Historian kaikuja Vientianessa

Vuosina 1964-1973 USA pommitti Laosta rankalla kädellä salaisessa sodassa. Taivaalta tiputettiin yli 2 miljoonaa tonnia räjähteitä 580 000 pommitustehtävässä, eli joka kahdeksas minuutti vuorokauden ympäri yhdeksän vuoden ajan. Pommeja sateli Itä-Laokseen enemmän kuin käytettiin koko toisen maailman sodan aikana yhteensä. Lähes puolet Laoksesta tuhoutui ja tuon salaisen sodan seurauksista kärsitään edelleenkin Laoksessa, kolmasosa pommeista kun ei räjähtänyt koskettaessa maata.

Vuoden 1973 jälkeen vuoteen 2008 noin 50 000 laoslaista on kuollut tai loukkaantunut räjähtämättömien pommien johdosta, 50 % uhreista on lapsia. Eniten harmia aiheuttavat taivaalta kylvetyt rypälepommit, jotka ovat 40 vuodessa peittyneet tai piiloutuneet maan alle ja tavanomaisin onnettomuus tapahtuu esimerkiksi maanviljelyssä maata kaivaessa. Pommien vuoksi liikkuminen Laoksen viidakoissa ja maaseudulla on vaarallista ja pommin räjähtäessä matkat sairaalaan pitkiä ja vaivalloisia. Köyhässä Laoksessa romuraudan keräys on yksi keino ansaita elantonsa. Pommeissa romurautaa on valtavasti ja varsinkin lapset etsivät ja käsittelevät maastosta löytyviä pommeja, jotta perheillä olisi rahaa ruokaan. Oma henki kannattaa pistää alttiiksi romuraudasta maksetulla korvauksella (1000-2000 kip/kg, eli 10-20 centtiä kilolta), sillä jokainen ropo on elintärkeä. Lapset varsinkaan eivät ymmärrä pommien aiheuttamaa riskiä. Maaseudulla kylien asukkaat ovat tottuneet käyttämään kaiken ympäristönsä tarjoaman materiaalin hyväkseen ja siten myös pommit ja niiden osat ovat hyötykäytetty, pommeista on rakennettu niin tarve-esineitä kuin rakennettu myös perustuksia taloille.

pommikartta

Suurin osa pommien johdosta loukkaantuneista on menettänyt kätensä tai jalkansa, jopa kaikki raajansa. Kylien asukkaat ovat kekseliäitä ja ovat kehittäneet elämää helpottaneita proteeseja niin puusta kuin metallista, mutta vuonna 1997 Power International yhdessä Laoksen terveysministeriön, World Visionin ja Cambodian School of Prosthetics and Orthotics:n kanssa perustivat COPE:n tarjoamaan apua pommien uhreille. COPE tarjoaa maksutonta hoitoa ja proteeseja sekä arkea helpottavia apuvälineitä, mutta pyrkii myös kehittämään maan sairaanhoitoa sekä esimerkiksi kouluttamaan fysioterapeutteja, jotta pommien uhrit saisivat entistä parempaa hoitoa.

Laoksen pääkaupunki on yksi maailman pienimmistä ja ehdottomasti yksi sen upeimmista nähtävyyksistä on COPE Center Khou Vieng Roadilla. COPE Centerin näyttelyssä kyynisinkin henkilö herkistyy ja tällaiset herkkikset, kuten minä, saavat purra huulta ja pyyhkiä silmäkulmia paidan hihaan. Näyttely esittelee kattavasti Laoksen kurjaa historiaa, latoo pöytään faktat räjähtämättömien pommien (UXO) vaikutuksista ja nostaa esiin koskettavia tarinoita pommien uhreista. Ja jos ulkona oleva helle tuntuu liian painostavalta, voi päivän viettää viileässä elokuvasalissa pommeista ja niiden uhreista kertovien dokumenttien parissa. Itse katsoimme tunnin mittaisen dokumentin pommiryhmästä, sen koulutuksesta sekä ihan konkreettisesta kenttätyöstä. Karmeinta oli dokumentit pätkät, jossa kylän alle kouluikäiset lapset etsivät maastosta räjähtämättömiä pommeja myydäkseen ne romurautana eteenpäin. Pommiryhmän viedessä räjähtämättömät pommit pois kylästä pienten lasten alahuulet väpättivät ja päät tekivät armottomasti laskutoimituksia siitä, kuinka monta kipiä pommiryhmän auton lavalla katosi pois heidän vanhempien rahapussista.

COPE Centerissä maailman epäoikeudenmukaisuus lyö vasten kasvoja ja jos ei voi ääneen huutaa, niin varmasti monen pään sisällä kaikuvat kirosanat ja sadattelut. 9 vuoden ajan kestäneiden pommitusten tarkoitus oli kytkeä Laoksesta kommunismi ja estää Hồ Chí Minhin huoltotien toiminta. Tehtävä epäonnistui täysin, kommunismia kun ei saatu kitkettyä vaan pommitukset itseasiassa vain vahvistivat aatetta. Vuodesta 1973 Laoksessa onkin valtaa pitää pitäneet juuri kommunistit.
Pommien turvallinen hävittäminen on haastavaa ja aikaa vievää, joten sodan seurauksista tullaan valitettavasti kärsimään Laoksessa vielä useiden vuosikymmenien ajan.

kylanproteesit

UXO

nayttely

pommiruukku


VIP-Bussi Vang Vieng-Vientiane 40 000kip (4€)
Majoitus Vientiane Garden View Hotel 250 000kip (25€)
Pyörän vuokra 15 000kip/24h (1,5€)
Laoslainen kahvi COPE Centerin kahvilassa 8000kip (0,8€)
Paistetut riisit 15 000kip (1,5€)
Sisäänpääsy Cope Center ilmainen

Mainokset

2 thoughts on “Historian kaikuja Vientianessa

  1. Ihanaa, että jaksat kirjoittaa myös näistä taustoista. Tuo ihan erilailla syvyyttä sun kirjoituksiin. Ja tämä tietysti ihan järjettömän surullista luettavaa, mutta oli hyvä lukea tätä silti. Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s