämme parisen vuotta sitten. Pääruokana ollut nieriä meinasi jäädä syömättä, kun sen alla oli lautasen täydeltä tillikastiketta. En vain voi jostain syystä sietää tilliä.
Halvin ravintola-ateria on varmasti syöty tämän reissun aikana: olemme syöneet lähes koko 4 kuukautta pelkästään ravintolassa ja Kaakkois-Aasiassa perussapuska ravintolassa maksaa 1-3 euroa.

9. Pidätkö mämmistä? Jos et, niin miksi ihmeessä? :D
En pidä mämmistä. Söin sitä lapsena, mutta nykyisin ei vain jostain kumman syystä uppoa.

10. Kun teet ruokaa, niin luetko tarkasti keittokirjan ohjeen vai heitteletkö fiiliksellä menemään?
Molempi parempi. Pääsääntöisesti teen ruokaa nakkelemalla pataan mitä mieleen tulee, mutta jos haluan kokeilla jotain uutta ja tehdä esimerkiksi jotain parempaa ruokaa, luen kyllä ruokaohjeet. Tosin usein tulee luettua hieman hätäisesti ja vasta jälkikäteen huomaa, mitä olisi pitänyt oikeasti tehdä.

11. Jos joutuisit valitsemaan jonkun maan, jonka ruokaa söisit pelkästään loppuelämäsi, mikä se olisi?
Italialaista ruokaa. Vaihtovuotena rakastuin italialaiseen ruokaan ja heidän tapaansa kokata -kaikki turha on karsittu pois, ruoan maustaminen on pidetty simppelinä, vain pari maustetta ja paljon yrttejä, niin ja tietenkin aina liraus viiniä!

Tuoreet vihannekset Phnom Penhin Russian Marketilla.

Tuoreet vihannekset Phnom Penhin Russian Marketilla.

12. Mitä tarjoat (tai tarjoaisit) ulkomaalaisille vierailijoille jotka tulevat käymään Suomessa?

Paistettuja ahvenfileitä, uusia perunoita, sipulikastiketta ja jälkkäriksi muurinpohjalettuja.

13. Mitkä ovat kotipaikkakuntasi ”etniset” (=ei-suomalaiset) lempiravintolat? Jep, kalastelen tässä vinkkejä…. :)

Juuri ennen reissua siirsimme omaisuutemme säilöön Kainuuseen ja meistä tuli sotkamolaisia. Ja nyt täytyy tunnustaa, etten todellakaan tiedä, minkälaisia ravintoloita Sotkamossa on. Kuopiossa puhuivat, että hyvää pizzaa sieltä jostain saa.

14. Paras ruokamuisto maailmalta?
Vaihtovuotena minut kutsuttiin italialaisen ystäväni kotiin syömään, tietenkin pizzaa! Ystäväni äidin pitsa oli taatusti parasta pizzaa, mitä olen koskaan syönyt!

15. Minne ET haluaisi matkustaa ruuan perässä?
Tämä onkin hankala. En matkustaisi Vang Viengiin Laokseen pelkän ruuan perässä. Emme kertakaikkiaan löytäneet kylästä yhtään mieleenpainuvaa ruokapaikkaa.

16. Tuotko matkoiltasi tuliaisina ruokaan liittyviä asioita/esineitä ja jos kyllä niin mitä?
Joitain mausteita olen joskus matkoilta tuonut ja ne valitettavan usein ovat jääneet käyttämättä. Japanissa on vahva teekulttuuri ja ihastuimme japanilaiseen pulverimaiseen vihreään teehen. Lentokentällä tuhlasimme viimeiset jenimme tällaiseen teehen, mutta koimme karvaan pettymyksen Tiomanin saarella, kun paljastui, että ostamamme tee olikin vihreän teen sijasta levästä tehtyä teetä.

Suurinta herkkuani Thaimaassa olivat Rotit (niin makeina kuin suolaisina versioina). Kielen vei mennessään myös sticky rice mangon ja kondensoidun maidon kanssa. Nam!

