Turistit Yokohamassa

Karkasimme Kaakkois-Aasiasta Hong Kongiin hakemaan uutta tuulta purjeisiin. Purjehdimmekin Hong Kongin kaduilla ja nähtävyyksissä niin tehokkaasti, että viiden päivän reissu imi viimeisetkin tehot koneesta. Kevyen 15 tunnin Hong Kongista Tokioon siirtymisen jälkeen olimme puolikuolleita ja haaveilimme edes yhdestä lepopäivästä reissaamisen keskellä. Maailman suurin kaupunki sai siksi jäädä näin alkumatkasta vähälle tutkiskelulle ja siirryimme parin päivän hulinan jälkeen Yokohamaan, noin 30 minuutin junamatkan päähän.

Japani tuntui heti kovin kotoisalta: ihmiset jonottivat kiltisti jopa rullaportaisiin, seisoivat järkähtämättä liikennevaloissa odottaen vihreää valoa ja istuivat metrossa päät maahan käännettynä peläten katsekontaktia. Oih, aivan kuin suomalaiset! Erona vain oli ylitsepursuava kohteliaisuus, jonka kohdatessa meni väkisinkin hämilleen. Japanilaisten täytyy olla maailman kohteliainta kansaa.

mikitimo

Yokohamassa meidät otti juna-asemalla vastaan ihana Miki, joka piti meistä hyvää huolta kolmen päivän ajan niin majoituksen kuin opastuksen suhteen. Miki on asunut Suomessa kaksi vuotta ja opiskellut Yokohaman yliopistossa suomen kieltä, joten tutustuminen japanilaisuuteen tapahtui sujuvasti suomeksi.
Yokohama on Japanin toiseksi suurin kaupunki kolmella miljoonalla asukkaallaan. Kasvu miljoonakaupungiksi on käynyt nopeasti, sillä ennen 1850-lukua Yokohama oli vain pieni kalastajakylä. Amerikkalaisen komentajan, Matthew Perryn, vierailu sotalaivoineen ja vaatimuksineen Yokohaman rannassa 1853 sai japanilaiset avaamaan Yokohamaan kansainvälisen sataman, jonka kautta Japaniin alkoi virrata ulkomaalaisia tuotteita, mutta myös länsimaisia vaikutteita. Yokohamassa onkin aina näkynyt voimakkaasti ulkomaalaisten läsnäolo, perinteistä japanilaista rakennustyyliä on saanut hakemalla hakea. Kaupunkikuva on uudistunut jatkuvasti: 1930 maata vavisutti suuri maanjäristys, jossa suurin osa kaupungista tuhoutui. Ja juuri kun kaupungin jälleenrakennus oli saatettu valmiiksi, tuhoutui kaupunki uudestaan toisessa maailmansodassa taivaalta viljellyiden pommien myötä. Tänä päivänä Yokohama näyttää hypermodernilta ja rannan tuntumassa keskustassa nostokurjet kurottelevat korkeiden talojen välissä. Vanhasta Yokohamasta muistuttaa Japanin suurin (ja yksi Aasian suurimmista) kiinalaiskaupunki, joka myöskin sai alkunsa Yokohaman sataman avautumisen myötä. Nykyisin kiinalaiskaupungissa asustaa enää vain muutamia kiinalaisia, vaikkakin valtaosa katujen kaupoista myykin kiinalaista ruokaa ja kiinalaisia tavaroita.

porttiteoria

lohikaarme

yokohamabay

laiva

Koska puntissa painoi Hong Kongin nähtävyydenkatselumaratoni, tutustuimme Yokohamaan hyvin rauhaisassa tahdissa. Aamut venyivät yli puolen päivän ja yleensä saavuimme nähtävyyksille aivan hetki ennen sulkemisaikaa. Yksi hauskimmista museoista, joissa olen koskaan käynyt, on Yokohaman Kuppinuudelimuseo (Cupnoodle museum). Kuulostaa todella tyhmältä ja sisällöttömältä, mutta museo ehdottomasti sai hymyn huulille. Museo on omistettu kuppinuudeleiden ja pikanuudeleiden japanilaiselle keksijälle, Momofuku Andolle. Nuudelihan oli vielä ennen 1950-lukua tuoretavaraa, joka valmistettiin tuorepastan tapaa itse. Ando kehitti pikanuudelit, jotka säilyivät tuorenuudelia huomattavasti pidempään ja valmistuivat hetkessä kiehuvaan veteen laitettaessa. Keksinnöllään Ando muutti täysin Japanin ruokamarkkinat ja oli osallisen auttamassa sodan jälkeen nälkäistä kanssaa jaloilleen. Museossa on nykytaiteen sekaan luotu nuudelinäyttely sekä kerrottu pikanuudeleiden ja nuudelikuningas Andon historiaa. Ehkä se suurin vetonaula on kuitenkin nuudelitehdas, jossa pääsee itse valmistamaan oman kuppinuudelisekoituksensa ja lopuksi myös koristelemaan oman luomuksensa. Valitettavasti saavuimme paikalle sen verran myöhään, ettemme päässeet omia nuudelikuppeja valmistamaan.

ramenmuseo

Yokohaman vierailulla siis nähtävyyksien sijaan keskityimme tutustumaan Mikiin sekä japanilaiseen elämään. Miki vastasi kärsivällisesti loputtomaan kysymystulvaamme ja kattoi olohuoneensa pöydälle japanilaisia herkkuja ja vihreää teetä kerta toisensa perään. Illat tuppasivat venyä seuraavan päivän puolelle japanilaisista ja suomalaisista keskustellessa. Kansoista löytyi enemmän yhtäläisyyksiä, kuin olisin ikinä kuvitellut ja Miki toisteli jokaiseen japanilaisten käyttäytymistä ja yleistä etikettiä koskeviin kysymyksiin japanilaisten olevan hyvin samanlaisia kuin suomalaiset. Miki neuvoi meitä käyttäytymään kuten suomalaiset pääsääntöisesti käyttäytyvät-nöyrästi, hiljaisesti ja kohteliaasti.
Kestitsemisen sekä vuorokauden ympäri jatkuneen opastuksen lisäksi Miki hommasi meille turisteille suunnatun fraasikirjan lisäksi vielä bussikyydin seuraavaan kaupunkiin ja laittoi ystävänsäkin järjestämään meille majoitusta seuraavasta etapista. Jäimmekin ikuiseen kiitollisuudenvelkaan Mikin ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Olet aina tervetullut Suomeen ja lupaamme yrittää pitää sinusta silloin yhtä hyvää huolta, kuin sinä pidit meistä. Suurkiitos Miki!

japanikirja

mekaikki

Lentolippu Hong Kong-Tokio, Air China 239€
Junalippu Tokio Yokohama 450yen (3,43€)
Sisäänpääsy Kuppinuudelimuseoon 500yen (3,81€)
Kanakuppinuudeli 138yen (1,05€)

Mainokset

One thought on “Turistit Yokohamassa

  1. Olipa taas hieno kertomus. Minunkin puolestani Mikille kiitokset vieraanvaraisuudesta. Tekstistä päätellen opitte yhtä ja toista käytöksen kultaisita säännöistä. Oli mieltä nostattavaa Mikin pitäessä meita suomalaisia samankaltaisina. Hyvää matkan jatkoa, isä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s