To do -lista

Matkaa suunnitellessa on minunkin tarvinnut turvautua to do-listojen tekoon. Yleensä vältän tällaisia hieman tympeitä tehtäviä viimeiseen saakka, ja ehkäpä siksi hoitamani asiat ovat yleensä iloisesti levällään tai vähintäänkin pikkuisen myöhässä. Nyt kuitenkin hommaa on sen verran paljon, etten varmasti ilman listaa muista kaikkea. Enkä todellakaan halua herätä reissussa keskellä yötä vain huomatakseni, että jotain todella tärkeää on jäänyt hoitamatta ennen koneeseen astumista.

Meidän To do-lista

 • Selvitä viisumiasiat, hanki viisumi ainakin Thaimaaseen

Tässä sairaslomalla ollessani sain vihdoin ja viimein aikaiseksi tehtyä kauan suunnitelemani excell-taulukon tarvittavista viisumeista. Internetin keskustelupalstat ovat täynnä keskustelunavauksia ”miten hankin viisumin sinne ja tänne ja minne tarvitsen viisumin?” Näitä keskusteluja seuratessa on vain mennyt asiat enemmän umpisolmulle ja iskenyt ahdistus koko asiasta. Siksipäs excell-taulukko toi hieman selvyyttä asiaan. Jokaisesta mahdollisesta maasta pistin ylös, millaisia aikoja maassa saa oleilla, jos viisumin hankkii raja-asemilta (suurimmassa osassa oleskeluajan pituus riippuu siitä, tuletko maahan lentäen vai maitse/vesitse) ja toisaalta taas kuinka pitkän viisumin maahan voi anoa etukäteen tai maassa ollessa. Lisäksi tietenkin jokaisen maan kohdalle lisäsin tiedon siitä, mistä viisumia voi hakea täältä Suomesta käsin, mutta myös miten niitä hankin matkan varrelta. Ja kappas, umpisolmu purettu tunnissa! Kaikkien reissussa olevien ja sitä sunnittelevien kannattaa vilkaista Ulkoasiainministeriön matkustajatiedotteita, joissa on paljon tietoa myös viisumeista ja niiden hankinnasta, mutta myös yleistä tietoa maasta, sen terveydenhuollosta ja turvallisuudesta. Ai niin muut matkaajat, oletteko ilmoittaneet oleskelustanne maassa ulkoministeriölle tai Suomen edustustolle? Sitä kun kovasti suosittelevat…

 • Hoida rokotukset 

Olemme Kuopiossa sen verran onnellisessa asemassa, että täällä rokotukset hoituvat julkisen terveydenhuollon kautta. Tottakai itse ostamme rokotteet apteekista, mutta rokotusneuvonta ja rokotteiden laitto on ilmaista (tai korkeintaan käyntimaksun hinta).  Ainut huono puoli on ainoastaan suuri tunku rokotuslääkärille. Varasin rokotusneuvonta-ajan meille marraskuun alussa ja antoivat minulle silloin  ensimmäisen vapaan ajan, tammikuun puoliväliin! Toivottavasti ei olevielä  aivan liian myöhäistä aloittaa mitään reissussa tarvittavaa lääkitystä tai rokotesarjaa. Matkailijan rokotetarpeesta ja terveydestä löydät lisää tietoa  THL:n matkailijan terveysoppaasta sekä rokote.fi -nettisivuilta.

 • Kelalle ilmoitus 

Maasta muutosta tai tilapäisestä oleskelusta ulkomailla tulee aina ilmoittaa Kelalle. Yleensä sosiaaliturvaetuudet säilyvät, jos oleskelu kestää alle vuoden. Jos taas reissu venähtää yli vuoden mittaiseksi, menettää oikeutensa sosiaaliturvaan. Ja kun reissusta sitten joskus palaa, tulee siitäkin muistaa tehdä ilmoitus Kelalle.

 • Passi, passikuvat, valokopiot passista, sekä skannattu kopio passista sähköpostiin

Tämä asia taitaa olla ainoa, joka on jo hoidettu pois alta. Hain uuden biopassini tänään poliisiasemalta. Entinen vanhanajan 10 vuoden peruspassini olisi vielä ollut muutaman vuoden käyttökunnossa, mutta kuulin jostain, että USA:han mennessä tarvitsisi biopassin. Poliisiaseman lupavirkailija kyllä sanoi, että tavallisellakin passilla pääsisi, biopassilla vain rajamuodollisuudet hoituvat sujuvammin. Monet maat myös vaativat, että passi on voimassa vähintään 6 kuukautta maahan saapumisesta. Passia varten kävin vakavaakin vakavammissa passikuvissa ja otin niitä nyt sitten pari liuskaa ylimääräistä, vaikka varmasti niitä myös reissunkin päältä saa hankittua.

