Sawasdee Pee Mai!

Splash! Saat sankollisen kylmää vettä niskaasi pikkutytön kikattaessa vieressäsi. Juuri kun olet selvinnyt edellisestä kylmästä kasteesta, ohi ajavasta autosta heitetään lisää vettä päällesi. Nurkan takaa juoksee vanhempi mies kädessään purkki talkkia, johon on sekoitettu aavistus vettä, ja hieroo poskiisi valkeaa tahnaa. Onneksi olemme varustautuneet suuren suureen vesisotaan ja annamme samalla mitalla takaisin. Yhden päivän ajaksi palaan lapsuuden kesiin, jolloin aina paistoi aurinko ja pihalla sai liikkua varpaillaan veljien yllättävien vesipyssyiskujen vuoksi.

Buddhalaista (Thaimaalaista) uutta vuotta, Songkrania, vietettiin tänä vuonna lauantaina 13.4 ja koko Thaimaa muuttui juhlan myötä märäksi sotatantereeksi. Varsinkin Bangkokissa ja Pohjois-Thaimaassa meno buddhalaisen uuden vuoden aikaan voi yltyä hyvinkin hurjaksi ja kabbanaalit kestää useitakin päiviä, mutta täällä etelämmässä, Krabilla, juhlat olivat maltilliset ja saatiin purkkiin yhden päivän aikana. Hyvä niin, koska muuten olisi saattanut loppua kuivat vaatteet rinkasta.

Juhla todellakin on kuin suuri vesisota. Kaupungin kaduille kannettiin jo edellisenä iltana jättimäisiä vesisaaveja, vanhemmat ostivat lapsilleen kojuihin ilmestyneitä vesipyssyjä ja rantakadulle puiden väliin ripustettiin värikkäitä lippuja. Krabin sataman läheisyyteen pystytettiin markkinakatu, aivan kuten Suomessakin kylien ja kaupunkien kesätapahtumien aikaan. Mekin varauduimme taisteluun ja ostimme isot vesipyssyt (näin isoa pyssyä minulla ei ollut edes lapsuudessa!)

Lähdimme uuden vuoden aamuna hyvissä ajoin liikenteeseen Ranongin bussiasemalla tapaamamme kahden saksalaisen pariskunnan kanssa ja suuntasimme kohti kaupungin keskustassa olevaa temppeliä. Buddhalaisen uuden vuoden päivänä ainakin pohjoisessa munkit kylvettävät temppeleiden Buddhapatsaat, mutta Krabilla sellaista ei ilmeisesti ole tapana tehdä, tai sitten emme olleet vain tarpeeksi aikaisin paikalla. Temppelin vieressä olevalla hiekkakentällä kohosi pieniä hiekkakasoja, joihin ihmiset asettivat tikkuja, joiden päässä heilui värikäs lippu sekä seteli. Tikkua maahan asettaessa ihmiset kyykistyivät ja rukoilivat onnea uudelle vuodelle.

Valmiita ollaan! Ja vielä kuivia, hetken. Ready for Songkran, the buddhist new year.

Valmiita ollaan! Ja vielä kuivia, hetken. Ready for Songkran, the buddhist new year.

Puolenpäivän aikaan kaupungilla alkoi tapahtua; kadun varressa olevat saavit olivat täytetty ja perheet olivat asettuneet saavien taakse kasteluvalmiuteen. Kaupungin pääkatua pitkin lipui lava-autoja, joiden lavoilla olevan jättimäisen vesisaavin ympärille kaveriporukat tai perhekunnat olivat istuutuneet. Ensimmäisten pisaroiden heitosta kului ehkä viisitoista minuuttia ja olimme kaikki aivan läpimärkiä. Varsinkin pienet lapset olivat riemuissaan, kun satuimme heidän saavinsa edustalle. Vettä vaihdettiin puolin ja toisin, ja aina jossain vaiheessa jokaisen porukan kanssa kokosimme voimamme ja annoimme yhteistuumin ohi ajavissa autoissa sekä mopojen kyydissä istuville ihmisille kunnon kasteen.

Sota on alkanut! The war has started!

Sota on alkanut! The war has started!

Rantakadulta kantautui musiikin jytke ja aivan markkinakadun kulmilla vesi virtasi valtoimenaan. Rivissä olevia saaveja täytettiin paloauton paloletkulla ja ihan pienetkin lapset heittivät saaveista vettä pienillä kipoillaan. Aivan jokainen kadulla oleskeleva sai vedestä osansa ja tuli puhtaaksi edellisen vuoden tekemisistä ja epäonnistumisista. Läpimäräksi kastuneina ja hieman viluisina (lämmintä oli vain parikymmentä astetta ja myös taivaalta tipahteli vettä) saimme mekin varmasti puhtaan alun tähän buddhalaiseen vuoteen. Uskon, että siitä tulee taatusti edellistä upeampi ja ikimuistettavampi.

Märkiä, mutta onnellisia lapsia. Wet, but really happy children.

Märkiä, mutta onnellisia lapsia. Wet, but really happy children.

Majoitus Pan to Guesthause 500bth/yö
Vesipyssyt 330bth/kpl

Thank you Frank, Franka, Karen and Sebastian for photos and for the very nice day we had!

Mainokset

4 thoughts on “Sawasdee Pee Mai!

  1. Heh. Olipas hassua löytää tutun tekemä matkablogi sattumalta. Näytöstää mielenkiintoiselta reissulta ja varmasti se myös sitä onkin. Voin suositella Filippiinejä mukavia ihmisiä ja hienoja saaria (El Nido Palawan). Snorklauksen ystäville voin suositella taas kilpikonnien seassa uimista Sipadanin saarella Malesiassa. Hyvää matkan jatkoa sinne ja pitänee seurailla tätä blogia, niin saan itselle vinkkejä seuraavaa kohdetta miettiessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s