Suurinta herkkuani Thaimaassa olivat Rotit (niin makeina kuin suolaisina versioina). Kielen vei mennessään myös sticky rice mangon ja kondensoidun maidon kanssa. Nam!

17. Mikä maa tai maanosa on ”henkinen kotisi” mitä tulee ruokaan?
Italia. Seltyksiä löytyy yllä.

18. Mikä on omituisin ruoka mitä olet syönyt (tämä oli pakko toistaa aiemmista kysymyksistä…)
Tähänkin vastaus löytyy yläpuolelta.

19. Kun matkustat, päätätkö jo etukäteen ainakin muutaman ravintolan missä haluat syödä, vai etsitkö ruokalat paikan päällä fiilispohjalta?
Emme etsi ravintoloita etukäteen vaan tuhlaamme etsimiseen joskus liiankin paljon aikaa.

20. Kokkaillaanko kotikeittiössäsi herkkuja joita olet alunperin maistanut ulkomailla?
Kyllä kokkaillaan ja reissun jälkeen varmasti vielä enemmänkin.

21. Oletko ollut ruuanlaittokurssilla ulkomailla, ja jos kyllä, missä, minkälaisella kurssilla ja lähtisitkö uudelleen? Tai minne haluaisit lähteä?
En ole ollut. Mieleni kyllä tekisi ja vakaa aikomus oli kurssille mennä Koh Lantalla Thaimaassa, mutta olin niin pahassa mahataudissa, ettei kurssille meno ollut mahdollista.

22. Mikä on suurin ravintola- tai ruokamoka jonka olet kokenut ulkomailla?
Ei nyt mieleen tule mitään aivan valtavaa katastrofia, mutta viime viikolla Phnom Penhissä ruokani seassa oli metallinen paperiklemmari.

Hätä keinot keksii. Hong Kongissa nostettiin Prosecco-maljat Suomessa olevalle ystävälleni.

Hätä keinot keksii. Hong Kongissa nostettiin Prosecco-maljat Suomessa olevalle ystävälleni.

Haaste tulisi lähettää 11 bloggaajalle, mutta en millään saa listaani niin pitkäksi, joten jos joku listani ulkopuolella oleva bloggaaja haluaa haasteeseen vastata, olen enemmän kuin kiitollinen!
Jaan haasteen seuraaville:

Lapsiperhearkea viettävälle Tanssia ja rakkautta-blogin Katjalle
Koreaan suuntavalle Herbtravelsin Herbille
Entiselle naapurilleni, nykyisin berliiniläistyneelle leivontaekspertille Padan & Kattilan Liljelle
aujourd’hui, elle va être heureuse -blogin ihanalle MiijaMaryalle
Ja ruuastakin välillä kirjoittavalle Maiskis-blogin Niinalle

Ja sitten ne kysymykset, olkaa hyvä!

1. Ruuanlaitto vai leipominen?
2. Missä olet syönyt elämäsi parhaimman aamupalan?
3. Jos olet kahvi-ihmisiä, missä olet maistanut parhainta kahvia?
4. Oletko reissun päällä rohkea ruuan kokeilia vai varovainen nautiskelija?
5. Lempihedelmäsi?
6. Puikot, haarukka vai lusikka?
7. Reissussa ollessasi, mikä on ruokajuomasi?
8. Maukkain ruokamuistosi?
9. Mitä suomalaista perinneherkkua et missään nimessä tarjoaisi ulkomaalaiselle vieraallesi?
10. Onko kotikaupungissa omaa uniikkia perinneherkkua?
11. Mielestäsi paras kokkauskirja tai kokkausohjelma?

Mainokset

9 thoughts on “Reissaus ja ruoka -blogihaaste

  1. Päivitysilmoitus: Reissaus- ja ruoka blogihaaste | Herbtravels

  2. Löysin vasta tämän blogin ja kiitos. Erityisesti kuvat ja jutut Japanista. En sano, että ne helpottivat ikävää, mutta oli kovin tuttua ja kotoista. Ja varmasti sinne vielä jonain päivänä palaan ainakin turisteilemaan. Liian paljon jäi näkemättä :) Hyvää reissunjatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s