Lukutoukat

Lapsena kuljin koulun jälkeen lähes joka päivä kirjastoon ja lainasin reppuni täyteen kirjoja. Nuoruus menikin kirjaimellisesti nenä kiinni kirjoissa luoden samalla hieman liiankin vilkkaan mielikuvituksen. Opiskelujen aikaan lukutahti hidastui, romaanit vaihtuivat paksuihin opuksiin sekä monisteprujuihin. Muita kuin opintoihin liittyvää tekstejä lukiessa takaraivossa järjen ääni koputti kallon seinämiä ja muistutti, että muutakin, tärkeämpää, lukemista olisi kirjapinossa.

Nyt tien päällä olen päässyt takaisin rakkaan harrastukseni pariin, ahminut kirjoja, nauttinut ja elänyt tarinoiden mukana. Lähdin reissuun repussani kolme kirjaa, joista luin kaksi jo ensimmäisessä löhöilypaikassamme Koh Changissa. Suurimmassa osassa vierailemistamme majapaikoista on ollut kirjahylly, josta lukemista on voinut lainata, ja joissain jopa vaihtaa vanhan kirjansa hyllyn lukemattomaan. Aina ensimmäisenä saapuessamme uuteen kaupunkiin tai kylään olemme etsineet käytettyjen kirjojen kauppaa, joista voisimme saada lisää tarinoita rinkkoihimme.

Jännittävintä tässä lukemisharrastuksessa reissussa on se, että matkan varrella eteen tulleiden kirjahyllyjen sisältö on aina yllätys. Joskus eteen sattuu suuria klassikoita, joiden löytäminen saa hymyn huulille ja joskus taas täytyy vain ottaa, mitä hyllyssä on, vaikkei varmasti kyseiseen kirjaan olisi tuhlannut katsettakaan Suomessa ollessa. Toisaalta valikoiman rajallisuus pakottaa lukemaan myös niitä ei niin mielenkiintoisia kirjoja ja siten välillä voi yllättyä hyvinkin positiivisesti.

kirjakissa

Kotona hyvin suuri osa muuttolaatikoista on täynnä kirjahyllyni aarteita enkä voisi ajatella luopuvani yhdestäkään rakkaasta kirjastani. Täällä, kun elämänsä joutuu kantamaan hartioillaan, on pakko osata luopua ja vain lohdutella itseään, että se on ainoastaan materiaa, kotoa saat ostettua uuden kirjan, vaikka kovakantisena! Jotkut lukemani kirjat kun ovat olleet suuria tarinoita, joita olen lukenut hitaan nautinnollisesti, jotteivat kirjan viimeiset virkkeet saapuisi eteeni liian pian. Yksi tällainen kirja oli Haruki Murakamin Norwegian Wood, joka välillä nauratti, välillä itketti ja ehdottomasti sai minut haaveilemaan matkasta Japaniin. Lähes kyyneliä nieleskellen jätin sen Koh Changille ja toivoin, että se koskettaisi samalla tavalla myös tulevia lukijoitaan.

Käytettyjen pokkareiden hinnat ovat yleensä noin puolet alkuperäisestä (4-5€). Suomenkielisiä kirjoja on jonkin verran tarjolla, englanninkielisiä pilvin pimein. Joissain kaupoissa antamalla luetun pokkarin vaihdossa, saa lukemattoman puoleen hintaan. Toisissa taas luetuista pokkareista saa ainoastaan pienen hyvityksen uutta ostaessa (0,5-2€). Pääsääntöisesti kuuluisien ulkomaalaisien kirjailijoiden kirjat ovat arvokkaampia, ja näistä kirjoista myös maksetaan vaihdossa paremmin, kuin meidän omien suomalaisien kirjailijoiden teoksista. Lonely Planetin matkaoppaat pitävät hyvin arvonsa, käytetystä uudesta painoksesta joutuu pulittamaan vielä noin 8-10 euron verran. Ja ostaessa näitä matkailijoiden raamattuja ei vaihdossa voi antaa kuin vastaavia. Itse lähdimme matkaan Thaimaan Lonely Planetin turvin ja muut oppaat olemme ostaneet tai vaihtaneet matkan varrelta käytettyinä. Niitä on todella paljon liikenteessä, joten ei kannata kotoa asti montaa tiiliskiveä kantaa mukanaan.

