Ongelmia paratiisissa

sumussa

Malesia ja Indonesia ovat maailman suurimpia palmuöljyn tuottajia. Palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa, löytyypä sitä esimerkiksi myös hammastahnasta. Viimeisien vuosien ajan palmuöljyä on käytetty enenevissä määrin biopolttoaineena ja kasvavan kysynnän vuoksi palmuviljelmiä perustettu kiihtyvällä tahdilla sademetsän tilalle. Sademetsien jatkuva tuhoaminen palmuviljelmien tieltä on jo tarpeeksi paha asia, mutta kun sademetsän tuhoaminen toteutetaan laittomasti tuikkaamalla metsä tuleen, tekee se asiasta karmaisevan. Indonesia, Malesia ja Singapore kärsii tällä hetkellä ennätysmäisestä savusumusta, jonka taustalla on sademetsän poltto viljelymaaksi Sumatran saarella. Kova tuuli ja kuiva ilma on edesauttaneet tulipalojen leviämistä ja pelastushenkilökunta on ollut roihuavan metsän edessä voimaton. Singaporessa ilmanlaatu on huonoin ikinä, saasteen määrää mittaava ilmanlaatuindeksi on kohonnut useampana päivänä huippulukemiin ja savun kyllästämän ilman on todettu olevan terveydelle vaarallista. Malesian puolella kouluja on suljettu ja lentoja peruttu, asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa ja laittamaan asuntonsa ilmastointikone päälle. Indonesia syyttää metsäpaloista kahdeksaa palmuöljyä tuottavaa yritystä, joista kahden nimet on kerrottu julkisuuteen. Yksi maailman suurimmista palmuöljyn tuottajista on suomalainen Neste Oil Oy, joka on kiirehtinyt sanoutumaan irti sademetsien kulotuksesta, muttei ole kuitenkaan suostunut kertomaan, missä päin yhtiön viljelysmaat Indonesiassa ja Malesiassa sijaitsevat.

Lensimme Tokiosta Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin viikon keskivaiheilla ja jatkoimme useiden mutkien kautta (myöhästymisiä busseista, turhia kierroksia Kuala Lumpurissa taksilla, yksi hypoglykeemisen shokin saanut bussikuski, lautan missaaminen ja yksi ylimääräinen yö Mersingissä) Tiomanin saarelle. Odotimme saapuvamme paratiisiin, mutta aamulla lautan tömähtäessä saaren pääkylän, Tekekin, laituria vasten, peittyi kauniit maisemat sankan savusumun alle ja nenää sekä silmiä kutitti ilmassa leijuva kitkerä savun tuoksu. Bussimatkalla Malesian poikki rannikolle olimme nähneet useita metsäpaloja, mutta vasta Tiomanin saarella metsien polton savut iskivät päin näköä. Saarella tai majapaikassamme oikein kukaan ei osannut kertoa syytä sankalle savusumulle, pieniä epäilyksiä metsäpaloista oli ilmassa, mutta pääsääntöisesti koko saari eli huhujen varassa. Kaikki Juara-rantamme kalastaja-alukset saapuivat yhtäaikaisesti rantaan, joka majapaikkamme henkilökunnan mukaan oli hyvin epätavallista. Savusumu oli vain käynyt merellä niin sankakasi, ettei näkyvyyttä ollut lähes laisinkaan. Saaren asukkaiden ja kiinalaisten turistien kasvoille ilmestyivät valkoiset maskit, mekin harkitsimme huivin kierittämistä naaman ympärille. Vastauksia ilman huonoon laatuun alkoi ilmestyä myös suomalaisessa mediassa, Helsingin Sanomat kirjoitti asiasta useammankin jutun ennen juhannusta. NASA:n satelliittikuvissa taas koko Sumatran saari tuntui olevan tulen vallassa.

kalastusveneet

Samusuvun määrä Tiomanilla on ollut täysin kiinni tuulen suunnasta. Välillä, kun tuuli on kääntynyt puhaltamaan pohjoisesta tai idästä, on sankkaan savuverhoon tullut rakoja ja aurinko on päässyt pilkottamaan. Tällöin olemme pakanneet pikaisesti rantapyyhkeet sekä aurinkorasvan laukkuun ja pinkaisseet rannan toiseen päähän kallioille lokoilemaan. Kun taas savusumu on lähes liimautunut kiinni rantahiekkaan ja rannan takana kohoaviin kukkuloihin, olemme vain maanneet riippumatossa tai pahimpina hetkinä mökkimme sisätiloissa kirjojen ääressä. Sankka savusumu on siis pitänyt meidät melko passiivisina, pakottanut lepäämään ja pysähtymään. Resorttimme kirjahyllyn kirjat on kohta kahlattu läpi ja kuukauden kaupunkiloman univelatkin aikalailla kuitattu. Indonesia on valjastanut kaikki resurssinsa sammutustyöhön ja onpa paloja jopa yritetty sammuttaa keinotekoisen sateen avulla. Jottei meille iskisi aivan tylsyys, ja jottei meidän tarvitsisi tehdä seuraavan kuukauden matkasuunnitelmia uusiksi, taidan tänä iltana auttaa Indonesian viranomaisia ja pimeän tultua esittää rannalla pienen sadetanssin, jos vaikka saisin sateen aikaiseksi, metsäpalot sammutettua ja savusumun huuhdeltua.

Resorttimme kirjahyllystä löytyivät kirjaterveiset: "Hauskoja lukuhetkiä! Kirja on masentava, mutta onneksi lukupaikkasi on miellyttävä! Timo&Laura, Helsinki"

Resorttimme kirjahyllystä Anna-Leena Härkösen Juhannusvieras-kirjan etusivuilta löytyivät kirjaterveiset: ”Hauskoja lukuhetkiä! Kirja on masentava, mutta onneksi lukupaikkasi on miellyttävä! Timo&Laura, Helsinki”

Majoitus Barook River View 120MYR/yö (28,4€)
Luetut kirjat: Annie Proulx Maan Tomua, Harper Lee Kuin surmaisi satakielen, Anna-Leena Härkönen Juhannusvieras, Kauko Röyhkä Job, Sophie Kinsella Himoshoppaaja vieraalla maalla, Lisa Jewell Se ainoa oikea

Mainokset

2 thoughts on “Ongelmia paratiisissa

  1. Metsäpaloista ja palmuöljyn tuotannosta puhttiinkin jo Skypen välityksellä. Todettakkoon kuitenkin tämän maailman raadollisuus, mikä heijjastuu mm. tuossa sademetsien hävitysvimmassa. Kunpa voisi tehdä muutakin, kuin vain paheksua. Tuo bussikuskijuttu oli myös karmaiseva. Onneklsi ei sattunut mitään. Isä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s