 • Timolle kansainvälinen ajokortti

Koska haaveenamme on Road Trip USA:n halki, tarvitsee autoa ajaakseen kansainvälisen ajokortin. Ollaan sovittu, että Timo saa hoitaa kuskin tehtävät (ilmeisesti pelkää olla mun kyydissä, raskas kaasujalkako…?), joten hän saa myös kortin hankkia. Kortin voi hankkia Autoliiton kautta. Näitä kansainvälisiä kortteja on kahdenlaisia, vuonna 1949 Genevessä  ja vuonna 1968 Wienissä myönnetty malli. Tuo neliysi on voimassa yhden vuoden myöntämispäivästä ja kuuskasi taas kolme vuotta. Ja nämähän ei sitten käykkään kaikkiin maihin, vaan autoliiton sivuilla on lista mikä kortti käy mihinkin maahan. Ameriikoissa käypää kamaa on neliysi, mutta esimerkiksi Australiassa käy ihan mikä tahansa englanninkielinen ajokortti tai molemmat kansainväliset kortit.

 • Hoida pankkiasiat

Varasin ajan pankkineuvojalle ensi viikolle, koska selvitettäviä asioita on rutkasti. Molemmat korttini pitää uusia, koska ne ovat menossa vanhaksi ensi kesänä. Tarvitsen myös nettipankkitunnuksia täyden liuskan, jotta ne riittäisivät koko reissun ajan. Samalla pitää vähän keskustella noista säästösopimuksista ja myös neuvotella opintolainan takaisinmaksujärjestelyistä reissun ajalle. Tarkoitus on myös ottaa selvää, mikä on järkevin tapa hoitaa raha-asioita poissaollessani, pitäisikö esimerkiksi tehdä valtakirjat vanhemmilleni…
Meillä on vessalukemisena Madventuresin Kansainvälisen seikkailjan opas ja siinä kerrottiin Forexin Global Cash -kortista ja ehdin jo tovin innostuakin, kunnes googletin kortin vain todetakseni, että se on lopetettu jo vuonna 2009. Joten taitaa hoitua korttiostokset reissussa Masterilla ja Electronilla…

 • Osoitteenmuutos maistraattiin/postiin

Koska irtisanomme asuntomme, joudumme tekemään osoitteenmuutoksen. Äiti ja iskä saavat siis ”takaisin” 10 vuotta maailmalla rellestäneen tyttären. Samalla saavat kunniatehtävän hoidella postiani. Osoitteenmuutoksen voi tehdä kätevästi Postin sivuilta.

 • Vakuutukset

Vakuutusten hankinta on vielä työn alla. Kyselin omasta vakuutusyhtiöstä ehdotusta ja sainkin sellaisin postitse. Pitäisi nyt aktivoitua ja kysellä vakuutuksia myös muualta. Ja tietenkin selvitellä, minkälainen vakuutus olisi hyvä ja mitä se vakuutus sitten korvaakaan.

Oliko se sittenkin näin lyhyt? Ei enempää järjesteltävää? Paitsi läksiäisbileet. :)

Mainokset

7 thoughts on “To do -lista

 1. Australiassa käy suomalainen ajokortti :) ainakin itse sellaisella ajelen, ja tarkistettiin useammastakin paikasta täällä wa:ssa vakuutusten vuoksi. Myös kaveri ajelee NSW:ssä suomalaisella kortilla. Elämää toki varmasti helpottaa kansainvälinen, jos esim. kolarin ajaa tai joutuu muuten hankaluuksiin
  lauraaustraliassa.blogspot.com

 2. Saisko tuota exel-taulukkoa vilkaista? Vai ootko patentoinut sen? On meinaan aika hyvä idea kun lukiessa menee sekaisin aina että missä ja milloin ja mistä ja minne…

 3. Voi että. Palaa kyllä muistot tämän myötä mieleen. Oikein hyvin muistan sen rumban ulkomaille muuttaessa, joka alkoi ensin Suomen puolella ja sitten uudessa kotimaassa. Vielä kun itse asetuin yhteen paikkaan, jolloin tietysti enemmänkin papereita ja vierailuja vaadittiin maan toimesta. Mutta on se vaan niin ihanaa sitten kun kaiken on saanut hoidettua ja voi vain nauttia siitä, että hei – täällä ollaan/oikeesti lähdetään ! (:

  • Järjestämistä kyllä riittää ennen ulkomaille muuttamista ja pitkälle reissulle lähtemistä. Aloitin puoli vuotta ennen lähtöä hoidella asioita ja varmasti, jos olisi tarvinnut ihan kaikki mahdolliset rokotteet ottaa (osa oli jo entuudestaan), olisi liikenteessä kannattanut olla jo aikaisemmin.. Mutta toisaalta, asioiden hoitaminen toi jatkuvasti reissua lähemmäs ja oli samalla sellaista surutyötä, joten lähdön hetkellä ei sitten kauhean haikealta edes tuntunutkaan, kun asiaa oli työstänyt jo useiden kuukausien ajan..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s