Positiivista tässä reissussa on ollut se, että Timokin on tarttunut kirjoihin, ahminut suorastaan yhtä aktiivisesti kuin minäkin. Toivottavasti tämä lukutoukkailu jatkuisi myös Suomeen palatessa ja television töllötyksen sijasta seikkailisimme upeiden tarinoiden parissa oman mielikuvituksemme turvin.

lukutoukat

Mainokset

8 thoughts on “Lukutoukat

 1. Changille muutaman kirjan jättäneenä mm.Maaninkavaara :) Oli mukava lukea reissublogianne ja muistella omia reissuja.

 2. Reissussa lukeminen on parasta! Meillä kun on just muutto takana niin minä olen purkanut ihan järjettömän läjän kirjoja hyllyyn, koska mistään ei ole raaskinut luopua. Paljon ois tuossa vielä luettavaakin, melkein tekis mieli reissuun kun käyn lukeen teidän matkasta… ;)

 3. Hei!

  Löysin tämän blogin Googlen kautta etsiessäni tietoa Karen-heimosta ja ihastuin kyllä ihan täysin. Kirjoitustyylisi on aivan loistava, osaat kuvailla niin rikkaasti ympärillä olevaa maailmaa ilman, että se kuulostaa yhtään väkinäiseltä :) Tätä on ilo lukea! Olen tähän saakka päässyt nyt seikkailuissanne ja jatkan aina kun omalta reissulta liikeenee ylimääräistä aikaa koneella (ja sitähän nörttinä kyllä liikenee, heh).

  Oli pakko kommentoida jo tähän kirjoitukseen, sillä itse olen aivan älytön lukutoukka ja Suomessa entinen kirjahyllyni tursusi kirjoista (nyt kaikki on ullakolla nätisti pakattuna). Olemme nyt poikakaverin kanssa reissanneet pitkin Aasia (kohta tulee 4 kk täyteen, mitä ihmettä!) ja suuri ”ongelma” tällä reissulla on ollut kyllä nuo kirjat. En ole vielä pystynyt luopumaan yhdestäkään kirjasta vaan olen aina sopivan paikan tullen lähettänyt jo luetut kirjat Suomeen (huijaan itseäni laittamalla paketteihin joitakin ostoksia joita on hankittu reissussa ja joita ei viitsi kantaa mukanaan koko matkaa, niin kyseessä ei ole VAIN kirjalähetys). Olen siis aivan järkyttävä kirjahamsteri joka ei voi luopua edes siitä 5 euron kulahtaneesta pokkarista :D

  Koh Taolla oli Thaimaassa todella hyvät kirjavalikoimat ja siellä piti kirjakaupat kyllä kiertää kaukaa, muuten rinkkani olisi ollut täynnä vain kirjoja. Vaikka onhan nytkin kirjoja vino pino tuolla laukun pohjalla odottamassa seuraavaa postilähetystä….

  • Moikka!
   Ai että, tässähän ihan punastuu! Mukavaa, että olet blogin parissa viihtynyt. Kurkkasin kiireessä blogisi puolelle ja pissit housussa naureskelin kirjoituksillesi, aivan mahtavaa! Lisäsinkin jo blogisi lukulistalle ja palaan sen pariin heti, kun on aikaa ja kunnollinen nettiyhteys!

   Sä olet kyllä vienyt ihan eri sfääreihin tuon lukutoukkailun. Itse olen aina itkua tuhertaen pistänyt romaanit kiertoon ja tolkuttanut itselleni, että ostat sitten kotoa, jos vielä kirja himottaa. Jossain vaiheessa reissua löysin e-kirjat ja niitä mahtuukin pädiin aika monta! Eli sillä puolella kirjahyllyä on kyllä täytetty. Porukat toivat mulle australiaan Kjell Westön uusimman, ja vaikka kirjan loppuunlukemisesta on jo tovi, niin edelleen se kulkee matkassa, sillä en vain raski luopua tuosta kovakantisesta kauniista tarinasta. Katsotaan, saisinko jotenkin haudattua sen rinkan uumeniin ja tavallaan unohtaa sen sinne, jotta saisin sen omaan kirjahyllyyni…. :)

 4. Voi kiitoksia takaisin! :)

  Jotenkin nuo kirjat vaan muuttuvat niin rakkaiksi, ettei niitä voi antaa millään pois. Seuraavaksi kun lähdemme Vietnamiin niin luvassa olisi uusi (ehkä jopa viimeinen) tällä reissulla tapahtuva kirjalähetys Suomeen.

  Pädi-lukemiset olisivat ihan huippuja kyllä! (vaikka eivät korvaakkaan niitä moneen otteeseen selattuja sivuja). Vitsi kun semmonen säästäisi tilaa… (haaveilee). Itse kun raahaan mukana tällaista aataminaikaista läppäriä (tulevien vaihto-opintojen vuoksi) niin sähkövempeleiden osalta on kiintiö kyllä ihan täysi ja ehkä olen kirjojen suhteen hieman vanhanaikainen. Meni monta vuotta ennenkuin suostuin ostamaan itselleni edes pokkareita kotiin kun nei eivät olleet ”aitoja” sidottuja kirjoja xD Huuh, kuulostaapa nyt aika nörtiltä….

  • Reissatessa tuo pädi on kyllä ollut loistava apuri. Ostimme sen Thaimaasta vanhan läppärin kaveriksi, kun meinasi aina tulla riitaa siitä, kuka saa nörtteillä ja kumman vuoro on pyöritellä peukaloita. Ei sen e-kirjat oikeita kirjoja voita, mutta plussaa on se, että näytön valon ansiosta lukeminen onnistuu peiton alla pimeässäkin!! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s