Ja oikea lottorivi on…

lottotati

Lauantaisin koko Suomi kokoontuu jännittämään lottoarvontaa. Osalla lottoajista on käytössä joka viikko sama rivi; lasten syntymäajat ja onnennumerot, sekä niillä, jotka muistava, avioliittoon astumispäivä. Toiset taas luovat rivin lennosta ilman suurempia numeroiden merkityksiä juuri ennen lottoarvonnan alkua. Ja kun lottotyttö luettelee oikean rivin, lähes kaikki lotonneet pettyvät. Ja sitä onnellista, jonka numerot ovat osuneet täysin oikeaan ilman lisänumeroitakin, etsitään keltaista lehdistöä myöten: ”Voittoarpa ostettiin Sotkamon keskustan R-kioskilta. Koko kylä kohisee, kuka on voittaja?”

Myös thaimaalaiset ovat lottokansaa. Lotosta tuli laillista huvia vuonna 1974. Arvonnat suoritetaan joka toinen viikko (1. ja 16. päivä)ja lottoarvat on myyty loppuun jo hyvissä ajoin ennen oikean rivin paljastamista. Suomessa lottolipukkeet ostetaan yleensä kioskista tai kaupan kassalta muiden asiakkaiden kiltisti odotellessa. Thaimaassa arpoja myydään myös useassa paikassa: kaupoissa, ravintoloissa, kauppakeskuksissa. Yleensä arpojen myyjiä kuitenkin näkee kaduilla, istumassa katukivetyksellä tai pienen pöydän ääressä. Olemmepa törmänneet puista arpasalkkua kantaneeseen mieheen myös bussissa. Aikaisemmin arpoja sai myydä ainoastaan jollain tapaa vammautuneet henkilöt, nykyisin oikeus arpojen myyntiin on jokaisella.

Lottoarvat ovat kaksiosaisia ja molemmissa osissa on kuusi valmiiksi printattua numeroa. Arvan hinta on 80 bathia (noin 2€) ja ostaja saa valita haluamansa arvan ja numerorivin. Lottonumerot ovat ykkösestä yhdeksään ja samassa lottorivissä voi siis esiintyä yksi ja sama numero useaan kertaan. Oikeat numerot nostetaan käsin, thaimaalaisessa loton tuloslähetyksessä ei siis nähdä oransseja palloja tai huippuunsa viritettyä arvontakonetta. Täyspotin voittoon vaaditaan oikeat numerot oikeassa järjestyksessä. Täysosuman löytymisen jälkeen järjestetään vielä uusia arvontoja niille, joiden lottolipukkeen 5 tai 4 ensimmäistä numeroa ovat olleet oikein. Yhteensä arvontoja nähdään yhdessä lottolähetyksessä yli 20 kappaletta. Hieman monimutkaista, eikö?

Thaimaalaiset ovat vahvasti uskovaisia, mutta myös taikauskoisia. Lotto-onnea käydään usein rukoilemassa temppeleissä tai sitten turvaudutaan selvännäkijään oikeiden lottonumeroiden toivossa. Lottonumeroina käytetään esimerkiksi auton rekisterinumeroa, postinumero tai vaikkapa puhelinnumeroa. Ja fanaattisimmat lottoajat etsivät oikeita numeroita hieman erikoisemmistakin yhteyksistä. Esimerkiksi, kun joku arvostettu munkki kuolee, mennään temppeliin osoittamaan arvostusta kuollutta munkkia kohtaan, mutta myös saamaan vinkkejä oikeista lottonumeroista. Munkin syntymä- ja kuolinpäivä voivat olla ne oikeatrahaa tuovat onnennumerot, joskus jopa sairaalahuoneen numero, jossa munkkia on viimehetkellä ennen kuolemaa hoidettu.
Ihmeellisimpiä tapoja löytää oikeita lottonumeroita ovat erikoiset eläimet ja kasvit. Thaimaassa saa varmasti lukemattomia vieraita kylään, jos joku kotieläimistä saa erikoisen jälkeläisen, vaikkapa sellaisen luonnonoikun, jolla on kaksi päätä. Vieraat levittävät talkkia eläimen turkkiin ja saattavat silitellä turkkia useitakin tunteja, vain saadakseen eläimen kautta mieleensä loton oikean rivin.

Tänä iltana on taas toinen tämän kuun lottoarvonnoista. Emme ole vielä retkillämme löytäneet kaksipäistä lehmää, eikä kukaan tunnettu munkkikaan ole kuollut, joten tähän arvontaan meillä ei ole vielä oikeita numeroita. Ehkäpä sitten seuraavaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s