Hellettä pitelee!

Samaan aikaan kuin Suomeen iski helleaalto, myös Laoksessa pääsi ”nauttimaan” todellisesta hellekelistä. Luang Prabangissa lämpötila kohosi päivittäin varjossakin päälle neljänkymmenen ja olo sekä sisällä että ulkona kävi hyvin tukalaksi. Olimme suunnitelleet käyvämme tutustumassa Laoslaiseen yrttisaunaan, mutta kun hikikarpalot helmeilivät otsalla pelkästä hengittämisestäkin, jäi sauna vielä toistaiseksi kokematta. Tuulettimellinen huonekin vaihtui parin ensimmäisen yön jälkeen ilmastoituun, koska nukkuminen kuumassa pätsissä edes x-asennossa ei onnistunut. Oli lohdullista huomata, että myös paikallisilla oli kuuma, emme siis olleet ainoat, joiden paidat olivat jatkuvasti litimärät.

ovikasvit

patsaatsisällä

Luang Prabangissa voi aistia edelleen vanhan siirtomaaisännän vaikutuksen. Kävellessä vanhan kaupungin kaduilla ja kujilla kauniiden talojen, värikkäiden puuovien ja pienien kahviloiden ohi, voi kuvitella olevansa tuhansien kilometrien päässä jossain pienessä ranskalaisessa kaupungissa. Ja kun nappaa kadulta tai leipomosta patongin tai suolaisen crepen käteensä, pääsee vielä lähemmäs tunnelmaa. Ranskalaisia turisteja on paljon, joten ranskan kieltä myös kuulee, mutta myös näkee katukuvassa, sillä kaikki kyltit ja viitat ovat laon lisäksi kirjoitettu myös ranskaksi.

Luang Prabang oli 1300-1500 luvuilla Laosta edeltäneen Lan Xangin kuningaskunnan (Miljoonien elefanttien maan) pääkaupunki ja vaikka Vientiane vei tittelin jo vuonna 1563, asusti kuninkaan hovi Luang Prabangissa kommunistien valtaantuloon, eli vuoteen 1975 saakka. Kuninkaan entinen asunto sijaitsee aivan keskellä kaupunkia ja toimii nykyisin museona. Vaaleiden talojen ja kapeiden kujien keskeltä nousee vehreä Phou Si – kukkula, jonka huipulla voi ihastella Wat Khom Si -temppeliä, mutta myös kukkulan molemmille puolille levittyvää kaupunkia sekä horisontissa häämöttäviä vuoria. Luang prabangin kaduilla vilahtelee vähän väliä munkki oranssissa kaavussa. Aamuisin kaupungin kukkojen herätellessä unikekoja, sadat munkit kävelevät ympäri kaupunkia ruoka-almuja asukkailta keräillen. Yhtenä aamuna meidänkin herätyskello soi viiden aikoihin ja silmät ristissä ojensimme kadun reinalle polvistuneina ohi käveleville munkeille banaaneja ja keksejä.

timojamunkit

munkkinykyajassa

Kuumuus pakotti meidät etsimään viilennystä kaupungin ulkopuolelta. Vuokrasimme skootterin vuorokaudeksi ja huristelimme vilvoittelemaan noin kolmenkymmenen kilometrin päähän Kuang Si-vesiputouksille. Melko moni oli tuskastunut meidän lailla kuumuuteen ja vesiputousten useat vesialtaat olivat täynnä kirkkaassa vedessä polskivia uimareita. Myös munkit olivat lähteneet temppeleidensä ulkopuolelle ja oli varsin hauskaa seurata heidän poseerauksiaan ja valokuvaussessioitaan vesiputouksen edustalla.

Koska mopon vuokraus jatkui vielä pitkälle seuraavaan päivään, ehdimme etsiä viilennystä myös lähivuorilta. Ajoimme Vientianeen vievää tietä, joka päätiestatuksestaan huolimatta oli äärettömän huonossa kunnossa. Välillä tien päällysteistä oli jäljellä ainoastaan muisto ja taas välillä tien keskellä oli metrin syvyinen monttu. Kapea valtatie vei läpi pienien kylien, joiden lapset vilkuttivat iloisesti ja huusivat peräämme ”Sabaidee!” Ajo vuoren huipullekaan ei kuitenkaan tuonut helpotusta kuumuuteen, ilma seisoi ja tien päällystetyissä kohdissa piki nousi kuumuuden johdosta tien pintaan.

munkitputouksella

putous

Kun emme löytäneet riittävää viilennystä moporeissuillamme, vietimme lopulta päivien kuumimmat hetket ilmastointikoneen alla huoneessamme maailman sääkarttaa tutkaillen ja viileämmistä matkakohteista haaveillen. Ja kun karttoja tarkkaili tarpeeksi pitkään saimme päähänpinttymän viileämmästä maasta ja voi olla, että Laoksen jälkeen teemmekin pari ylimääräistä alkuperäiseen matkasuunnitelmaamme kuulumatonta lenkkiä. Mutta näistä siirroista lisää, kun alamme tosissaan suunnitelmia toteuttaa…

vapaakuinlintu

Majoitus: Golden Lotus Guesthouse 120000 kip (12€)
Skootterin vuokra 150000kip /24h (15€)
Pyörän vuokra 20000kip /24h (2€)
Sisäänpääsy vesiputouksille sekä Wat Khom Si-temppeliin 20000kip (2€)
Täytetty patonki kadulta 15000kip (1,5€)

Mainokset

6 thoughts on “Hellettä pitelee!

  1. Huhh, yli 40 astetta on kyllä jo kuumaa… Sielä ei oikein oo ees mitään ostoskeskuksia, joissa on jo melkein kylmä ;) Jännityksellä odotetaan seuraavaa matkakohdetta!! :)

    • Luang Prabangissa ei tosiaan ole ostoskeskuksisa, joten oman huoneen ilmastointikone oli tehokkaassa käytössä. Muuten ollaan vähän liiankin hyvin nuo ostoskeskukset ja kaupat hyötykäytetty… :)

  2. Vesiputouskuva väriläiskä-munkkeineen on kyllä aivan ihana ja valloittava! Tuommoiseen veteen kun saisi pulahtaa.. Tännekin päin Eurooppaa nimittäin uhkailivat aamulla radiossa ensi viikolle +39 astetta !! Sehän on melkein kuin huonossa saunassa – herkkä suomalaishipiä on koetuksella ! Nauttikaa (:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s