Reissuarkea

Kirjoitin vasta blogiin koti-ikävästä ja kaipasin jopa sitä tylsää arkea, jota tänne maailmalle lähdimme karkuun. Vaikka elämä täällä on yhtä reissaamista ja paikasta toiseen siirtymistä, on tähänkin rinkankantamiselämään muodostunut jonkinlaisia toistuvia elementtejä -kai niitä voi reissuarjeksikin kutsua. Blogin tekstit saattavat luoda illuusion siitä, että matkamme on yhtä upeiden seikkailujen ilotulitusta, jokapäiväistä kokemista ja liikuttavia kohtaamisia, mutta todellisuudessa valtaosa päivistä tuntuu kuluvan ihan muissa merkeissä.

Bussikyyti Chiang Raista Mekongin ääreen.

Bussikyyti Chiang Raista Mekongin ääreen.

Nimittäin, paikasta toiseen siirtyminen vie valtavan paljon aikaa. Parhaimmillaan (pahimmillaan) uuteen matkakohteeseen pääseminen on parin päivän projekti. Ja vaikka kuinka ylittäisi ladata päänsä täyteen positiivista mieltä, niin joskus, kun matkaan on lähtenyt ennen auringon nousua unihiekat silmissä, ja kun määränpää ei häämötä vielä kellon lyödessä puolta yötä, saattaa kielen välistä livahtaa pari ärräpäätä ihan vain väsymyksen vuoksi. Harmittaa, ettei koskaan ole tullut kirjattua ylös, kuinka monta päivää olemme viettäneet pelkästään istuen liikkuvassa kulkuvälineessä. Suurin osa matkustusajasta menee odottaessa kulkuvälineen liikkeellelähtöä, odottaessa välipysäkillä tai odottaessa vaikkapa sen vuoksi, että kulkuneuvo ei toimi. Lisäksi täällä Kaakkois-Aasiassa tiet ovat valitettavan huonossa kunnossa, jonka vuoksi lyhyetkin matkat voivat tuntua ikuisuudelta. Jättimäisten kuoppien, päällysteen puuttumisen, kapeiden teiden tai esimerkiksi tulvien vuoksi maanteillä edetään usein alle 60km tuntivauhdilla. Pitkiä matkojen taittaessa alla on aika usein monta erilaista kulkuvälinettä, joten jokaista kulkuvälinettä vaihtaessa on välissä lähes joka kerta ruuan tai vähintäänkin kahvin ja pissin mittainen paussi. Siksipä sellaiseen 300 km mittaiseen etappiin saattaa kulua parhaimmassa tapauksessa kokonainen päivä, yksi paksu kirja ja pieni muovikassillinen herkkuja. Ja perille päästyä sisäisen kompassin ollessa sekaisin, pyörimme lähes joka kerta asemilla ja pysäkeillä ympyrää, kun suunta majapaikkaan tai seuraavaan kulkuvälineeseen on kadoksissa.

Aikaa kuluu yllättävän paljon myös seuraavien siirtojen ja matkareittien suunniteluun. Selvittäessä seuraavan matkakohteen taustoja, historiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä, valuuttamuunnoksia, majoituksia ja tietenkin siirtymistä kohteeseen ja siellä liikkumista saattaa tietokoneella mennä lukemattomia tunteja. Vaikkemme aikoisikaan kiertää kaikkia paikan nähtävyyksiä, olemme aina etukäteen selvitelleet edes perusasiat: valuutan, kulkuvälineen lentokentältä/juna- tai bussiasemalta keskustaan tai etukäteen varattuun majapaikkaan.
Täytyy hieman häveten myöntää, että täällä reissun päällä on tullutkin oltua koneen ääressä huomattavasti enemmän kuin kotona, osittain reissua suunnitellen, mutta myös blogia kirjoitellen ja vain Suomen kuulumisia lueskellen.

Tätä se reissaus oikeasti on: kaikki mahdolliset elektroniset laitteet sylissä ja kahvikuppi kädessä hotellihuoneen sängyssä.

Tätä se reissaus oikeasti on: kaikki mahdolliset elektroniset laitteet sylissä ja kahvikuppi kädessä hotellihuoneen sängyssä.

Blogin kirjoittamisesta onkin tullut reissuarjen kulmakivi, yksi niistä harvoista pysyvistä asoista tässä jatkuvassa muutoksessa. Blogin kirjoittaminen on vienyt yllättävän paljon aikaa, mutta toisaalta se on tarjonnut sita ihanaa pakkoa, joka on rytmittänyt edes jollain tavalla tätä loputonta vapautta. Ruutiinit tuovat turvaa, eikö se niin mennyt? Vaikka blogin kirjoittamiseen on mennyt tunteja ja taas lisää tunteja, on se myös antanut paljon; olen joutunut taustatietoja hankkiessa opiskelemaan ja kertaamaan aiemmin opittuja asioita. Ja mikä parasta, se on vain jatkuvasti lisännyt tiedonnälkääni. On ollut myös ihanaa ja palkitsevaa huomata, että moni lukija on viihtynyt tekstien parissa ja päässyt siten mukaan seikkailuumme.

Matkustamisen, tiedon hankkimisen ja blogin kirjoituksen lisäksi kulutamme vapaa-aikaa hyvin tuttujen asioiden parissa, pyykkiä pesten ja kaupassa käyden. Toisinaan katsomme elokuvan tietokoneelta tai käymme ihan oikeissa elokuvissa. Yllättävän paljon aikaa kuluu myös hyvää ruokapaikkaa etsiessä. Ja kun löytää sellaisen oikein hyvän paikan, tulee siinä samassa ravintolassa vierailtua kaupungissa/kylässä viipyessä useita kertoja, koska jotenkin sitä haluaa etsiä jatkuvasti ympärilleen edes jotain pysyvää, tuttua sekä turvallista.

Ostoksia Hong Kongissa

Ostoksia Hong Kongissa

Pyykinpesua Tokiossa. Odottamisen voi käyttää hyödyksi esimerkiksi kirjan parissa...

Pyykinpesua Tokiossa. Odottamisen voi käyttää hyödyksi esimerkiksi kirjan parissa…

Suurin osa ajastamme meneekin varsin ”tylsissä” ja vauhdittomissa merkeissä. Olemme kohta majailleet viikon verran Phnom Penhissä ja parin päivän jälkeen arki alkoi taas asettua uomiinsa: tuttu lähikauppa löytyi, samoin hedelmäkoju, ravintola ja kahvila. Lisäksi eilen pistäydyimme piiiitkästä aikaa kuntosalilla, joka löytyi hotellimme läheltä. Ehkä ollessamme täällä voisimme muodostaa puntinnostosta, uimisesta ja saunassa käymisestä yhden uuden rutiinin reissuelämäämme?

Ulkoilmakuntosali Thaimaassa Chiang Khongissa Mekongin ääressä.

Ulkoilmakuntosali Thaimaassa Chiang Khongissa Mekongin ääressä.

Mainokset

4 thoughts on “Reissuarkea

  1. Rutiineilla ja tutuilla kaupoilla ja ravintoloilla saa sitä kotiarki fiilistä reissuunki :) Ja eikö oo ihanaa et se oma ruokakauppa on jokin ihan muu kuin Prisma tai Citymarket! :)

    • MEillä on kyllä tässä lähettyvillä ihan superlähikauppa, kaikkea löytyy, mm. tuoreet patongit. Ja tosiaan, kyllä täällä reissussakin kaipaa tuttuja juttuja ympärilleen, muuten saattaa käydä hieman liian raskaaksi. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s